Hlavní obsah

5 tipů, jak zmírnit projevy jarní únavy

Foto: Thinkstock

Postavte se jarní únavě čelem, poradíme vám magické rituály, které vás jí zbavíFoto: Thinkstock

Reklama

Ačkoli není jisté, zda se už jaro přihlásí v plné síle, musíte se připravit na zrádného strašáka této roční doby – jarní únavu. Jak zabránit tomu, aby z vás vysála všechnu energii? Na co se můžete spolehnout?

Článek

Proti jarní únavě se dá bojovat všelijak – jeden sportuje, druhý detoxikuje organismus pomocí speciální diety. Obrátit se ale můžete i k esoterickým postupům. Jak ještě se můžete jarní únavě vyhnout?

Začněte meditovat

Meditace je účinný prostředek, jak jarní únavě předejít. Věnujete totiž svému tělu pár minut denně téměř stoprocentní pozornost, dovolíte mu, aby si odpočalo a sesbíralo síly na celý den. A není to nic těžkého. Stačí si najít pohodlné místo, usadit se tak, jak vám nejvíce vyhovuje, a pak zavřít oči a zhluboka dýchat. Pointou meditace je to, že se snažíte zbavit veškerých myšlenek, obrátit se zcela do sebe.

Zpočátku to bývá těžké, začátečníkům se radí soustředit se na vlastní dýchání, což jim pomůže vytěsnit z hlavy všechny starosti. Postupem času to pro vás bude snadnější a snadnější. Věnujte se takto sami sobě každý den čtvrt hodinky. Budete překvapení, jak moc vás kompletní chvilka klidu osvěží a nabije.

Foto: Thinkstock

Meditace je účinným lékem proti únavě a podporuje koncentraciFoto: Thinkstock

Vyhledejte pomoc magických kamenů

Polodrahokamy jsou velmi všestranné, samozřejmě se mezi nimi najdou i ty, které přinášejí energii a zbaví vás únavy i vyčerpání organismu. Mezi velmi účinné pomocníky patří například tmavozelený heliotrop, který je znám i pod jménem krevel a kromě toho, že dodává vitalitu, také posiluje intuici. Sázkou na jistotu je i červený jaspis, který zmírňuje úzkost a vlévá do žil energii.

Červené kameny obecně mají energizující účinek, vyzkoušet tedy můžete i karneol, červený kalcit, rodonit, nebo dokonce tradiční český granát. Pokud budete s kameny pracovat, vždy je nejlepší je nejprve očistit od negativních sil pod tekoucí vodou nebo třeba kouřem z vonných tyčinek, a potom nabít energií – nejčastěji sluneční nebo měsíční. Poté by už na kameny neměl sahat nikdo kromě vás a měli byste je nosit neustále u sebe.

Využijte sílu vůní

Aromaterapie má taktéž velmi široké uplatnění, rozhodně proto na éterické oleje nezapomínejte. Kromě toho, že vám byt provoní, značně ovlivní jeho atmosféru. Velmi osvěžující vůni mají všechny citrusy, proto si do aromalampy nakapejte vůni citronu, limetky, mandarinky, pomeranče nebo svěžího grepu. Ani osvědčený eukalyptus tady nezklame, kromě něj pak třeba vůně rozmarýnu nebo svěží jedlová.

Pokud si chcete užít provoněnou koupel, kromě výše zmíněných se do ní hodí také kardamom, který je sice trochu těžší, ale organismus naplňuje energií, případně vůně neroli. Někteří tvrdí, že na ně zázračně fungují i další syté ovocné vůně, jako je broskev nebo meruňka, jiným však připadají příliš sladké, záleží tedy na osobní preferenci.

Foto: Thinkstock

Aromaterapie zklidňuje a působí pozitivně například na vaši náladuFoto: Thinkstock

Nepodceňte barvy

Barvy mají obrovský dopad na psychiku člověka, rozhodně se nebojte experimentovat i s nimi. Na jarní únavu budou nejlépe fungovat syté a svěží teplé barvy, nejlépe žlutá, ale i oranžové tóny, někdo pak nedá dopustit na zelenou, která ale některé jedince naopak spíše uklidňuje a ukolébává, opět musíte vyzkoušet sami na sobě.

Barvou se potom obklopte – pořiďte si příslušné oblečení nebo doplňky nebo i dekorace do bytu. Účinné je i spojení barvy a světla – zkuste si pořídit lampičku s jasným barevným světlem, které místnost zcela promění a vás nabije energií.

Vzpomeňte na Bachovy esence

Bachovy esence jsou rostlinné výtažky, které se kombinují tak, aby bylo dosaženo kýženého výsledku. Pomáhají smířit se sama se sebou, ale rozhodně jimi můžete řešit i únavu organismu. Na tu jsou nejlepší výtažky z dubu letního, kaštanové nebo ze snědku okoličnatého.

Esence si můžete koupit i vyrobit doma. Obvykle se užívají až čtyřikrát denně čtyři kapky výtažku, které si nakapete pod jazyk.

A jak dobíjíte baterky vy?

Reklama

Načítám