Hlavní obsah

Skrytý tuk na břiše: Nedělá vám pneumatiku, ale zato ohrožuje vaše zdraví!

Foto: Profimedia

Riziko útrobního tuku je vyšší u lidí s nadváhou a obezitou. Ovšem výjimka potvrzuje pravidlo, a mohou jím tedy trpět i jinak štíhlí lidéFoto: Profimedia

Reklama

Žádný nadbytečný tuk na břiše vám asi nebude dělat radost. Ovšem podkožní tuk, který vás tak trápí, je ještě v pohodě. Mnohem horší je to s útrobním tukem. Ten není vidět, ale je hodně nebezpečný!

Článek

Viditelný tuk v oblasti pasu není žádná výhra, to vám tvrdit nebudeme. Ale s tím vnitřním, který obaluje vaše orgány ve středu těla, je to opravdu o dost horší. Vážně totiž ohrožuje vaše zdraví. Především zvyšuje riziko nemocí srdce a cév, na které umírá skoro polovina evropské populace. Navíc skrytým útrobním nebo taky viscerálním tukem můžete trpět, i když jste vlastně jinak štíhlí.

Nadměrný útrobní tuk utlačuje orgány

„Existují dva typy tuku v břišní oblasti. První typ je takzvaný podkožní tuk. Ten leží přímo pod kůží a na horní části břišních svalů. Tento podkožní tuk vás většinou znepokojuje, protože tvoří nevzhledné faldy,“ popisuje Nikol Hložková, nutriční terapeutka dietního programu It´s my life!

Druhý typ se nazývá útrobní nebo viscerální. Ten není vidět, protože vystýlá dutinu břišní a obklopuje orgány.

„V určité míře je velice důležitý, protože vnitřní orgány chrání. Pokud je však tento viscerální tuk zmnožen nad zdravou hranici, zvětšuje nejen objem břicha, ale především utlačuje vnitřní orgány,“ uvádí nutriční terapeutka a dodává: „Zároveň se taky vyplavuje do krve v podobě tryglyceridů, které způsobují kornatění cév, vyšší hladiny LDL cholesterolu a celkově zvyšuje tak riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.“

Foto: Profimedia

Faldíky na břiše jsou znepokojující, ale vaše zdraví zdaleka neohrožují tolik jako skrytý tukFoto: Profimedia

Jak poznáte, že trpíte útrobním tukem?

Obvykle platí, že nadměrným útrobním tukem trpí lidé s větším obvodem pasu. Většinou totiž prvně vzniká podkožní tuk, a když je ho nadbytek, začne tuk prostupovat i mezi orgány.

„Míry nad 80 cm u žen a 94 u mužů již představují zdravotní riziko. Míry nad 88 cm u žen a 102 u mužů již znamenají zdravotní riziko vysoké,“ uvádí Hana Mojžíšová, specialistka na výživu a zdravý životní styl.

Každopádně vyšší mírou viscerálního tuku mohou trpět i štíhlí lidé, i když pravděpodobnost je nižší. Často se jedná o lidi, kteří si hlídají nízký energetický příjem, ale už se nezajímají o jeho výdej ,a hlavně skladbu stravy. V případě takové životosprávy dochází k úbytku svalů a naopak nárůstu tuku, zejména pak vnitřního tuku.

„Tento stav, kdy jsou osoby hubené, ale mají vysoký viscerální tuk, jsou vědci označovány syndromem TOFI ,Thin on the outside, fat on the inside‘ ,Navenek hubený, uvnitř tlustý‘,“ uvádí nutriční terapeutka Nikol Hložková.

Pokud se vnitřního tuku obáváte, existují samozřejmě prostředky, jak možné riziko zjistit. „K diagnostice těchto hodnot slouží speciální bioimpedanční diagnostické váhy. Dalším ukazatelem mohou být krevní rozbory, které potvrdí vyšší hladiny tuků triacylglyceridů, LDL cholesterolu. Mezi další ukazatele můžou patřit i hladiny vyššího krevního tlaku či cukru,“ popisuje Nikol Hložková.

Foto: Profimedia

Zdravý životní styl je nejjistější cesta, jak se trvale zbavit podkožího i viscerálního tukuFoto: Profimedia

Jak s útrobním tukem bojovat?

Je to víceméně jednoduché. „Tukového bříška se efektivně a trvale zbavíte jen celkovou změnou životního stylu. To znamená nejen úpravu jídelníčku, pravidelný pohyb, ale i odpočinek a rozumnou míru stresu,“ uvádí MUDr. Hana Mojžíšová.

Ze základních stravovacích pravidel pak lékařka doporučuje následující: „Navyšte kvalitní bílkoviny, jako je libové maso, polotučné mléčné výrobky, vejce a luštěniny. Omezte přílohy všeho druhu na polovinu a na uvolněnou část talíře přidejte zeleninu.“

Myslíte si, že trpíte útrobním tukem?

Reklama

Načítám