Hlavní obsah

5 otázek o zdraví, na které byste se nikdy nezeptali

Foto: Thinkstock

Jsou otázky, na které byste se nezeptali ani lékaře!Foto: Thinkstock

Reklama

Víte, proč škytáte? Jak vzniká husí kůže či co znamenají ospalky? Že to jsou banální otázky? Dost možná, ale znáte na ně odpovědi? My jsme se zeptali za vás a tady je pravda!

Článek

O spalování tuků, správném kojení a různých onemocněních byste sami už jistě dokázali psát dlouhé knihy – takových článků je všude spousta! Proto jsme pro vás připravili pět témat týkajících se zdraví, o kterých se příliš nemluví. Pravda, na tyto otázky byste se patrně svého vlastního lékaře sami nezeptali, přesto mohou být odpovědi zajímavé a přínosné. Zde jsou!

1. Proč škytáte?

Víte, jak se přihodí, že začnete škytat? Samozřejmě se nabízí vysvětlení „Vždy, když na mě někdo myslí!“, ale pokud nejste vyloženě romantické duše, tahle odpověď vás jistě neuspokojí. O skutečných příčinách se dodnes dohadují i odborníci. „Jedno je jisté, základním mechanismem je podráždění bránice, například náhlým velkým objemem jídla, pití, často spolu s objemnou příměsí vzduchu,“ popisuje MUDr. Michal Koucký.

Obvykle tedy stačí perlivá voda, dehydratace, rychlá konzumace, špatné trávení nebo třeba alkohol a škytavky se na minutu či dvě ne a ne zbavit. Tím vším totiž polechtáte brániční nerv, který vyvolá prudké stahy bránice. Vlivem stahů pak nasáváte vzduch prudce do plic, což při každém stahu uzavře hrtanovou příklopku a ozve se (pro ostatní zábavné) „škyt“.

Foto: Thinkstock

Pozor na ospalky!Foto: Thinkstock

2. Jsou ospalky normální?

Možná vás už někdy napadlo, jestli mít v očích po ránu ospalky je normální a běžné. Odpověď? „Ospalky rozhodně normální nejsou, nejčastěji bývají projevem chronického zánětu okrajů víček, takzvané blefaritidy,“ varuje oční lékař prof. MUDr. Martin Filipec, PhD., z oční kliniky Lexum, který radí i v naší speciální internetové poradně. Velké ospalky tedy rozhodně nepodceňujte, někdy mohou být spojeny také s akutním, většinou virovým zánětem spojivky!

3. Když máte „husinu“

Husí kůže vám naskočí při napětí, zimě nebo když se cítíte vyloženě nepříjemně. Ale kde se na lidském těle „husina“ vůbec bere? Chlupy jsou ve vaší kůži uloženy našikmo, ke každému je pak pod pokožkou na vnitřní straně připojen sval – vzpřimovač. Ten se v případě strachu nebo zimy stáhne, a chlup se spolu s cibulkou, ze které vychází, napřímí kolmo ke kůži. Tak vzniknou drobné výstupky! V případě zimy to má prý i svůj význam – vzpřímené chlupy totiž tvoří lepší izolační vrstvu těla.

Foto: Thinkstock

Míváte někdy pocit, že na záchod už nedoběhnete?Foto: Thinkstock

4. Už „nemůžete“?

Nohy křížem, rovně sedět, a hlavně to vydržet. Také znáte ten pocit, kdy se vám chce na malou, nebo vám do vteřiny praskne močový měchýř? Tak to vás určitě překvapí informace, že je člověk schopen vydržet ještě dvakrát déle! Kapacita močového měchýře dospělého člověka se pohybuje okolo 500–700 ml, nutkání však cítíte už při 250–300 ml zaplnění. Dokonce se ani nemusíte bát, že by vám prasknul (tedy v případě, že nejste v bezvědomí). Pokud by se měchýř přeplnil, svaly se uvolní a tělo se o vyřešení problému postará samo…

5. Co to přede mnou létá?

Stalo se vám, že jste z dlouhé chvíle začali pozorovat mžitky, které občas „poletují“ před očima? O co jde? „Pohybující se skvrnky, které vidíte před okem, jsou běžné a není třeba se jich obávat. Většinou jde o pozůstatky embryonálních cév ve sklivci, které po narození zanikají,“ vysvětluje Martin Filipec. Laicky řečeno – jedná se o neškodné stopy, které vznikly ještě před vaším narozením, ve sklivci čili výplni vnitřního prostoru oka. Jak bylo řečeno – jde o běžnou věc. Pokud se však mžitky objeví náhle, výrazně a nemizí, může se jednat o odchlipující se sítnici – pak je třeba vyhledat okamžitou péči lékaře! Kromě očních chorob mohou mžitky signalizovat i příznaky roztroušené sklerózy, migrény či nízkého tlaku.

A ještě jeden zdravotní tip pro vás máme. Bolí vás někdy u počítače zápěstí? Pomozte si super cviky Denisy! Najdete je v epizodě pořadu Cvičení pro kancelářské krysy televize Stream.cz!

Jaké informace o zdraví překvapily v poslední době vás? Máte ospalky? Řešíte je? Diskutujte s ostatními pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám