Hlavní obsah

3 letní večeře s paprikami: Omáčka, panini i plněné

Foto: Greta Blumajerová

Užijte si letos extra šťavnatých paprik do sytosti!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V zimě vás jedna paprika přijde třeba i na 30 korun. Ale v létě? Jsou jich plné zahrádky a ani jejich cena není závratně vysoká. Tak proč z nich neuvařit třeba celou večeři? Ochutnejte plněné papriky, skvělou omáčku i panini!

Článek

Nenapadá vás žádná jiná letní večeře z paprik kromě leča? Nezoufejte, inspiraci najdete v dnešním článku!

Skvělá omáčka z čerstvých paprik

Na 4 porce potřebujete: 4 kuřecí prsa po 120 gramech, grilovací koření, sůl a pepř, 1 velkou cibuli, 2 větší papriky (mohou být i tenkostěnné), 2 lžíce rajčatového protlaku, 150 ml zakysané smetany, 700 ml hovězího vývaru, 400 g rýže jako přílohu.

Foto: Greta Blumajerová

Osvěžující omáčka je hotová za chvilkuFoto: Greta Blumajerová

Kuřecí prsa očistěte, osolte, opepřete a dochuťte grilovacím kořením. Rozpalte pánev s kapkou oleje a prsa na ní po dvou minutách z každé strany zprudka orestujte. Maso dejte stranou do pekáčku a do pánve vhoďte nahrubo nakrájenou cibuli.

Když je cibule dozlatova, přidejte kostičky paprik, zalijte trochou vody, vylaďte protlakem a nechte dvě minuty prohřát. Základ pak zalijte vývarem a vařte pod pokličkou asi 15 minut. Paprikovou směs zahustěte smetanou a rozmixujte ji ponorným mixérem. Omáčkou přelijte kuřecí maso v pekáčku a vložte na 15 minut do trouby, kterou jste rozpálili na 180 stupňů Celsia. Podávejte s vařenou rýží, případně posypané koriandrem.

Papriky plněné sýrovými bramborami

Na 4 porce potřebujete: 4 větší barevné papriky, 4 velké brambory, 100 g aromatického sýru (třeba i pivního), 4 lžíce strouhaného parmezánu, 1 vejce, 3 lžíce nasekané pažitky, olivový olej, sůl a pepř, 50 g másla.

Foto: Greta Blumajerová

Překvapení uvnitř? Neobyčejné brambory!Foto: Greta Blumajerová

Brambory oloupejte, nakrájejte na kousky a vařte 20 minut v osolené vodě. Poté vodu z brambor slijte, přidejte pepř, máslo, pažitku a brambory zlehka rozšťouchejte. Do základu přimíchejte vejce, parmezán a kostičky aromatického sýru. Papriky omyjte, vršek seřízněte (ale nevyhazujte ho) a zevnitř papriky zbavte jadérek. Naplňte je sýrovými bramborami, zakápněte olivovým olejem, přiklopte seříznutými čepičkami a nechte dopéct 25 minut v troubě při 180 stupních Celsia.

Panini z grilovaných paprik

Na 4 porce potřebujete: 4 ciabatty, lžíci másla, 200 g ricotty, 4 barevné papriky, čerstvý salát na přikusování, koření na grilovanou zeleninu.

Foto: Greta Blumajerová

Přidejte salát a máte lehkou letní večeřiFoto: Greta Blumajerová

Papriky očistěte, nakrájejte na proužky, osolte, opepřete a dochuťte kořením na zeleninu. Poté rozpalte grilovací pánev nebo gril a papriky na nich na středním plameni asi čtvrt hodiny převalujte. Ciabatty rozřízněte, namažte slabou vrstvou másla a naplňte ricottou a grilovanými paprikami. Na dochucení se ještě skvěle hodí hladkolistá petrželka. Panini dopečte v grilu na panini a podávejte je se salátem ještě teplé a křupavé.

A jaké večeře máte nejraději z paprik vy? Podělte se o své nej recepty v diskusi pod článkem!

Reklama

Načítám