Hlavní obsah

3+1 tip pro rafinovaně dobrá grilovaná jídla

Foto: České ghíčko s.r.o.

Ghíčko je skvělé k potření grilu nebo grilovací miskyFoto: České ghíčko s.r.o.

Hovězí steak, vepřová kotleta, kuřecí ražniči, ale i cuketa nebo ananas získají překvapivě jemnou chuť a vůni, pokud je před grilováním i po něm potřete přepuštěným máslem ghí. Můžete si vybrat čisté, ještě rafinovanější jsou však ta ochucená, třeba s chilli, kurkumou nebo skořicí.

Článek

Nejspíš jste už vyzkoušeli spoustu omáček, dresinků i kombinací koření a určitě máte své oblíbené rituály, jak maso nebo zeleninu nakládat a ochucovat. Přesto stojí za to vyzkoušet ještě jeden nový postup – s pomocí ochuceného přepuštěného másla ghí, které promění každý grilovaný kousek v lahodnou delikatesu.

„Ghí má vysoký kouřový bod 250 °C, to znamená, že se nepřepaluje a při jeho zahřívání nevznikají nestravitelné toxické látky. Proto se ideálně hodí i k letnímu grilování. Pokrmy navíc krásně zjemní a dodá jim typickou oříškovou chuť a vůni. A protože neobsahuje mléčný cukr ani bílkovinu, nemusejí se ho bát ani lidé, kteří třeba obyčejné máslo nemohou. Čisté ghí má v kuchyni široké použití, na gril bych však doporučila speciálně ochucená ghíčka,“ říká Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko ve Vysokém Mýtě, kde přepuštěné máslo vyrábějí ručně a podle starých receptur.

Foto: České ghíčko s.r.o.

Z masa je na gril nejlepší trochu prorostlá krkovice, přidejte bylinky a ghíčko a je hotovoFoto: České ghíčko s.r.o.

Jak proměnit na grilu obyčejné jídlo v exkluzivní:

1. Ghí s kurkumou a pepřem – Potřete s ním kuřecí plátky (ideální jsou stehenní řízky) a opět potírejte i při samotném grilování.

2. Ghí s česnekem a solí – Dodá šmrnc grilovaným bramborám, cuketám nebo lilkům, ale také rybám. „Úplnou delikatesu ovšem udělá z obyčejné kukuřice. Potřete jednotlivé klasy ještě před grilováním a pak potírejte i v jeho průběhu,“ radí Andrea Zpěváková Dostálová.

3. Ghí s chilli – Jednoduchý a zároveň vynikající způsob, jak udělat z obyčejného steaku neodolatelně dobrý! Kousek ghí dejte na steak ve chvíli, kdy je maso na grilu.

Sladký tip: Ghí se skořicí a vanilkou je skvělé nejen na štrúdly nebo palačinky, ale díky němu můžete připravit i báječný sladký dezert – grilovaný ananas, po kterém se budou olizovat nejen dospělí, ale hlavně děti.

Foto: České ghíčko s.r.o.

Grilovaný ananas na skořicovém ghí doporučujeme podávat s kopečkem vanilkové zmrzlinyFoto: České ghíčko s.r.o.

Postup je jednoduchý: „Kolečka čerstvého ananasu obalte ve třtinovém cukru a vložte na gril potřený ghíčkem se skořicí a vanilkou. V průběhu grilování ananas pokapejte ghíčkem. Až budete kolečka otáčet, seškrábněte na ně i trochu karamelu, který se vytvořil. Nám doma nejvíc chutná v kombinaci s vanilkovou zmrzlinou,“ dělí se o oblíbený rodinný recept Andrea Zpěváková Dostálová.

Kompletní řada pro letní grilování

Ghí je skvělý nosič chutí, vůní a specifických účinků koření a bylin. Proto vznikla edice vytvořená speciálně pro gurmány. Můžete si koupit jednotlivá ochucená ghí – s česnekem a solí, s kurkumou a pepřem, s chilli nebo se skořicí a vanilkou – ve skleničkách s typickým modrým víčkem o objemu 220 ml po 155 Kč. A na výběr jsou samozřejmě i čistá ghí nebo ghí v bio kvalitě!

Foto: České ghíčko s.r.o.

Ghí je možné přidat až na hotové jídlo, aby se chutě a vůně plně rozvinulyFoto: České ghíčko s.r.o.

Načítám