Hlavní obsah

5 situací, kdy nejčastěji přijdete k rýmě a nachlazení. Vyhněte se jim!

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Epidemie chřipky se točí v periodách, kterým se málokdo z vás vyhne. Jak se ale zkusit účinně onemocnění ubránit?Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Kde jste tak najednou přišli k rýmě, kašli a pobolívání v krku? Možná za to může nachlazení, kterému se ale lze vyhnout, když víte jak na to. A s tím vám právě pomůžeme!

Článek

Nachlazení způsobují koronaviry, nejčastěji rhinovirus. Proč mu ale náhle podlehnete? Může za to oslabená imunita, která by jindy měla dost síly na jeho zničení.

Virus se vám do těla dostane vdechnutím nebo polknutím kapének. Tady je pět situací, kdy se to stává nejčastěji.

Péče o marody

Pečujete o partnera nebo děti s nachlazením? Pokud nemáte imunitu s odolností Velké čínské zdi, můžete si být jisti, že brzy začnete posmrkávat a pokašlávat také. Největší riziko nákazy je první tři dny od propuknutí nemoci. Ale viry umí dlouho přežívat, takže opatrnosti nezbývá a je třeba dbát na hygienu, stále si mýt ruce, často větrat.

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Když pečujete o nemocného, musíte často větrat a dbát na extrémní hygienuFoto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Klimatizace

Sedíte v klimatizované kanceláři plné lidí? Pokud se jeden z nich vypravil do práce s nachlazením, jste na pořadníku všichni. Suchý vzduch, který bývá v místnostech kvůli topení a klimatizaci, virům vyloženě svědčí. Kapénky se v něm šíří rychleji a déle.

Obranou je poslat maroda domů, zvlhčovat vzduch a dbát na hygienu, nejíst u počítače rukama, kterýma současně pracujete na klávesnici. „Často větrejte. Přísun čerstvého vzduchu je výborným bojovníkem proti únavě a dostatek kyslíku osvěží všechny buňky v těle,“ radí bylinkářka Jana Ranušová.

Střídání tepla a zimy

Onemocnět můžete i během hodinky sprintu mezi regály v obchodě, při tankování u pumpy bez bundy, ale klidně, i když bosou nohou šlápnete na studené dlaždice po relaxaci v horké vodě. Ve chvíli, kdy dojde skokově k velkému rozdílu teploty, se organismus s tímto stavem musí vyrovnat a je zaměstnán natolik, že vir může nepozorovaně proklouznout.

Únava a stres

Na stres, únavu a přepracování se svádí leccos, ale je fakt, že také oslabují vaši imunitu. A obrana? Odpočívat, dohlédnout na pravidelný spánek i dostatek pohybu na čerstvém vzduchu a nenechat si nikým a ničím vzít dobrou náladu.

Foto: BLACKDAY, Shutterstock.com

Únava a stres jsou největší nepřátelé vašeho zdraví, jste pak oslabeni a chytíte vše, co se kolem vás mihneFoto: BLACKDAY, Shutterstock.com

Příliš emocí

Onemocnět nemusíte jen z přepracování, ale také z přílišného náporu kladných emocí – možná to znáte od dětí, které se tak dlouho těší na dovolenou nebo do divadla, až z toho na poslední chvíli onemocní. Emoční nápor totiž v těle nastartuje tolik i čistě fyzických pochodů, že se může ve výsledku stát důvodem, proč je vaše imunita oslabena a vyhrají viry. Obranou ale rozhodně není se přestat těšit a radovat!

Co proti nachlazení?

V době zvýšeného rizika, tedy v chladnějších částech roku, dopřejte tělu dostatek vitaminu C a doplňte ho i zinkem. Když už onemocníte, můžete vsadit na přírodní léčbu. „Udělejte si čaj – lipový, heřmánkový, z mateřídoušky, máty, bezu nebo tymiánu. Osvědčil se i včelí pyl. Tyto bylinky a čaj si můžete pořídit i ve formě doplňků stravy,“ říká bylinkářka Jana Ranušová.

Jestliže máte při nachlazení teplotu, dejte si záležet hlavně na přísunu vody a kyslíku, tedy čerstvého vzduchu. „Zvýšenou teplotou organismus bojuje proti virům a potřebuje k tomu ,palivo', tedy kyslík a vodu. Takže hodně větrejte a dodávejte tekutiny. Doplňte to konzumací hroznového cukru, který dodá jednoduché, rychle využitelné cukry,“ říká kořenář Břetislav Nový.

Pokud sázíte na přípravky z lékárny, pak na úlevu od bolesti platí analgetika, pro snížení horečky antipyretika. Můžete použít i nosní spreje proti ucpanému nosu a přípravky na kašel. Při nachlazení, stejně jako při ostatních virózách, nepomohou antibiotika.

Jak léčíte nachlazení vy? Napište nám!

Reklama

Načítám