Hlavní obsah

5 dobrot z univerzálního těsta

Foto: Michal Snížek

Z jednoho těsta se podařilo pět dobrotFoto: Michal Snížek

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Univerzální těsto na slané i sladké dobroty existuje! Objevil jsem ho v naší rubrice Vaše recepty a hned jsem ho musel vyzkoušet. A jak česnekové bochánky, citronové košíčky a další laskominy nakonec dopadly? Podívejte se samy!

Článek

Univerzální těsto

Připravit z jednoho těsta 5 lahůdek nemusí být opravdu až zase takový problém. Základem je ovšem ono univerzální těsto, které musí být dokonale propracované. Potřebujete 250 g měkkého tvarohu, 250 g čerstvého másla, 500 g polohrubé mouky a 2 vajíčka. Postup je jednoduchý: Utřete vajíčka se změklým máslem a přidejte tvaroh. Pak pomalu přisypávejte mouku, až vám vznikne tužší táhlé těsto. Dejte ho odpočinout na 30 minut do chladničky a můžete tvořit! Hodí se jak na různé kapsy, šátečky, tak i sladký a slaný štrúdl nebo bochánky. Vyzkoušejte i moje tipy:

Plněné koláčky

Jestli máte rády čerstvé ovoce a šlehačku, určitě si pochutnáte i na této sladké jednohubce. Z vypracovaného těsta vytvořte malé kuličky, které v dlani rovnoměrně splácněte na kolečka. Ty pokládejte na pečicí papír a na 180 stupňů Celsia pečte asi 25 minut. Nechte je vychladnout. Na jedno kolečko navršte ušlehanou ztuhlou šlehačku a kousky ovoce (já použil kiwi) a to celé přiklopte dalším kolečkem. A je hotovo!

Štrúdlové taštičky

Těsto vyválejte na cca 5 mm silný plát, ze kterého vykrajujte kolečka o velikosti dlaně. Na kolečka navršte přiměřené množství směsi ze strouhaných jablek, skořice, lžíce strouhanky a vanilkového cukru. Kolečka se směsí přehněte napůl a prsty okraje přitlačte k sobě, aby vznikla uzavřená taštička a směs z ní nevytekla. Taštičku potřete rozšlehaným vejcem a pečte při 180 stupních Celsia asi 40 minut.

Citronové košíčky

K této trošku náročnější variaci budete potřebovat formu na muffiny. Univerzální těsto vyválejte na tenký plát a vykrojte z něj kolečka o velikosti dlaně. Formu na muffiny vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou. Do formy postupně vkládejte vykrájená kolečka tak, že v každé prohlubni vznikne „košíček“, který můžete plnit směsí. Směs připravíte z nakrájených kousků citronu, 3 lžiček másla, 5 lžiček mouky, 1 vejce a nasekaných mandlí. Touto dobrotou plňte košíčky a pečte na 180 stupňů Celsia asi 40 minut.

Favorit mých kolegů: Česnekové hrudky

Jsou snadné a přitom vynikající. Do vypracovaného těsta ještě přimíchejte 2 lžičky soli a prolisovaný česnek (podle chuti). Z těsta pak v dlaních tvořte bochánky, které pokládejte na pečicí papír. Nožem na vrcholku každého vytvořte křížek a celé to ještě posypte kmínem. Pečte na 180 stupňů Celsia 30 minut.

Placky s rajčaty

Super pečivo na party – a je hotové raz dva. Vyválejte univerzální těsto na 5 mm silný plát a rádýlkem z něj vytvořte obdélníky cca 6 x 12 cm. Ty pokládejte na pečicí papír. Posypte tymiánem, solí, jarní cibulkou a na to vše ještě naskládejte plátky čerstvých rajčat. Pečte 45 minut při 180 stupních.

Tak ať vám chutná! A pokud vás napadnou další tipy, podělte se o ně s námi všemi v rubrice Vaše recepty nebo mi je pošlete na michal@prozeny.cz.

Reklama

Načítám