Hlavní obsah
Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Sladká, jemná, zajímavá, s trochou karamelové chuti – to je šípková marmeláda. Tuhle podzimní delikatesu byste ve špajzu našich prababiček našli běžně, a jestli máte rádi domácí výrobu, pusťte se do ní. Nebudete litovat.

20 min.
Příprava
1 hod., 10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
5 zavařovacích sklenic
  • 1 500 g šípků
  • 700 g cukru krupice
  • 1/2 ks semínek z poloviny vanilkového lusku
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1 l vody
Článek

Domácí marmeláda ze šípků je přesně to, co potřebujete mít ve špajzu. Je výborná na pečivo i k promazání piškotového koláče, ale hodí se i k sýrům a masu – vyrábí se z ní proslulá šípková omáčka. A protože šípky rostou hojně a nasbírat si je nebude problém, nestojí vám nic v cestě. Hotovou zavařeninu můžete využít, až budete na Vánoce chystat výborné nepečené šípkové cukroví podle M. J. Sandtnerové.

Postup

01.

Šípky omyjte a zbavte stopek i okvětí. Rozkrojte je napůl a lžičkou nebo špičkou nože vyškrábněte semínka. (Šípky lze jen překrojit a semínka ponechat, ale pak bude nutné marmeládu důkladně a opakovaně propasírovat.)

Očištěné šípky vložte do hrnce, zalijte litrem vody a vařte doměkka, může to trvat 30–40 minut. Poté je i s vodou, ve které se vařily, rozmixujte tyčovým mixérem na hladké pyré.

02.

Hmotu vzniklou po rozmixování vody s uvařenými šípky je třeba propasírovat přes jemné sítko nebo pasírovací mlýnek: cílem je odstranit tvrdé slupky i jemné chloupky. A pokud jste šípky předem nečistili, je třeba pasírovat opakovaně.

03.

Propasírované šípkové pyré vraťte do hrnce, přidejte cukr, citronovou šťávu, semínka z vanilkového lusku a skořici (koření lze vynechat) a vařte na mírném plameni 20–30 minut, dokud marmeláda nezhoustne. Udělejte test hustoty: kápněte trochu na talířek – pokud hmota nestéká, je hotovo.

Tip: Délkou vaření marmeláda houstne a zmenšuje se její objem, ale současně je chuťově intenzivnější, tak se musíte rozhodnout, jakou ji chcete mít.

04.

Ještě horkou marmeládu plňte do sterilizovaných skleniček (mělo by jich být asi pět s objemem 200 ml, ovšem výsledné množství se liší právě podle toho, jakou hustotu zvolíte). Sklenky zavíčkujte a na 5 minut obraťte dnem vzhůru. Poté nechte vychladnout a skladujte na chladném a tmavém místě.

Načítám