Hlavní obsah

10 věcí, o kterých ještě nevíte, že je domácí spotřebiče umí

Foto: Samsung

Lednička s technologií Space Max Foto: Samsung

S každou sezonou se technologie posouvají kupředu mílovými kroky. Pračky, sušičky i chladničky tak často zvládnou to, s čím si dříve neuměly poradit. A život je zase o něco snazší.

Článek

Umělá inteligence už pomáhá v řadě oblastí. A praní prádla není výjimkou. Díky ní dokáže pračka třeba upravovat parametry praní přímo vám na míru – zapamatuje si vaše návyky a navrhuje vhodné prací cykly nebo hlídá správné dávkování přípravku. Zůstává napojena na internet, takže se dokáže dorozumět třeba se sušičkou, aby programy navazovaly, a řídí se dokonce i aktuálním počasím.

Právě to dokáže letošní model Samsung WW90T986ASH. Model je vybaven dvěma motory, které šetří elektřinu i čas, a má také funkci pro hygienické ošetření prádla párou. Odstraňuje tak uchycené nečistoty i 99,9 % bakterií a alergenů.

Foto: Samsung

Pračka Samsung WW90T986ASHFoto: Samsung

Je to v suchu 

Ani sušičky nezůstávají pozadu. Oproti dřívějšku spotřebují výrazně méně elektrické energie a využívají technologie tepelných čerpadel. Dokážou tak třeba recyklovat teplý vzduch a tím ještě více šetřit elektřinu. Aby bylo prádlo dobře vysušené, hebké, bez záhybů a aby nedocházelo k jeho poškození, používají sušičky různé senzory – monitorují tak vlhkost i teplotu a upravují čas sušení.

A pokud vsadíte na stejnou značku jako v případě pračky, mohou oba spotřebiče ve vzájemné návaznosti zrychlit celý proces praní a sušení na rekordně krátkou dobu – v případě už zmiňovaného Samsungu se tak můžete vejít do dvou hodin.

Foto: Samsung

Pračka a sušička Samsung WW90T986ASHFoto: Samsung

Very cool 

Úspornější jsou díky novým technologiím také ledničky. Při zachování stejných vnějších rozměrů skýtají například díky technologii Space Max více prostoru uvnitř – umožňuje jim to účinnější izolace, která si vystačí s tenčími stěnami spotřebiče. Důmyslnější rozmístění průduchů dnes chladničkám umožňuje mnohem rovnoměrnější chlazení ve všech policích a koutech.

Námraza už je samozřejmě věcí minulosti. Nové modely ale zvládají teplotu regulovat tak citlivě, že i v jedné zásuvce mohou fungovat dvě různé teplotní zóny, a každá potravina tak má přesně ty podmínky, jaké potřebuje pro co nejdelší zachování čerstvosti.

Foto: Samsung

Samsung Family Hub Foto: Samsung

Úplně samostatnou kapitolu pak tvoří skrz naskrz chytrá zařízení, jako je Samsung Family Hub. Chladnička je vybavena displejem, který zobrazí počasí, ranní souhrn zpráv nebo rodinný kalendář. A rukou psané vzkazy zvládne uchovat v digitální kvalitě. Přehrává hudbu i rádio, a dokonce vás nechá nahlédnout dovnitř, aniž byste ji otevřeli. Že využívá hlasového asistenta, asi není nutné dodávat.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Proženy.cz.

Načítám