Hlavní obsah

3 nápady, jak zařídit stejný dětský pokoj. Aby vydržel!

Foto: Thinkstock

Šestiletý chlapec miluje fotbal a rád kreslí. Co si pro něj do pokoje designéři vymysleli? (ilustrační foto)Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokoj pro malého chlapce, který miluje fotbal a kreslení? Jde zařídit tak, že s ním poroste až do puberty! Jak? Podívejte na tři různé návrhy profesionálních designérských studií. Který je dle vás nej?

Článek

Mladý pár z Prahy se rozhodl zařídit svému šestiletému synovi vlastní pokojíček.

„Chtěli bychom pro něj vytvořit opravdu funkční místnost, která vydrží odteď až do puberty. Aby v ní byla větší postel, do které se vejde i případný uspávající, skříň na oblečení i hračky a pracovní stůl pro školákovy úkoly,“ vyjmenovává podmínky majitel. K tomu by neměl chybět ani prostor pro hraní a drobné cvičení. „Náš chlapeček miluje fotbal a kreslení, mohly by to být jedny z hlavních motivů,“ napovídá dále jeho otec.

Do zařízení tohoto poměrně malého podkrovního pokoje a jeho úprav byrodičechtěli investovat okolo 100–130 tisíc korun. Jak si s tímto zadáním poradila tři různá designérská studia?

Studio de.fakto: Jeden velký stadion

„Architektonickým záměrem bylo vytvořit prostor, který bude působit jako reálné fotbalové hřiště,“ popisuje hlavní myšlenku prvního návrhu architekt Filip Hejzlar ze studia de.fakto. K potřebné atmosféře přispívá fotbalová branka s tribunou v pozadí a koberec evokující trávník se středovým kruhem. „Variabilně využitelné jsou uzavíratelné poličky a skříň v rámci obkladu jedné stěny pokoje,“ popisuje pokoj autor návrhu. Skříň prozrazují jen vyfrézované kruhy (míče) vytvářející madla.

Foto: de.fakto

Výrazné prvky lze později obměnit aktuálními zájmy a nadčasový bílý nábytek dá barevně vyniknout předmětům v policíchFoto: de.fakto

Pokoj je navržený tak, aby rostl s dítětem: vymění se koberec, branku lze demontovat, fotografii za brankou je možné nahradit jinou fotografií, Clipsem či třeba tapetou a pokoj se díky zvolení bílé barvy nábytku rázem stane důstojným prostředím pro dospívajícího studenta. Orientační cena návrhu a realizace na klíč je 150 tisíc korun bez DPH. Materiály i provedení lze variovat, tedy je možné dostat se i na nižší částky.

Foto: de.fakto

Autenticita fotbalového hřiště byla jednou z prioritFoto: de.fakto

Atelier LVA: Kreslení na prvním místě

„Kladl jsem důraz především na nadčasovost nábytku a prvků, které nesou vyšší investici. Výraznější barevnost a ,dočasnost‘ se týká spíše částí, které lze jednoduše a poměrně levně nahradit,“ popisuje návrh autor druhé varianty architekt Lukáš Vondráček z Atelieru LVA. Myslel i na praktické úložné prostory – část za postelí lze odklopit a umístit do ní peřiny. Hodí se i zásuvky pod postelí na rychlé ukrytí hraček nebo velká vestavěná šatní skříň za dveřmi.

Foto: Atelier LVA

Pracovní stůl Viccarbe Maarten je řešen jako volná deska, což je výhodné i kvůli otopnému tělesu. Židle typu Sayl je od značky Herman MillerFoto: Atelier LVA

„Praktická je takzvaná Chytrá zeď, tedy modrá stěna ve formě popisovatelné plochy, připravená pro tvorbu malého malíře,“ vysvětluje designér Lukáš Vondráček. V pokojíčku nechybí designový barevný věšák a malá fotbalová branka s molitanovým míčem. Realizace v plné kvalitě by přišla asi na 150 tisíc. Při zvážení různých alternativ a materiálů by bylo ale případně možné se vejít i do 100 tisíc korun.

Foto: Atelier LVA

Pro oživení je navržen i drobný policový systém u postele kopírující šikminu střešní konstrukceFoto: Atelier LVA

Studio Decoland Design Interiors: Sport především

„Soustředili jsme se na sportovní zaměření a modro-žlutou kombinaci a vybrali nábytek od italské značky Moretti Compact, která se specializuje na dětský nábytek a její produkty podléhají těm nejpřísnějším kritériím ohledně bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti. Barvy spolu kontrastují, prostor ,rozsvítí‘, a navíc nejsou dětinské, tedy mohou růst s dítětem,“ popisuje třetí návrh jeden z interiérových designérů Aleš Rejman ze studia Decoland Design Interiors.

Hned za vstupem narazíte na praktický věšák i šatní skříň. „Ta pojme veškeré oblečení a zahrnuje také prostor pro knížky i hračky,“ dodává designér Ján Maca.

Foto: Studio Decoland Design Interiors

Psací stůl doplňuje otočná židle s kolečkyFoto: Studio Decoland Design Interiors

Na sestavu navazuje stůl přichycený na zdi i multifunkční noční stolek. Praktické panely za postelí zabrání případnému odření zdí, na další stěně v pokoji nechybí ani bílá deska pro vystavování obrázků či malá fotbalová branka. Cena za návrh, nábytek a realizaci je 118 000 Kč. V ní nejsou ale započítány další věci jako matrace, tapety či věšák – tam záleží na případném konkrétním výběru a dodavateli.

Foto: Studio Decoland Design Interiors

Veškerý nábytek je od italské značky Moretti Compact, která se specializuje pouze na vybavení pro dětiFoto: Studio Decoland Design Interiors

Který z návrhů padl nejvíce do oka vám? Prozradíme vám, že se majitelé rozhodli pro třetí variantu. A jak to vidíte vy? Zapojte se do diskuse pod článkem!

Reklama

Načítám