Hlavní obsah

Pět mýtů o zdraví vašich očí

Foto: samphoto.cz/jiiunlimited

Čtení pod peřinou vám oči nezkaziloFoto: samphoto.cz/jiiunlimited

Reklama

„Nečti si pod peřinou, zkazíš si oči," nebo: „Musíš jíst hodně mrkvičky, abys měla zdravé oči," nebo ještě lépe: „Nekoukej pořád do toho počítače, zkazíš si oči". Asi těžko bychom hledali člověka, který alespoň jednu z těchto vět neslýchával od svých rodičů. Jsou ale tato tvrzení pravdivá?

Článek

Časopis Uzlíček

Nenutili nás rodiče jíst mrkvičku zbůhdarma? Na 5 nejčastějších mýtů o „nebezpečích" číhajících na náš zrak se podívali vědci z Harvardské školy všeobecného lékařství. Výsledky jejich zkoumání vám dnes přinášíme. Možná byste ke čtení tohoto článku měli přizvat také své rodiče:-)

Oční cvičení vám zrak nezlepší

Mýtus: provádění očních cvičení oddálí čas, kdy budete muset nosit brýle.

Fakt: oční cvičení nemůže vylepšit nebo zcela ochránit zrak. Nemůže také odstranit nutnost nosit brýle. Stav zraku závisí na mnoha faktorech, včetně stavu tkání oka, a ty nemohou být významně změněny jakýmkoliv cvičením.

Čtení pod peřinou nepoškozuje zrak

Mýtus: čtení při slabém osvětlení zhorší váš zrak.

Fakt: ačkoliv slabé osvětlení přímo nepoškozuje zrak, určitě se oči rychleji unaví. Pokud je to možné, nastavte osvětlení tak, aby světlo dopadalo přímo na stránku s textem a ten byl dostatečně osvětlen.

Odkládáním brýlí očím neulevíte

Mýtus: pokud máte brýle, je dobré, pokud je nenosíte stále. Odložení brýlí nebo kontaktních čoček poskytne očím odpočinek.

Fakt: pokud potřebujete brýle na čtení nebo do dálky, tak je noste. Odložení brýlí bude vaše oči pouze napínat a ty se unaví. Používání brýlí, které jsou pro vás vhodné, nezhorší váš zrak a nepovede k žádnému onemocnění.

Očím pomáhá víc zelená zelenina než mrkev

Mýtus: konzumace mrkve je dobrá pro vaše oči.

Fakt: v tomto tvrzení lze nalézt kousek pravdy. Mrkev, která obsahuje vitamin A, resp. jeho provitamin betakaroten, je jedním z několika druhů zeleniny, které mohou ovlivnit stav vašeho zraku. Ale např. čerstvé ovoce nebo zelenina s tmavě zelenými listy obsahují více antioxidantů, jako např. vitaminy C a E, a jsou tak pro zdraví zraku významnější. Antioxidanty např. chrání oči před zákalem. Ale žádný z vitaminů nepomůže ochránit zrak před základními problémy, jako např. krátkozrakost a dalekozrakost.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Mrkev očím pomáháFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Prací u monitoru si oči nezkazíte

Mýtus: celodenní civění do monitoru počítače je špatné pro vaše oči.

Fakt: ačkoliv používání počítače nepoškodí vaše oči, celodenní sledování monitoru zcela jistě vaše oči unaví. Této únavě můžete do jisté míry předcházet tím, že uzpůsobíte osvětlení monitoru tak, aby se slunce neopíralo přímo do obrazovky. V práci je také vhodné udělat si každou hodinu krátkou přestávku a věnovat se jiné činnosti. Lidé, kteří dlouhou dobu tráví u monitoru, mají tendenci mrkat méně často než obvykle. To může způsobovat nepříjemný pocit suchých očí. Proto se zkuste naučit mrkat tak, aby oči byly optimálně hydratované.

Ačkoliv stárnutí nejvíce zvyšuje riziko vážných očních onemocnění a dalších problémů s viděním, slábnutí zraku nemusí jít ruku v ruce se zvyšujícím se věkem. 40-50 % všech poruch lze předejít pravidelnými prohlídkami u očního lékaře. A to u všech věkových skupin. Choďte na prohlídku k očnímu lékaři jednou ročně, zvláště pokud máte v rodinné anamnéze některé z očních onemocnění. Jeho příznaky totiž nemusíte delší dobu poznat, protože nemoc jednoho oka může kompenzovat oko druhé.

Tímhle zdraví vašeho zraku podpoříte:

  • Kouření: pokud kouříte, přestaňte. Kouření zvyšuje riziko některých očních onemocnění.
  • Strava: zařaďte do svého jídelníčku dostatek ovoce a zeleniny a omezte nasycené tuky (sádlo, máslo, tučné maso).
  • Sluneční brýle: noste sluneční brýle a dávejte je i vašim dětem.

Přejeme vám, ať vám oči dlouho slouží, ale... brýle vám také sluší, nemyslíte?

Časopis Uzlíček leden 2009

Reklama

Související témata:

Načítám