Hlavní obsah

10 věcí, které zhoršují akné!

Foto: Thinkstock

Akné můžete zhoršit špatně zvolenou kosmetikouFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Černé tečky, zanícené pupínky, červená místa, doživotní jizvičky, narušená psychika a pohoda – to jsou nepříjemné projevy akné. Každý, kdo to zná, s ním bojuje jinak. Těchto deseti věcí, které akné prokazatelně zhoršují, by se měli vyvarovat všichni!

Článek

Nenechte se zmást lidovými pověrami a mýty a zkuste naše řešení doporučené dermatoložkou!

1. Špatná kosmetika

„Největším problém jsou kosmetické krémy s obsahem vazelíny, lanolínu nebo laurylalkoholu a také oleje. Jedná se zejména o hutnější receptury," říká dermatoložka Kateřina Klauzová z oddělení dermatologie v Asklepionu.

Řešení: Přípravky s obsahem alkoholu dejte pouze na zanícené místo nebo pupínek. V drogerii nebo lékárně seženete speciální kosmetiku na mastnou aknózní pleť. Zkuste třeba kosmetiku s australským čajovníkem, přesličkou, dýní, aloe nebo lékořicí. Citlivá pleť vyžaduje přípravky bez alkoholu.

2. Horké a vlhké počasí

Kombinace horkého a vlhkého počasí akné neprospívá. Jedním z důvodů je zapocení a zapaření v méně prodyšném oblečení. UV záření způsobuje také zesílení rohové vrstvy kůže s následným ucpáváním vývodů mazových žláz. „Může dojít i k reakci, která je podobná akné. Ve skutečnosti se jedná o alergickou reakci takzvanou Mallorca akné, poškození pokožky vyvolané látkami, jako jsou tuky nebo emulgátory obsaženými v kosmetice a krémech na opalování nebo parfémech,“ upozorňuje dermatoložka.

Řešení: Trpíte-li zvýšenou citlivostí na UV záření, zdržujte se raději na stinných místech. Je-li ve vzduchu hodně vlhkosti v kombinaci se sluníčkem (tedy zejména v létě), je lepší pobývat v takovém prostředí co nejkratší dobu. U krémů na opalování zvolte ty pro mastnou pleť.

3. Mléko a mléčné výrobky

Experti z Harvardské univerzity v Bostonu prokázali, že vysadit chipsy, smažená jídla a čokoládu nepomůže v boji s akné, pokud mladiství konzumují hodně mléka.

Řešení: Vypijte denně maximálně 4 dcl mléka. Větší množství prokazatelně škodí. Odstředěnému mléku se vyhněte úplně, nejlépe dopadlo plnotučné. Omezit byste měli i smetanu a tvaroh.

4. Menstruace

Za vznik zvýšené tvorby mazu jsou podle dermatoložky odpovědné hlavně mužské pohlavní hormony (testosteron). Ženské tělo je na něj mnohem citlivější. Produkuje ho dvacetkrát méně, než mužské. Pokud se ovšem zvýší jeho produkce, má to vliv na kůži a její funkce může být narušena. Během menstruačního cyklu se hormonální hladiny velmi mění, a proto dochází u některých žen k výraznému zhoršení pleti během nebo před ním.

Řešení: Poraďte se s gynekologem o výběru vhodné antikoncepce. „Výsledkem působení antikoncepce je pokles účinku mužských hormonů a důsledkem pak zlepšení pleti. Aby se účinek projevil, musí se pilulky užívat několik měsíců,“ uklidňuje doktor Pavel Čepický na portálu antikoncepce.cz.

5. Kouření

Zejména u mladých lidí zhoršuje stav akné kouření. Pozor si ale musí dát i nekuřáci pobývající v zakouřeném nebo prašném prostředí. Vlivem nikotinu dochází ke stažení drobných cévek v kůži, kůže je hůře zásobována živinami a kyslíkem, nejsou odváděny odpadní produkty a tím se celkově stav kůže zhoršuje. „Na rozdíl od akné dospívajících má akné kuřáků nezánětlivý charakter a vyznačuje se především ucpanými póry s černou mazovou zátkou,“ vysvětluje dermatoložka.

Řešení: Ideálně vůbec nekuřte. Nezdržujte se v zakouřeném ani prašném prostředí. Chcete přestat kouřit? Podívejte se zde.

Foto: Thinkstock

Vymačkávání není vhodnéFoto: Thinkstock

6. Mechanické odstraňování akné

Jakékoli vymačkávání a mechanické dráždění je na škodu a především takzvané „hluboké čištění" za pomoci napařování. Zhoršuje průběh a zvyšuje i možnost vzniku jizev. Existuje i takzvané Acne Mechanica, které vzniká v důsledku mechanického tření aknózních projevů na čele a ramenou čelenkami, přilbami nebo těsným oblečením.

Řešení: Snažte se nechat léčbě volný průběh a nevymačkávejte komedony. Oblečení noste volnější a propustné, aby kůže mohla dýchat. Pokud nevydržíte nechat uhřík tak, jak je, odstraňte ho čistýma rukama a místo vydezinfikujte a ošetřete vhodnou kosmetikou. Jednou za měsíc navštivte kosmetičku. Vyberte si tu, která neprovádí mechanické hloubkové čištění.

7. Nadměrná hygiena

Lidé s akné mají tendenci k přemíře hygieny. Často sahají i k přípravkům, které obsahují alkohol, protože vysušuje. Používání lihových roztoků ale může naopak vést k nadměrnému vysušení pleti a podpořit vznik akné.

Řešení: Pleť si čistěte dvakrát denně. Používejte k tomu speciální pleťové gely či mléka určené pro aknózní pleť. Máte-li citlivější kůži, je dobré první dva týdny aplikovat krém jen večer nebo dokonce obden, aby si pleť na přípravek zvykla. Buďte trpěliví, zlepšení se dostaví během pár týdnů.

8. Bakterie na rukou

Špinavé ruce sice nemohou akné vyvolat, ale dokážou ho zhoršit. „Při poruše kožní ochranné bariéry, což je oblast pupínků, může dojít ke vstupu patogenních bakterií do hloubky kůže a může pak vzniknout podkožní zánět,“ varuje Kateřina Klauzová.

Řešení: Při jakémkoli ošetřování akné mějte čisté a umyté ruce, případně používejte sterilní rukavice.

9. Léky

Mezi pilulky, které zhoršují akné, patří například léky na epilepsii či štítnou žlázu. Z vitaminů jsou známé B3, B6 a B12.

Řešení: Poraďte se s lékařem o vhodnosti předepsaných léků a čtěte dobře etikety potravin. Nekonzumujte pivovarské kvasnice, což se dříve na pleť doporučovalo.

10. Stres

Stres akné nemůže vyvolat, ale může ho zhoršit. Je také řada těch, které stresuje to, že akné mají a všemožně, nešetrným zacházením, se ho snaží zbavit.

Řešení:Na uklidnění pomáhají masáže, jóga, meditace, zdravé vyvážené jídlo, dostatek spánku alespoň sedm a půl hodin denně nebo sportovní aktivita.

Léčba akné je běh na dlouhou trať, na jehož konci při troše sebekázně dosáhnete cílové pásky. Hlavně buďte trpěliví!

Související témata:

Načítám