Hlavní obsah

Sladká smrt: Kolik mužů zemře při sexu a co je největší riziko?

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takové ty lascivní scény z filmů, kdy se dvojice miluje, přičemž on, unavený, maximálně vydrážděný či postarší člověk, podléhá zástavě srdce, nejsou jen výmyslem hollywoodských režisérů. Tohle se skutečně děje. Kolik mužů je v ohrožení?

Článek

Před několika lety česká sexuoložka Jaroslava Pondělíčková-Mašlová hlásala, že tak zvaná „sladká smrt“, kdy se umírá v souvislosti se souloží, se nedostavuje přímo v průběhu pohlavního styku, ale krátce po něm. (Nepleťte si s výrazem ‚la petite mort“. „Malá smrt“ je okamžik maximálního smyslového vypětí v momentu extáze – tedy ta lepší varianta.)

Vypětí, nebezpečí, dobrodružství. Koktejl smrti?

„Výzkumy prokázaly, že procento úmrtí po souloži je malé a zcela srovnatelné s procentem úmrtí v souvislosti se vzrušením při sledování sportovních utkání, ať na hřišti či v televizi,“ popisovala odbornice s tím, že „sladká smrt“ se v 80 % případů dostavuje při mimomanželském pohlavním styku. To proto, že soulož s manželkou není tak emočně zatěžující jako s jinou ženou. Co udělá 12 let s tímto tvrzením? Současné údaje jsou přesnější a pro někoho možná i děsivější.

Někde mezi předehrou, orgasmem a dohrou

Jedna ze stovky fatálních srdečních zástav je vyvolána pohlavním stykem. Aspoň to vyplývá z výsledků studie uveřejněné v odborném časopise Journal of the American College of Cardiology, ve kterém se píše, že sex je „uznaným spouštěčem“ náhlé srdeční zástavy. A reakce milenek?

Dle dostupných údajů se jedna třetina pokouší o resuscitaci, během které se míra přežití zvyšuje, ten zbytek šokovaně volá rychlou záchrannou službu, uvádí vědci z Cedars-Sinai Medical Center Heart Institute, kteří detailně analyzovali 4525 záznamů o srdečním kolapsu.

Podle nich se více než polovina zástav hlásí o slovo už během sexu, zatímco zbylé si dávají trochu načas – maximálně 15 minut, přičemž do rizikové skupiny patří právě muži. Dobrou zprávou však je, že pakliže trpí nějakým srdečním onemocněním z dřívější doby, významně se u nich nenavyšuje pravděpodobnost, že by při sexu došlo k tragédii.

Drsná pomsta za nevěru

Vědci dokonce uklidňují slovy, že „absolutní riziko kolapsu při sexu se zdá být extrémně nízké, a to dokonce i u osob s klinickým srdečním onemocněním“. Tak aspoň že tak. V každém případě opatrnosti není nazbyt.

„Tato zjištění zdůrazňují důležitost pokračujícího úsilí ze strany vědců. V tomto směru je však klíčové i vzdělání veřejnosti,“ uvádí Sumeet Chugh, hlavní autor studie a zároveň zástupce ředitele na Cedars-Sinai Heart Institute. Tak co myslíte, pomůže mužům, když se v posteli budou krotit a pokusí se vyhýbat nadměrné námaze nebo určitým fyzicky náročnějším polohám?

Informace výše uvedené sexuoložky Jaroslavy Pondělíčkové-Mašlové jasně mluví o tom, že poloha při pohlavním styku není důležitá, jak bylo prokázáno při mnoha pokusech. Dřív se předpokládalo, že leží-li muž na zádech či na boku, je tato poloha méně náročná. Nezjistil se však žádný výrazný rozdíl s ohledem na zatížení srdce. Fyzická námaha totiž nehraje tak důležitou roli. Daleko rizikovější je právě ono emoční vypětí, například s utajovanou milenkou, které sexuální styk provází. Klíčovým prvkem tedy je „hodit se do klidu“. Ale který (a chtivý) muž tohle zvládne?

A co vy, slyšeli jste ve svém okolí o podobném případu?

Reklama

Související témata:
Zástava
Resuscitace

Načítám