Hlavní obsah

3 minuty sexu = 48 hodin slasti aneb Recept na harmonický vztah

Foto: MJTH, Shutterstock.com

Foto: MJTH, Shutterstock.com

Reklama

Milování nás umí zásobit hormonem dobré nálady dopaminem. Vylučuje se i oxytocin a serotonin. Jak by se tenhle chemický koktejl dal pojmenovat? Sexuální rauš. Může trvat dlouhé hodiny a lidé jsou si díky němu bližší!

Článek

Britský sexuální poradce Glenn Wilson z londýnského Institutu psychiatrie říká, že obvyklý obraz dohry jako rozhovoru milenců nad uměním či smyslem života není z těch představ, podle nichž by se mnoho z nás v životě řídilo – nebo alespoň chtělo řídit.

Relax „po“, nebo experiment přírody?

„Dohra pro většinu z nás na sebe bere pouze podobu společné uklidňující činnosti, vzájemného rozhovoru či mazlení nebo znovuvydraždování při přípravě na další kolo milování. Ovšem když víme, že pohlavní styk je důvěrnou zkušeností, sotva někoho překvapí, že mnoho dvojic po souloži cítí neobyčejnou blízkost,“ popisuje odborník ve své knize Vynalézavá láska.

Mimochodem, ona „neobyčejná blízkost“ by se dala charakterizovat i jako „opojení hormony“. Ví vůbec někdo, jak dlouho trvá, než takový sexuální rauš opadne? Teď už ano! Ukazuje se, že všechna ta důvěrnost, pocit naplnění, uspokojení i radosti trvá déle než samotný sex.

Nová studie s názvem „Vyčíslení sexuální dychtivosti“, kterou publikoval odborný magazín Psychological Science, poukazuje na to, že sexuální benefity a důsledky intimního setkání ovlivňují lidské tělo až 48 hodin! A podle vědců je to prý evoluční věc.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Milování nás nese na vlně opojení ještě spoustu hodin potéFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Sex pravděpodobně usnadňuje propojení

„Evoluční perspektivy naznačují, že blažený pocit po sexu přesně tomuto účelu slouží. Proto jsme zkoumali, jestli pozitivní emoce a uspokojení charakterizují spokojené partnerství,“ uvedla Andrea Meltzer, vedoucí výzkumná pracovnice z Floridské státní univerzity s tím, že předmětem jejího zájmu bylo 215 novomanželských párů.

Ty každý den vyhodnocovaly svou sexuální aktivitu a večer před spaním si dělaly poznámky. Sex ano či ne? Jaký byl? Co se při něm událo? K odpovědím sloužila sedmibodová stupnice, kterou by prý lidé měli používat i v reálném životě. (To proto, aby získali větší přehled o svých milostných aktivitách i pocitech.)

Delší než tři minuty rozkoše

Po ukončení prvního kola experimentu si páry na chvíli daly pauzu, přičemž po čtyřech měsících je výzkumníci znovu požádali o spolupráci. K testování teorie, že sex hraje zásadní roli v párování a sexuální rauš netrvá jen chvíli po opadnutí orgasmu, si však tentokrát přinesli data shromážděná ze dvou nezávislých studií (první se zúčastnilo 96 novomanželských párů, té druhé 118).

Akce a reakce

„Výsledky jednoznačně prokázaly, že sexuální spokojenost přetrvává přibližně 48 hodin po sexu. Navíc manželé, kteří zažívají silnější záblesk vášně, hlásí vyšší úroveň manželské spokojenosti, a to jak na počátku vztahu, tak i v jeho průběhu. Tyto poznatky interpretujeme jako důkaz, že sex a s ním spojené pocity i emoce se dá považovat za proximální kognitivní mechanismus, díky němuž k sobě pár má mnohem blíž,“ dodává Andrea Meltzer a přidává prostý návod na harmonické partnerství.

Podle ní totiž platí, že čím větší sexuální uspokojení a rauš, tím vyšší úroveň spokojenosti ve vztahu. Všechno to objímání, mazlení, hormony a fyzická blízkost partnera nahrává emocionálnímu sbližování, takže něco takového neváhejte použít, zvlášť pokud vám to doma neklape.

Lék na partnerskou krizi?

Nechte se unášet koktejlem chemických látek, užívejte si dohru a myslete na to, že i pouhé tři minuty sexu dvakrát týdně vám pomohou cítit se dobře i několik dní! Snad nám zmíněná výzkumnice zanedlouho objasní i další záhady. Prý se chystá studovat, jestli dlouhodobé vztahy doopravdy vedou ke sňatku, nebo jak dohru ovlivňuje nevěra jednoho z partnerů. Máme se tedy na co těšit!

A jak dlouho se ze sexu „radujete“ vy?

Reklama

Načítám