Hlavní obsah

3 skvělé rolády. Ochutnejte!

Foto: Mona Martinů

Medová roláda s karamelovým krémem byla vynikající!Foto: Mona Martinů

Reklama

Pomalu začíná sváteční shon a upečené cukroví je třeba ubránit. Jak ale odvést pozornost rozmlsaných nájezdníků? Zkuste starý dobrý trik – naservírovat jim sladkou krémovou roládu! Připravili jsme pro vás 3 recepty, ze kterých budete nadšená vy i oni!

Článek

Nepečená dvoubarevná roláda s rumem

Na těsta potřebujete: 10 dkg jemně strouhaného kokosu, 10 dkg cukru krystal, 10 dkg másla, 1 žloutek, 200 g drcených sušenek, 1 lžíci kakaa, 1 lžíci kokosu, 10 dkg cukru, 2 vanilkové cukry, rum

Postup: Na světlé těsto smíchejte kokos, cukr, máslo, žloutek a jeden vanilkový cukr. Ze zbytku, tedy sušenek, kakaa, kokosu, cukru, vanilkového cukru (nebo vanilky) a rumu připravte tmavé těsto (rum je v tomto případě něco jako „ředidlo“). Propracovaná a zchladlá těsta rozválejte na igelitových fóliích (nebo mikrotenových sáčcích) na placky silné 3–4 mm. Pak už jen položte světlou placku na tu tmavou, zarolujte v roládu a nechte přes noc uležet v lednici. Druhý den krájejte na plátky a podávejte.

Podzimní roláda s jablky

Potřebujete: 4 vejce, 15 dkg cukru krupice, 6 lžic hladké mouky, 40 dkg nahrubo strouhaných jablek, skořici dle chuti, nasekané ořechy

Postup: Ušlehejte žloutky s cukrem, přimíchejte zlehka vyšlehaný sníh a mouku. Plech vyložte pečicím papírem a posypte ho jablky, skořicí (můžete přidat i rozinky) a ořechy. Na to nalijte těsto a rovnoměrně ho rozložte na plech. Pečte na 200 stupňů Celsia asi 7 minut. Plát vyklopte z plechu (papír je teď vzhůru – opatrně ho odloupněte) a roládu ještě zatepla zarolujte. Nechte vychladnout a podávejte se šlehačkou.

Foto: Thinkstock

Dvoubarevná roláda s rumemFoto: Thinkstock

Medová roláda s karamelem

Potřebujete: 4 bílky, 3 žloutky, 2 lžíce medu, 10 dkg cukru moučka, 12 dkg polohrubé mouky, půl lžičky jedlé sody, 500 ml smetany (nejlépe de luxe), 4 lžíce cukru krystal

Postup: Bílky ušlehejte v tuhý sníh (můžete přikapat několik kapek citronové šťávy), přidejte cukr a ještě šlehejte. Poté do bílků postupně přimíchávejte žloutky, med, mouku a jedlou sodu. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a nechte v troubě asi 8 minut (při 200 stupních Celsia).Plát překlopte, odloupněte pečicí papír, položte na roládu navlhčenou utěrku, srolujte ji a nechte vystydnout. Studenou roládu opatrně rozviňte a namažte karamelovým krémem. Ten si ale musíte připravit den předem. Rozpusťte v kastrolku cukr a nechte ho lehce zkaramelizovat. Zalijte ho smetanou ke šlehání a mírně povařte. Nechte ji pořádně vychladnout, až poté ji vyšlehejte (pro jistotu se ztužovačem do šlehačky).

Dobrou rozmlsanou chuť!

Reklama

Načítám