Hlavní obsah

10 zdánlivě obyčejných rad, které vylepší každý vztah

Foto: Thinkstock

10 pravidel pro vyladění krizového vztahu. Když je budete dodržovat, zlepší se i ten váš!Foto: Thinkstock

Reklama

Nikdy není pozdě… Ani na prohloubení či rovnou opravu vztahu! Kdo to tvrdí? Odborníci! Proto jestli i vaše láska a partnerství nedrží pohromadě, zatlačte slzu a přejděte do útoku!

Článek

„Já nevím, asi už se nemilujeme.“ Tak to je smůla, i když… Obecně se tvrdí, že láska věčná není, ale dá se jí trochu pomoct, stejně jako rezavějícímu vztahu. Islandsko-americká sexuoložka, spisovatelka a televizní osobnost Yvonne K. Fulbright zná recept, který prozradila magazínu Psychology Today. Je vaše partnerství vyčpělé? Pak jsou tyto rady určeny právě vám!

1. Potlačujte kritiku

Každý někdy něco nedělá dobře, ovšem když se partner snaží a jeho protějšek ho neustále jen kritizuje, káraný člen dvojice podá „vztahovou demisi“. Takhle to nejde! Když připomínky, tak sice k věci, ale ne naplno! Važte formulace i u špatně prováděné masáže! „Myslíš, že bys mohl na levé straně víc přitlačit?“ To zní lépe než: „Masírovat neumíš, máš se ještě hodně co učit.“

2. O pocitech mluvte nahlas

Správná cesta? „Je mi smutno, když večer nejsi doma.“ „Pokud o svých dojmech nebudete takto hovořit, partner nikdy nepochopí váš pohled na věc,“ radí výše zmíněná odbornice.

Foto: Thinkstock

Vždy je dobré s partnerem mluvit ve vhodný čas. Jaký to je? Přece ten, na kterém se oba dva domluvíteFoto: Thinkstock

3. Přijímejte zpětnou vazbu

Sexuoložka dál přirovnává komunikaci k obousměrné ulici. „Pokud partnerovi něco sdělíte, nechte mu prostor, aby se mohl zamyslet nad tím, co právě slyšel. Byť jde o sebecitlivější téma. Jste hráči a musíte být otevření a měnit si strany hřiště,“ podotýká Yvonne K. Fulbright.

4. Reagujte i na kritiku

Hádka? Kritika směrovaná právě vám? Nevíte, co na partnerovy výtky odpovědět? Nevadí. Jen ukažte, že ho skutečně posloucháte, vyjádřete lítost, že věci jsou tak, jak jsou, a nakonec proneste: „Děkuji, že jsi mi to řekl/a.“ Podle odbornice je to neuvěřitelně efektivní.

5. Diskutujte ve vhodný čas

Pokud mezi sebou máte nevyřešené věci, ujistěte se, že se o nich budete bavit v době, kdy se to hodí vám i druhému. „Vhodný čas a přiměřená lhůta na rozhovor je pro oba partnery důležitá,“ říká sexuoložka k problematice vyhrocených hádek.

6. Nepřerušujte partnera v řeči

Prokazujte partnerovi úctu tím, že mu nebudete skákat do řeči. Projevte trpělivost a vždy si jeho názor poslechněte. Že mu niť netrháte? Zaměřte se na své rozhovory v příštích několika dnech. Možná budete překvapeni, že i vy patříte mezi „skokany“!

7. Udržujte svůj tón na uzdě

„Během intenzivních nepříjemných rozhovorů se vyhýbejte despotickým, nepřátelským nebo sarkastickým tónům v hlase,“ podotýká odbornice s tím, že s negací se nevyřeší vůbec nic.

8. Vsaďte na přímost

Potřebujete, aby se protějšek postaral o děti/vynesl koš/přivedl vás k orgasmu? Tak mu to pravidelně říkejte! Dobrý partner se bude snažit vaše požadavky plnit.

Foto: Thinkstock

Pomáhá vám partner s přípravou jídla? Skvělá příležitost ho za to pochválitFoto: Thinkstock

9. Děkujte za maličkosti

„Uznávejte rutinní denní příspěvky vašeho partnera. Vždyť se podílí na tom, aby váš život byl jednodušší,“ říká Yvonne K. Fulbright a zmiňuje třeba poděkování za vyvenčení psa. „Když jeden oceňuje to, co dělá druhý, z domova neprchá harmonie,“ dodává.

10. Nezapomeňte říkat: Miluji tě…

Jakékoli projevy lásky udržují vztah pohromadě. „Je to jako lepidlo, které se hodí v případě, že všechno ostatní ztroskotá,“ uzavírá sexuoložka svůj seznam.

Máte pocit, že rány ve vašem vztahu jsou příliš hluboké a neopravitelné? Podléháte dojmu, že jste každý jiný? To ještě nic neznamená! Jean Jacques Rousseau, francouzský filozof švýcarského původu, kdysi řekl, že je třeba být si trochu podobní, abychom si rozuměli, ale trochu rozdílní, abychom se milovali… Souhlasí to?

Jak vy držíte svůj vztah pohromadě? Co podle vás zaručuje jeho „funkčnost“?

Reklama

Načítám