Hlavní obsah

5 tipů, jak prostřít štědrovečerní stůl

Foto: Thinkstock

Rodina se na Vánoce vždy schází u slavnostně prostřeného stoluFoto: Thinkstock

Reklama

Štědrovečerní večeře je – bez přehánění – tou nejkrásnější v roce. Přemýšlíte, jak jí dodat slavnostní vzhled a čím nazdobit stůl? Inspirujte se našimi tipy. Zde je pět příkladů, z nichž si vyberou milovníci klasiky i barev.

Článek

Nechce se vám investovat nemalé peníze do vánočního ubrusu, prostírání, nebo dokonce servisu, když víte, že ho použijete jen dvakrát či třikrát do roka a zbylých dvanáct měsíců bude zbytečně zabírat místo v policích? Pak jistě oceníte naše tipy, které lze vytvořit z toho, „co dům dá“.

Tip 1: bílá romantika

Základem tohoto stolu je čistě bílé nádobí. Jednobarevný ubrus zjemňuje a slavnostní nádech mu dodává pruh krajky nebo krajkový ubrus. Zajímavým a velmi jednoduchým detailem je příbor převázaný bílou stužkou doplněný dvěma malými ozdobami, které si klidně můžete na večeři půjčit ze stromečku. Nožičku sklenky s přípitkem zdobí papírová kytka doplněná stříbrnými třpytkami. Nezapomeňte také, že k slavnostnímu stolování patří ubrousky látkové, nikoli papírové.

Foto: IKEA

Zajímavý detail vytvoříte převázáním příborů mašličkouFoto: IKEA

Tip 2: kouzlo barev

Šest skleniček s barevnými kalichy a šest s nimi sladěných svíček dokážou proměnit obyčejně prostřený stůl v slavnostní tabuli. Naše druhá inspirace je toho příkladem. Základ je opět laděn do bílé – ubrus a servítky doplňuje jednoduché a hladké nádobí, stříbrné vnitřky u misek jsou sice zajímavý detail, ale vy se bez nich obejdete.

K slavnostní dekoraci potřebujete jen dlouhý úzký ubrus, takzvaný běhoun, který ale snadno nahradíte širokou stuhou. Na něj pak vyskládejte svíčky. Zde máme dva druhy – čtyři vysoké nahrazují adventní věnec – a  jsou dalším krásným příkladem, že Moderní adventní věnce se obejdou bez jehličí – šest menších tvoří zajímavou dekoraci. Nahradit je ale můžete i šesti většími kouličkami ze stromku!

Foto: Isifa

Netradiční kombinaci různých sklenek můžete využít kdykoli během rokuFoto: Isifa

Nemáte doma šest stejných skleniček? Zde se můžete inspirovat, jak hezky lze vytvořit aranžmá i z různých barev, stejné triky můžete použít i tehdy, když se vám nedostávají sklenky jednoho druhu a kombinujete je z několika sérií. Stůl se dá odekorovat ještě volně položenými vánočními ozdobami.

Tip 3: přírodní Vánoce nezestárnou

Na chalupy, ale i do interiérů zařízených v přírodním stylu je určena třetí varianta. První, co zde vynikne, je stůl s krásnou masivní deskou. Máte-li také takový, zapomeňte na ubrusy a krajku, a nechte vyniknout dokonalou krásu tohoto materiálu!

Stejně tak na výzdobu použijte větvičky stálezelených keřů jako tis (pozor ale na malé děti, jehličí je při požití jedovaté!), buxus či břečťan, a sušené plody. Nejjednodušší dekoraci vytvoříte, když je naaranžujete do velké vázy. Ale zkuste položit menší misku s pečivem na větší a volný okraj zakryjte také zelenými větvičkami a sušenými plody. Nebo stejný trik zopakujte u svícnu. Talíře lze ozdobit také stejně sladěným věnečkem.

Foto: Villeroy Boch

Vánoce v přírodním duchu nazdobte zelenými větvičkami a sušenými plodyFoto: Villeroy Boch

Tip 4: inspirováno stromečkem

Tato jednoduchá dekorace se hodí do domácností, kde mají jídelní stůl kousek od vánočního stromečku. Základ hlavní dekorace tvoří řetěz ze stromku, na kterém jsou položené ozdoby. Krásně tak sladíte celý interiér.

Jednoduché nádobí zdobí látkové ubrousky srolované do kornoutu a převázané ozdobným provázkem. Do nich můžete vložit například jmenovku, pokud čekáte více hostů.

Foto: Isifa

Štědrovečerní tabuli můžete dekorovat i ozdobami ze stromečkuFoto: Isifa

Nevíte ještě, jak letos nazdobit stromek? Zde je Vánoční stromek 5x jinak. To jste ještě neviděli!.

Tip 5: Vánoce přece mají být veselé!

Pro odvážné a milovníky barev je určen náš poslední tip, který září barvami, ale i čerstvými květinami. Na fialovém ubrusu, ze stejného materiálu jsou i látkové servítky, krásně vynikne bílé nádobí.

Dekoraci uprostřed stolu tentokrát tvoří čerstvé větvičky chvojí nazdobené skleněnými ozdobami. Doplňují ji vázy jak se zelenými větvičkami, tak čerstvými růžemi, které barevně ladí s ubrusem.

Růže najdete i na ubrouscích převázaných bílou mašlí a dozdobenými opět zelenou větvičkou a květinou. Jednotlivé lístky jsou pak volně poházené po celém stole.

Foto: Isifa

Veselé Vánoce? Zkuste stolu dopřát fialovou barvu, k adventu přece patříFoto: Isifa

Našli jste inspiraci, jak zítra nazdobit svůj štědrovečerní stůl, nebo máte svou vlastní a prověřenou dekoraci? Důležité je, aby Vánoce u vás byly šťastné a klidné.

Reklama

Načítám