Hlavní obsah

10 tipů do kuchyně. A nic nestojí!

Foto: Thinkstock

Máte také své fígle na kuchyňské potíže?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou věci, které vás v domácnosti nikdy nepřestanou štvát. Ať už je to věčné slzení očí při krájení cibule, neustálé a často nevypratelné skvrny na oblečení nebo termoska, kterou se vám už celé týdny nedaří zbavit zápachu. Tipy, jak se nejen těchto nepříjemností zbavit, si přečtěte v tomto článku!

Článek

Všechny tyto a další drobnosti jsou sice svým způsobem banální, ale velmi často komplikují jinak poklidný chod domácnosti. A přitom jsou většinou tak snadno odstranitelné. Třeba na špinavé prádlo sice mohou pomoci drahé odstraňovače skvrn, proč ale zbytečně utrácet, když to spravíte věcmi, které najdete doma ve spíži či komoře?

1. Konec slzám!

Patříte mezi ty, kterým se cibule mstí nepříjemným slzením očí? Problému se zbavíte kouskem chleba. Cibuli je po oloupání samozřejmě potřeba opláchnout horkou vodou, aby se smyla šťáva, kterou pouští. Při krájení si pak do úst dejte kousek měkké střídky chleba. Uvidíte, že pokud slzení nezmizí úplně, aspoň nebude tak silné!

2. Stále čerstvé pečivo

Je neděle večer, jediný kousek pečiva, který jste našli doma, je tvrdý, a do nejbližší večerky je to dál, než se vám chce jít? Pokud pečivo není opravdu jako kámen, máme jednoduchou radu – vložte ho na plech pokropený vodou a rozpečte v troubě. Pokud chcete, aby pečivo zůstalo déle vláčné a čerstvé, vložte do sáčku či nádoby, ve které ho uskladňujete, půlku jablka.

3. Konec zápachu z termosky

Podobně jako lednice, i termoska potřebuje jednou za čas zbavit zápachu. Nalijte do ní vodu s cukrem, vložte do větší nádoby a zvenčí ji několikrát prohřejte. Pak cukrovou vodu vylijte, termosku vypláchněte studenou vodou a nechte vyschnout.

4. Vraťte lžičkám lesk

Asi není lžičky, která by časem nezahnědla od kávových a čajových usazenin. Pokud jim chcete vrátit lesk, vložte je do hrnce s vodou s trochou soli a octa a nechte převařit. Usazeniny zmizí. Podobně je třeba čistit čajové konvice – ty nikdy nevymývejte saponátem, ale jednou za čas je naplňte vodou se solí a octem a nechte převařit.

5. Na borůvky v bílém tričku

Pokud máte v plánu péct borůvkový koláč, nemusíte kvůli tomu děti převlékat do černého trička. Skvrny od borůvek hladce odstraníte tak, že ušpiněnou část oblečení necháte odležet v kyselém mléce a následně vyperete ve vlažné vodě. Snadno se jich zbavíte také citronovou šťávou.

Foto: Thinkstock

Skvrn od borůvek se nemusíte obávatFoto: Thinkstock

6. Aby celer zůstal bílý

Patříte mezi ty, kteří milují celer v jakékoliv podobě? Pak vás jistě trápí, že při vaření celeru třeba na polévku tato zelenina tmavne. Zabráníte tomu tím, že jej před vařením na chvíli vložíte do octové vody.

7. Vyčistěte pánve. Zn.: Dokonale!

Pánve mohou páchnout po mnohém, ať už se jedná o ryby nebo třeba „jen“ o přepálený olej. Zápachu pánev zbavíte tak, že ji rozpálíte nasucho (pozor na teflonové pánve, abyste teflon nezničili!) a vhodíte do nich několik lístků čaje. Pokud ani Jar nepomáhá na zbavení se mastnoty, zkuste nádobí vydrhnout solí a citronovou šťávou. Rybí stejně jako cibulový zápach odstraníte octem.

8. Zbavte se česnekového zápachu

Zápachu česneku na rukou se zbavíte právě potřením rukou plátkem celeru nebo rozemnutím celerové či petrželové natě. Podobně zmírníte i nepříjemný česnekový zápach z úst. Pokud do pokrmů, kam česnek dáváte, přidáte petrželovou nať, obohatíte pokrm nejen o vitamin C, ale zmírníte i následný zápach.

9. Šťavnaté a červené maso

Pokud se chystáte očistit maso, nikdy jej neperte ve vodě, pouze jej opláchněte pod proudem vody, protože jinak z něj vypláchnete i bílkoviny a maso ztratí chuť. Pokud chcete, aby si červené maso zachovalo nejen svoji šťavnatost, ale i barvu, solte jej až těsně před smažením. Sůl vytáhne navrch jen trochu šťávy, která zaručí barvu, a vnitřek přitom nebude suchý. Pokud maso klepete na dřevěném prkénku, to nejdříve navlhčete, aby z masa nevytáhlo šťávu. Chuť mu zachováte také tím, že jej před upravováním na chvíli ponoříte do horké vody nebo naložením na alespoň několik hodin do mléka.

10. Smažení bez přepalování

Pokud potřebujete smažit, jistě se potýkáte se stále stejně nepříjemným přepalováním oleje. Tomu zabráníte tak, že do něj vložíte několik kousků syrové mrkve. Ta do sebe vtáhne všechnu černotu a olej vydrží i várku řízků pro celou rodinu. Pokud začíná mrkev příliš tmavnout, vyndejte ji a vložte další čerstvá kolečka.

Podobných vychytávek používáte jistě mnoho i vy ve vaší domácnosti. Napište nám svoje osvědčené rady do diskuse pod článkem nebo na jana.ch@prozeny.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám