Hlavní obsah

6 tipů, jak chránit pleť na cestách

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skvělá dovolená začíná dávno předtím, než za sebou zamknete dveře bytu. Zabalte si s sebou správnou kosmetiku, která bude o vaši pleť pečovat na cestě i samotné dovolené, a také naše chytré strategie.

Článek

Víte, co udělá s vaší pletí sluníčko, slaná voda, ponocování nebo dlouhé cesty letadlem? Máme pro vás šest tipů, jak pečovat o pleť během léta a dovolené.

1. Nesahejte si na obličej

Zejména při cestování hromadnými dopravními prostředky se dostáváte do styku s mnoha neznámými bakteriemi, které můžete přenést na obličej. Výsledkem mohou být podráždění, vyrážky a pupínky. Pokud chcete nanést krém, umyjte si ruce antibakteriálním mýdlem.

2. Cesta letadlem: voda a pohyb

Čím delší let, tím déle bude vaše pokožka vystavená suchému vzduchu. Už pár dní před odletem vylaďte svůj pitný režim, přidejte do jídelníčku více ovoce a zeleniny a vyhněte se alkoholu a kofeinovým nápojům. Do příručního zavazadla přibalte malé balení hydratačního krému na obličej a ruce. Dlouhé sezení ve stísněném prostoru tělu nesvědčí. Nohy se hůře prokrvují a mají tendenci otékat. Projděte se nebo si alespoň povolte tkaničky a pásek u kalhot.

Použijte také kapky do očí a osvěžujte se vodou ve spreji. Pokud máte mastnou pleť, nezapomeňte na matující papírky, kterými pravidelně poklepávejte problematické partie, zejména T-zónu.

3. Po vlastní ose? Pozor na výkyvy teplot

Rozhodli jste se cestovat autem? Má to své výhody. Nemusíte se ohlížet na spolucestující a můžete si dopřávat zastávky, kdykoli potřebujete. Teplotní šoky ale zatěžují vaši imunitu, a tím i pleť. Snažte se, aby rozdíl mezi vnější a vnitřní teplotou byl maximálně kolem 5 °C.

4. Dodržujte své kosmetické rituály

Jiné prostředí, nabitý program, vzrušující zážitky… Máte chuť na chvíli zapomenout na rutinu každodenního života a uvolnit se? Na jeden rituál ale nezapomínejte: na každodenní péči o svou pleť. Odlíčit, vyčistit, nanést krém.

5. Nepřehánějte to s líčením a chraňte se před sluncem

Make-up i pudr pleť zatíží. Použijte výživný balzám na rty a BB, CC nebo DD krém, který pleť sjednotí a hydratuje. Pobyt na slunci dokáže pokrýt až 80 % denní potřeby vitaminu D a stimuluje tvorbu endorfinů. Přesto je nutné pleť chránit opalovacím krémem s co nejvyšším faktorem, zejména na citlivá místa: tváře, nos, ramena a šíje.

6. Místní speciality ochutnávejte obezřetně

Součástí poznávání nové kultury je ochutnávání dobrot. Opatrně ale s kořeněnými a neznámými pokrmy – mohou vaši pleť podráždit. Kromě alergenů obvyklých v našich zeměpisných šířkách se na dovolené často setkáte s rybami a mořskými plody. Pokud víte, že vaší citlivé pleti určité potraviny nesvědčí, raději se na složení optejte předem.

Pokud vás zajímají další tipy a triky, jak žít s citlivou pletí během léta a celého roku, navštivte Institut citlivé pleti.

Reklama

Související témata:

Načítám