Hlavní obsah

10 tipů, které zkrášlí vaši chatu i chalupu

Foto: Thinkstock

Chalupa se stává místem seberealizace mnoha lidíFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co Čech, to chalupář! Ano, traduje se, že jsme národem chatařů a chalupářů. Že jste na to hrdí a máte radost z toho, jak krásné vaše víkendové bydlení je, a baví vás o ně pečovat? Pak určitě oceníte našich deset tipů, které právě z vaší chaty udělají ještě hezčí příbytek!

Článek

Chaty a chalupy slibovaly a stále slibují vybočení z všedního koloběhu pracovního týdne a nabízejí nejen příjemnou relaxaci na čerstvém vzduchu v přírodě. A nejde jen o koníček důchodců! „Chalupy si v současné době pořizují mladí lidé – zejména umělci, kteří tu chtějí mít keramickou dílnu, nebo nadšenci, kteří propadli kouzlu tradičního zemědělství a hodlají zde vybudovat třeba kozí farmu,“ vysvětluje realitní makléřka Martina Appeltová z nezávislé realitní společnosti.

A jak jste na tom vy, dáváte raději přednost moderní, divokým tempem pulzující metropoli, nebo jste se také nechali omámit stylem vintage, jak se dnes moderně chalupaření říká? Patříte-li do druhé skupiny, tak vybírejte z našich tipů, jak si víkendové bydlení udělat ještě krásnější a zajímavější!

1. Nábytek po babičce

Chalupu bez masivních kusů letitého dřevěného nábytku, které jako byste znovu objevili, si asi nikdo nedokáže ani představit. Nemáte-li originály po babičce, můžete si zajet pro zdařilé napodobeniny, které váš interiér prosytí vůní dřeva, například do Ma Maison nebo IKEA. Zda dáte přednost nábytku s patinou, nebo se rozhodnete pro takový, který si na nic nehraje a na první pohled přiznává svou novotu, už je čistě na vás.

Foto: Ma Maison

Krásné napodobeniny starého nábytku koupíte i dnesFoto: Ma Maison

2. Tradiční kuchyně

V troubě voňavé buchty s mákem a povidly, na stole svíčková s domácími knedlíky... hned se vám začnou sbíhat chutě! Právě takové dobroty je možné vykouzlit díky přípravě pokrmů v keramických nádobách, jež už po léta vyrábí tradiční francouzská rodinná firma Emile Henry a prodává.

Foto: PottenPannen

Keramické nádobí je pro poctivou českou kuchyni jako dělanéFoto: PottenPannen

3. Stylové spotřebiče

Retro kuchyně si samozřejmě žádá také další retro doplňky a kuchyňské elektrospotřebiče. Nechcete-li se vzdát příjemného pohodlí 21. století ani na chalupě, vybírejte takové chytré přístroje do kuchyně a pomocníky, které budou nejen šikovné, ale svým vzhledem nenaruší celkové pojetí kuchyňského interiéru. Varná konvice či toustovač z nabídky Morphy Richards, které prodává Tauer elektro, tyto podmínky splňují.

Foto: Morphy Richards

Vypadají jako staré, přitom splňují moderní požadavky, to jsou ideální přístroje na chalupyFoto: Morphy Richards

4. Z domácích zdrojů

Med přímo od místního včelaře, sušené houby z lesa za chalupou, bylinky na čaj... všechny tyto poklady domácí kuchyně potřebují dobře uskladnit, abyste je mohli použít, až vás třeba v zimě přepadne chuť. Dózu z produkce Green Gate prodává Bella Rose.

Foto: BellaRose

Sušené houby, bylinky a další dary přírody ukryjete v těchto stylových dózáchFoto: BellaRose

5. Květované stolování

Jídelní servis, příbory, sklenice i hrnečky na čaj a kávu s drobným květinovým motivem nebo s tradičními puntíky jako z domácnosti vaší babičky vykouzlí úsměv na tváři všem stolujícím hned ráno u snídaně. Z materiálů volte porcelán či keramiku – obojí je stylové a na stole v chalupě určitě najde své místo. Jako inspirace vám třeba poslouží kolekce nádobí Sophia Flower White nebo Claire Multicolor od Bella Rose.

Foto: BellaRose

Na chalupě snídejte pomalu, krásně a efektně!Foto: BellaRose

6. Koupání jako zastara

Také koupelna by měla být zařízena ve venkovském stylu – podřiďte tomu jak sanitární keramiku, tak i výběr armatur a nezbytných doplňků. Možná právě to, co hledáte pro svůj venkovský dům, naleznete v retro kolekci výrobků Belinda od společnosti Paffoni, kterou prodává Siko.

Foto: SIKO

Venkovskému bydlení přizpůsobte i koupelnové doplňkyFoto: SIKO

7. Zahradní posezení

Abyste mohli obědvat pod širým nebem, pořiďte si na zahradu kvalitní nábytek ve venkovském stylu, který odolá jak vyššímu zatížení, tak i nepřízni počasí. Důležitý je druh materiálu, z něhož je nábytek zhotoven, s čímž souvisí jeho nároky na údržbu, odolnost vůči povětrnostním vlivům a jeho celková životnost. Tato sestava zahradního nábytku Edmonton pochází od výrobce Kettler. O trendech v zahradním nábytku si můžete přečíst zde.

Foto: Kettler

Na chalupě trávíte spoustu času venku, proto si pořiďte pohodlné sezeníFoto: Kettler

8. Voňavou dobrou noc

Stylovým ložnicím chalup sluší drobně květované povlečení a přehozy ve stylo patchwork. Pokud peřiny vynesete přes den ven na sluníčko, kde je necháte vydýchat, bude pro vás o to lákavější se do nich večer zachumlat. Máte-li chalupu z kamene, možná vám jedna přikrývka na noc nebude stačit a rádi sáhnete ještě po dece navíc. Textilie a hotové povlečení s tradičními vzory seženete například v prodejně Ma Maison.

Foto: Ma Maison

Ke stylovému nábytku patří i adekvátní textilieFoto: Ma Maison

9. Na drobnosti

Abyste v kuchyni, na jídelním stole nebo třeba na policích v koupelně neměli nepořádek, pořiďte si úložné boxy, košíčky, drátěné mísy a dřevěné krabice, kam uschováte všechny drobnosti. Jen tak docílíte toho, že každá věc bude mít své pevné místo a vy ji vždy najdete právě v okamžiku, kdy ji budete opravdu potřebovat. Zboží tohoto typu nabízí spousta firem, například Jysk nebo internetový obchod Almara-shop.cz.

Foto: Jysk a Alamara-shop

I na chalupě musí být uklizeno, napomohou tomu různé košíky a boxyFoto: Jysk a Alamara-shop

10. Staletí pomocníci

Také má pro vás osobité kouzlo nářadí a náčiní, které před desítkami let používali původní obyvatelé vaší chalupy? Možná už je řada kousků původního vybavení jejich příbytku dávno nefunkční a vy je uchováváte jen pro památku. Učiňte z nich interiérové dekorace, které rozvěsíte třeba po stěnách místností, a pořiďte si nové funkční napodobeniny, které za vás odvedou potřebnou práci – jako například struhadlo s dřevěnou krabičkou z Almara-shop.cz.

Foto: Alamara-shop

Dřevěné struhadlo je dokonalou napodobeninou, ideální na sezonní venkovské bydleníFoto: Alamara-shop

A co vy? Preferujete na chalupě kouzlo starých časů, nebo máte v plánu v rámci rekonstrukce zásadně modernizovat? Co je lepší? Připojte se k diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám