Hlavní obsah

Nej zahradní nábytek pro léto 2011

Foto: Ikea

Pohodlí je nejdůležitější i na zahradě. Bez polštářů a podušek se tak neobejdeteFoto: Ikea

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do zahrady, nebo spíš do obýváku? Rozdíl poznáte jen těžko. Současný módní zahradní nábytek má totiž několik nej. Je nejpohodlnější, nejkrásnější, a naštěstí už není nejdražší! Nehodil by se i na vaši zahradu nebo na balkon?

Článek

Tak vypadá ideál: pohovka či lehátko s měkkým polstrováním, o něž se nebudete muset celá léta starat. Zatímco ještě před pár lety byl nejžádanější nábytek vyplétaný z umělého vlákna, nyní dochází ke změně trendů. „Stále více lidí začíná preferovat nábytek s hliníkovou konstrukcí, která je nejen odolná, ale zároveň lehká a také snadno tvarovatelná, což dává designérům spoustu možností na vytvoření zajímavých kousků," říká Ludmila Boleloucká z firmy Kettler a dodává, že samozřejmostí jsou textilní sedáky a opěrky, které mu dodávají patřičné pohodlí.

Foto: Hartman

Krása a nadčasovost – to je důvod, proč současné trendy preferují nábytek z hliníkuFoto: Hartman

Foto: Hartman

Výhodou hliníku je i jeho snadná kombinovatelnost s jinými materiályFoto: Hartman

Pohodlí je na prvním místě

Stále větší důraz kladený na pohodlí postupně vytlačuje ze zahrad a teras „obyčejné“ stolky a židle. Nebo si snad dokonale odpočinete sezením na židli, když jste na ní trávili celý pracovní týden? Stále širší je tak nabídka různých lehátek, houpaček, závěsných sítí, kulatých postelí se stříškou a podobně.

Ovšem pozor, při jejich výběru platí totéž, jako když si jdete koupit sedací nábytek do obýváku nebo postel do ložnice. Musí být především pohodlné. Volte proto jen ty ergonomické, s možností polohování nohou, těla i hlavové části. Platí, že čím variabilnější nábytek bude, tím lépe si na něm odpočinete. A dobrý prodejce by vás měl nechat vše si vyzkoušet už ve svém showroomu.

Foto: JYSK

Mnozí stále nedají dopustit na zahradní nábytek ze dřevaFoto: JYSK

Foto: Hartman

Také tvrdý teak může být pohodlný, když ho doplníte měkkými polštářiFoto: Hartman

V hlavní roli potahy

Tvrdé dřevo, tvrdý kov, tvrdý plast – je jedno, pro který materiál se rozhodnete, pohodlí sám o sobě nezajistí žádný. Rozhoduje o něm výběr sedáků a opěráků. Ty také dodají vaší zahradě tvář. Na výběr máte jak světlé, které se hodí spíš do katalogů a na výstavy než pro běžný život, tak různě barevné a vzorované. K oblíbeným pruhům letos přibývají i květinové motivy.

I když by každý čekal, že všechny potahy půjdou sundat a snadno přeprat, tuto vlastnost mají málokteré. Většina polstrování je však vybavená protišpinící a vodoodpudivou úpravou. Rozlité pití či zbytky jídla z nich tak snadno setřete. Ale pozor! Vodoodpudivost neznamená, že by takové sedáky zůstaly suché i po letní bouřce! To nedokážou, a pokud nemáte sezení ukryté pod střechou, měli byste je uklízet. Pozor také na mokré plavky! Ani těm speciální úprava neodolá a zkracují životnost potahů stejně jako déšť!

Foto: Kettler

Zajímavý efekt tvoří kombinace přírodního a bíle lakovaného dřevaFoto: Kettler

Foto: Mountfield

Červenohnědou barvou upoutá nábytek z tropického dřeva MerantiFoto: Mountfield

Pokud volíte tmavší barvy, ověřte si, zda je materiál odolný proti UV záření. Jinak vám brzy vyšisují, a to jim na kráse rozhodně nepřidá.

Zdá se vám, že je to nějak moc běhání kolem několika polštářů? Pak zvažte, zda by se vám více nevyplatily ty obyčejné bavlněné, kterých se po sezoně zbavíte a za rok koupíte nové. Nejenže vám tak ubudou starosti s péčí o ně, v zimě nebudete muset hledat místo, kam byste je uklidili. A za rok budete mít nový nábytek – aspoň co se týká vzhledu – za pár stokorun.

Jaký materiál je pro vás nej?

Tato pravidla platí pro všechny typy nábytku. Na výběr máte:

Dřevěný:

Nabídce zahradního nábytku stále dominují výrobky ze dřeva. Nejde však už o domácí smrk nebo borovice, ale nahrazuje je severská borovice, a naprostým favoritem zůstává cizokrajný teak. Na rozdíl od výrobků z domácích dřevin, které se musejí po několika letech natírat a jejich životnost je omezená, teak vydrží celá desetiletí.

Foto: Iron Art

Zahradní nábytek La Manga z galerie Papillon je kombinací ocelové konstrukce dřeva a pohodlného čalounuFoto: Iron Art

Foto: Iron Art

Kolekci nábytku Versailles zdobí stůl s deskou s teakovým dřevemFoto: Iron Art

Kovový:

Když se řekne kovový nábytek, jde zpravidla o hliníkový, který si získává na oblibě. Mezi jeho výhody patří nízká hmotnost a jednoduchá opracovatelnost. Zdokonalila se i jeho povrchová úprava, kdy se lak nanáší v několika vrstvách a vypaluje se podobně jako u automobilů. Tím se zvýší jeho odolnost.

Foto: Kettler

Velmi oblíbenou kombinaci tvoří hliníková konstrukce spolu s textiliíFoto: Kettler

Stále více lidí se pak vrací ke klasice, což je ocel. „Jde prakticky o nezničitelný nábytek, který je na venkovní použití vždy opatřený žárovým zinkem a může tak stát celý rok na zahradě, aniž by ho poničily sníh či déšť," říká Ivana Měkotová z galerie Papillon, která se na jeho prodej zaměřuje, a zároveň vyvrací to, že takový nábytek je těžký: Vyrábí se i takzvané odlehčené kusy, které jsou mnohem praktičtější na používání, a přesto si uchovávají své původní vlastnosti."

Je třeba doplnit, že se kov používá především na konstrukci nábytku a kombinuje se s dřevěnými či textilními sedáky nebo dřevěnými či skleněnými deskami stolu.

Plastový:

Nábytek z plastu stále najdete na nejvíce zahradách a terasách. A nemusí jít zrovna o levné bílé plastové židle. K dostání je i kvalitní nábytek z umělé hmoty, který vydrží mnohem déle než ten levný. Na rozdíl od něj je odolný vůči slunečnímu záření, proto nešisuje a nežloutne a také je menší šance ho poškrábat. Uchovává si však všechny výhody plastu, mezi něž patří snadná údržba, odolnost vůči povětrnostním vlivům i vodě a také nízká hmotnost.

Foto: Hartmann

Kvalitní plastový nábytek má na zahradě stále své místoFoto: Hartmann

Foto: Ikea

Díky snadné tvarovatelnosti může plastový nábytek vypadat skvěleFoto: Ikea

Umělý ratan:

Jde vlastně také o typ plastového nábytku, kdy ratan, který je pro venkovní použití nevhodný, nahrazuje plast. Způsob výroby je velmi podobný jako u klasického ratanu, kdy se kovová konstrukce vyplétá právě plastovými vlákny. Ta mohou být různobarevná, ale zpravidla se volí hlavně odstíny hnědé, aby umělý materiál maximálně napodoboval ten přírodní. A daří se to. Vzniká tak velmi zdařilá imitace ratanu, která je velmi odolná a zároveň vyžaduje od svých majitelů jen malou péči.

Foto: Kettler

Dokonalou imitaci přirodního ratanu lze vytvořit i z plastových vlákenFoto: Kettler

Foto: Ikea

I umělý ratan je dobré doplnit pohodlnými sedákyFoto: Ikea

Který nábytek byste si domů nejraději pořídili vy?

Reklama

Související témata:

Načítám