Hlavní obsah

4 skvělé recepty z vepřového

Foto: Studio produkce 2 s.r.o.

Šéfkuchař Martin předvede jednotlivé druhy vepřového masaFoto: Studio produkce 2 s.r.o.

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dalším díle našeho seriálu Škola vaření si šéfkuchař Martin Bušek posvítil na vepřové maso. Ve videospeciálu naprosto ukázkově vysvětluje, jak jednotlivé části vepříka vypadají a k čemu se nejčastěji používají. Teď je načase převést teorii do praxe. Čtyři recepty z vepřového masa už na vás čekají!

Článek

Ještě jste Martinův speciál o vepřovém masu neviděly? Tak to honem rychle napravte! V něm vám také prozradí, podle čeho maso kupovat, jak má správně vypadat, na co se jednotlivé části používají a dokonce vás i naučí vyříznout panenku ze hřbetu. Tak se pozorně dívejte:

1. Vepřové medailonky s rajčaty a mozzarellou (cca 25 minut, 4 porce)

Na 4 porce potřebujete: 800 g vepřové panenky, 2 větší rajčata, 200 g mozzarelly, špetku drceného pepře, 2 špetky soli, 4 lžíce olivového oleje

Postup: Vepřovou panenku si očistěte a poté nakrájejte na medailonky (4 medailonky na porci). Medailonky lehce naklepejte, osolte a opepřete. Poté je opečte na rozpáleném oleji ze všech stran, ale jen krátce. Opečené medailonky poskládejte do pekáčku, jednotlivé porce rozdělte. Rajčata a mozzarellu nakrájejte na plátky. Poté je střídavě pokládejte na vepřové medailonky a dejte zapéct do vyhřáté trouby asi tak na 5 minut, než se zapeče mozzarella. Takto připravené medailonky podávejte například s bramborovými hranolky.

2. Zapečené vepřové (cca 40 minut bez uležení, 4 porce)

Potřebujete: 600 g vepřové pečeně bez kosti, 300 g slaniny, 3 vejce, 1 lžíci strouhané housky, 1 lžíci oleje, špetku soli, snítku bylinky na ozdobu

Postup: Plátky vepřové pečeně vložte do pekáčku, osolte, proložte slaninou a přelijte olejem. Dejte přes noc do lednice a druhý den vložte do předehřáté trouby na cca 15 minut při teplotě 190 stupňů Celsia. Vejce rozmíchejte se strouhanou houskou a poté maso přelijte a ještě dopečte cca 8 až 10 minut při 180 °C. Hotové plátky podávejte ozdobené snítkou čerstvé bylinky.

Foto: ThinkstockGuláš můžete servírovat v kulatém bochníčku

3. Červené a bílé maso (cca 30 minut, 4 porce)

Červené maso: 300 g vepřové kýty nebo panenky, 3 lžíce sójové omáčky, špetku koření pěti vůní, 50 ml červeného vína, 1 žloutek, 2 lžíce solamylu Bílé maso: 300 g vepřové kýty nebo panenky, špetku drceného pepře, lžičku sušeného česneku v prášku, 50 ml bílého vína, 2 lžíce solamylu Zbytek: 1 červenou papriku, půl salátové okurky, 2 stroužky česneku, 3 lžíce bambusových výhonků, 2 lžíce oleje, 1 mladou cibulku, 100 g čerstvých hub, 100 ml masového vývaru

Postup: Vepřové maso očistěte a poté nakrájejte na tenké plátky. Nakrájené maso rozdělte do dvou misek, do jedné dejte ingredience na červené maso, do druhé na bílé maso. Poté vše promíchejte zvlášť a nechte uležet, nejlépe přes noc. Do pánve nalijte olej a nechte ho rozpálit, přidejte nakrájenou cibulku, papriku, okurku, houby, česnek a vše orestujte. Dále přidejte červené maso, orestujte, následně přidejte bílé maso a opět orestujte. Vše důkladně promíchejte, podle potřeby můžete podlít trochou vývaru a jen krátce provařit. Hotový pokrm podávejte s rýží nebo nudlemi.

4. Vepřový guláš na černém pivě (cca 70 minut, 4 porce)

Potřebujete:700 g vepřové plece, 300 g cibule, 100 g rajského protlaku, 200 ml černého piva, 3 lžíce oleje, 1 lžičku kmínu, půl lžičky chilli koření, 2 lžičky mleté papriky, 2 stroužky česneku, 50 g nastrouhaného tvrdého chleba, špetku soli, špetku pepře, snítku čerstvého tymiánu

Postup: V hrnci s rozpáleným olejem orestujte dohněda najemno nasekanou cibuli a kmín. Přidejte protlak, mletou papriku a vše promíchejte. Vložte na kostičky nakrájené maso a ještě orestujte, zalijte pivem a maso poduste doměkka. Přidejte nastrouhaný chléb, prolisované stroužky česneku, sůl, pepř, chilli koření a krátce provařte. Hotový guláš podávejte s vařenými brambory, posypaný najemno nasekanou petrželkou a ozdobený snítkou čerstvého tymiánu.

Dobrou chuť! A jestli si chcete otestovat, zda jste při Martinově výkladu dávaly pozor, zkuste si udělat náš krátký test – ZDE! Další díl Školy vaření najdete na www. prozeny.cz už příští středu!

Reklama

Související témata:

Načítám