Hlavní obsah

Nejchytřejší psi. Vyberte si plemeno, které se dá snadno vychovat

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když dojde na výběr pejska, je těžké nenechat se unést emocemi. Tendence vybírat si hlavně podle vzhledu je přirozená, do budoucna ale oceníte, když zohledníte povahové rysy. Zvlášť při výcviku. Ten jde totiž některým plemenům lépe než jiným.

Článek

Že Češi jsou národem pejskařů, není žádná novinka. Při přepočtu na hlavu má čtyřnohého člena rodiny bezmála každá druhá domácnost. Přestože jsme tak zkušenými chovateli, při výběru plemene se vždycky hodí postupovat v duchu „dvakrát měř a jednou řež“.

Následující čtveřici, složenou z prcků i větších psů, spojuje zejména to, že jde o skvělé pracovní psy, tedy plemena, která není složité naučit poslouchat a je na ně spoleh. Pro pejskaře-začátečníky i rodiny s malými dětmi jsou skvělou volbou.

Německý ovčák

Pamatujete si na talentovaného čtyřnohého detektiva komisaře Rexe? Kdo seriál (1994-2004) někdy viděl, určitě nebude překvapený skutečností, že německý ovčák je mimořádně inteligentní plemeno. Silný a statný pes na první pohled budí velký respekt, a nutno podotknout, že je to energický pejsek, kterému se budete muset aktivně věnovat. Na druhé straně je opravdu učenlivý, poslušný, povahově vyrovnaný, má pevné nervy a svému pánovi je věrný. Pokud jste nadšenec do psích sportů jako agility, s německým ovčákem to bude jedna radost.

Foto: ANNA TITOVA, Shutterstock.com

Německý ovčák je učenlivý a velmi aktivníFoto: ANNA TITOVA, Shutterstock.com

Zlatý a labradorský retrívr

Ne nadarmo se říká, že „zlaťák“ je snad úplně tím nejlepším rodinným psem. Vyniká totiž neskutečně přátelskou, laskavou, mírumilovnou povahou, zároveň je ale inteligentní a poslušný. Snadno se učí a výcvik poslušnosti zvládne rychleji než většina jiných plemen. Zkrátka pes, na kterého se můžete spolehnout. Snad jedinou častěji skloňovanou nevýhodou je velký apetit a tím i sklony k přibírání. Ostatně to platí i o jeho příbuzném – krátkosrstém a trošku menším labradorském retrívru, který ve všech hlavních aspektech vychází prakticky nastejno. Labrador je stejně učenlivý, povahový rozdíl spočívá snad jen v tom, že je o krapet živější a může být náročné ho unavit.

Foto: Burin P, Shutterstock.com

Zlatý retrívr je pes, na kterého se můžete spolehnoutFoto: Burin P, Shutterstock.com

Papillon

Pokud bydlíte v menším bytě, určitě jedním z faktorům, které zohledňujete, je velikost psa. Když si čistě statisticky vezmeme seznamy nejučenlivějších plemen, budou převažovat pejsci velikosti střední a velké. Nicméně i malí chytráčci se najdou! Zářným příkladem je papillon. Jedno z nejchytřejších psích plemen vůbec. Malý, skladný pejsek s velkýma netopýříma ušima je jasný rodinný tip. Snadno se přizpůsobí chodu domácnosti, má rád lidi, ale i jiná zvířata a za pomoci pamlsků se velmi rychle učí nové triky. Protože se celkově dá velmi dobře zvládnout, patří mezi nejlepší plemena pro pejskaře začátečníky.

Foto: Mariya Kuzema, Shutterstock.com

Papillon je ideální do malých bytů a pro pejskaře-začátečníkyFoto: Mariya Kuzema, Shutterstock.com

Pudl

Že pudlíci nabývají po letech opět na popularitě, je určitě dobrá zpráva. Jde totiž o skvělé rodinné plemeno, jehož výcvik je jedna radost. Navíc srst, kterou tak vyniká, je velmi pevná, proto pejsek málo líná a je to vděčné plemeno k alergikům. Pudl není náročný na výchovu, svou rodinu miluje a je vhodný k dětem. Navíc existuje hned několik velikostí od úplného prcka – toy – až po velkého psa dosahujícího váhy až třicet kilo. Velmi přizpůsobiví a chytří jsou všichni, jen u těch větších myslet na to, že potřebují hodně pohybu, jinak se začnou nudit a vymýšlet neplechu.

Foto: dezy, Shutterstock.com

Popularita pudlíků je opět na vzestupu. A právemFoto: dezy, Shutterstock.com

Načítám