Hlavní obsah

3 fígle, díky kterým zhubne každá!

Foto: archiv redakce

Míša se v posilovně nešetříFoto: archiv redakce

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konečně můžeme mít vysněnou postavu všechny! Jde jen o to dodržet 3 základní principy a kila půjdou nenávratně dolů. Je to už 5 týdnů, co jsme daly společně sbohem našemu starému „nezdravému“ životnímu stylu a nějaká kila jsou ta tam, přesto je třeba nenechat se opít první vlnou úspěchu.

Článek

I když nám to společné hubnutí pěkně jde, není na škodu znát triky profesionálů, které se hodí, když se váha vzpírá a ne a ne pohnout se dolů. Tyto principy se používají už řadu let a slibují úbytek váhy bez jo-jo efektu, hladu a počítání kalorií. Je na čase podívat se jim na zoubek!

1. Skryté příčiny nezdaru

Hubnutí nemusí nutně ovlivnit jen snížení příjmu kalorií a dostatek pohybu. Někdy to zkrátka nejde, i když se snažíte sebevíc. Co je na vině? Odborníci tvrdí, že existují faktory, které mohou bránit snižování váhy. Často se totiž stává, že hlídání kalorií nás ke štíhlé postavě nedovede. A v takovém případě nepomohou ani diety, ani pravidelný sport. Za všechno může nějaká skrytá zdravotní komplikace, kterou může zjistit pouze odborník. Někdy jde o špatný stravovací návyk. Bohužel řada z nás o takovém problému nemá tušení. Pokud se vám nedaří přirozeným způsobem váhu redukovat, je na čase vypravit se k dietologovi. Když se totiž na skrytou příčinu přijde, bude pak hubnutí pro vás hračka. Příkladem takového známého negativního faktoru je překyselení organismu, kdy se voda usazuje ve vašem těle a to má potom sníženou schopnost spalování tuků.

Než se dostaneme k jídelníčku, podívejte se, jak mě nachytali kolegové ve fitcentru, kde jsem urputně zápolila s posilovacími stroji. Kdo myslíte, že vyhrál? :)

2. Jíte opravdu správně?

Všechny principy je třeba dodržovat současně. Jestliže jste odstranily skryté příčiny vašich nezdarů v hubnutí, můžete se směle vrhnout na opravdu fungující jídelníček. Důvěrně se seznamte s pojmem metabolická past. Snadno se do ní dostaneme, snížíme-li příjem kalorií a současně i živin v pravidelném jídelníčku. Naše tělo dostane pokyn, že se blíží krize, a zapne nouzový režim - tedy zpomalí metabolismus. To je chyba! Tuk se začne ukládat na horší časy. Takže striktně dodržujte pravidlo, že i když snížíte kalorie, zaměřte se na výživovou hodnotu jídla. Nedejte tělu důvod, aby si myslelo, že se cokoli děje. Špatná zpráva je, že neexistuje univerzální správný jídelníček pro každého. Každá z nás potřebuje při svém hubnutí snížit odlišné množství kalorií. To je důvod, proč, když se snažíte opravdu zhubnout trvale, je potřeba mít jídelníček na míru, který se odvíjí od vaší váhy, zdravotního stavu a věku. Záměrně jsem proto ve svém seriálu neuváděla, co přesně máte jíst. Žádná dieta není univerzální. Kdyby byla, nemusely bychom řešit problémy s nadváhou. Pokud nechcete utrácet za osobní konzultace v dietologických centrech, obraťte se zdarma na naši dietoložku Janu Brožovou v poradně.

3. Udržte psychiku na uzdě

Asi nemusím připomínat (píšete mi o tom každý den), že o výsledku našeho snažení velmi rozhoduje psychický stav. Ten je totiž nakonec určující, jestli hubnout vydržíme nebo to zabalíme. Ve svém posledním deníčku jsem psala o hladu a jak se mu úspěšně vyhnout. Proč? Protože existuje podle odborníků přímá úměra: čím větší budete mít hlad, tím je větší pravděpodobnost, že hubnoucí režim nevydržíte. Stejně jako funguje pravidlo, že čím více si budete zakazovat, tím větší chuť budete na zakázaná jídla mít a opět stoupá pravděpodobnost, že podlehnete. Se cvičením je to stejné. Když to budete dělat s nechutí, brzy toho necháte. Proto neustále zdůrazňuji, abyste si vybíraly aktivity, které vás baví, a střídaly je. Stereotyp přestane bavit každého. Nedovolte, aby vás negativní pocity udolaly k porušení vašeho nově získaného zdravějšího životního stylu.

Foto: shutterstock.com

Nemusíte lyžovat, i procházka prospějeFoto: shutterstock.com

Možná vás bude zajímat, že lze sestavit takový jídelníček, při kterém se nebudete muset den co den potit v posilovně nebo jinde, a přesto se výsledky rychle dostaví. Ten vám ovšem vystaví jen dietolog „na míru“. Bohužel všechny tři principy, které jsem tu zmínila, fungují individuálně, což je důvod k oslovení odborníka.

Kolik stojí odborná pomoc?

Řešíte-li opravdu problém s váhou, ne jen rýsování těla nebo nějaké to kilo navíc, je rozhodně jistější vsadit na odborníka, protože vám ulehčí hubnutí a navíc neohrozí vaše zdraví. Univerzální recept ani tableta na hubnutí zkrátka neexistují. Výživoví poradci si běžně účtují zhruba od dvou set do tisíce korun za hodinu osobní konzultace. Existuje ale i možnost bezplatného internetového poradenství, na našem serveru stačí kliknout na odkaz Poradny, zadat dotaz a dostane se vám fundované odpovědi.

Tak na co ještě čekáte? Chcete opravdu zhubnout, nebo raději budete zkoušet řešit nadváhu metodou pokus-omyl? Jestli si nevíte rady s cvičením, obraťte se na trenéra Michala Šubra v jeho poradně. Jídelníček na míru vám pomůže sestavit dietoložka Jana Brožová ZDE. A jestli jste se při změně životního stylu rozhodly i přestat kouřit a nevíte si s čímkoli rady, zeptejte se MUDr. Lenky Štěpánkové, která se na tyto věci specializuje. No a na morální podporu jsem tu já! Psát mi můžete do diskuse, na info@prozeny.cz nebo třeba do deníčku. Držte se, holky!

Reklama

Související témata:

Načítám