Hlavní obsah

6 tipů, jak si o Vánocích užít více sexu

Foto: Thinkstock

Zdaleka ne každý prožívá svátky šťastně a s pocitem, že ho má někdo opravdu rád. Pracujte na svém vztahu!Foto: Thinkstock

Reklama

Konec roku? To je velmi nebezpečná doba, která se pro mnoho manželství a párů stane smrtícím koktejlem! Stres, výčitky, povinnosti a další. Jak se tomu všemu vyhnout, a mít k sobě naopak blíž?

Článek

On-line seznamovací služba Match varuje, že 76 % singlů přiznává rozchod v období okolo vánočních svátků. Helen Fisher, americká antropoložka a hlavní vědecká poradkyně zmíněné seznamky vysvětlila, že je to pochopitelné. Jedná se o obrovský tlak vyvinutý na každý pár!

Proč se bát o svůj vztah?

„Může se jednat klidně i o rozpaky partnerovy rodiny z vás nebo naopak. Třeba jeden nemůže vystát druhého, pak atmosféra není příjemná,“ nechala se slyšet známá výzkumnice, jejíž výčet rizik pokračuje.

Rodinná setkání, povinnosti, očekávání, stres, shon, cestování, přejídání, alkohol, počítání peněz… To všechno je podloubím pro hádky, které v lednu mohou vygradovat v něco víc. Právě tento měsíc je prý nejkrizovější dobou pro rozchody a rozvody. Nechcete nic takového dopustit? Pak včas zasáhněte! Jak?

Americká psychoterapeutka Vanessa Marin prostřednictvím portálu Psychology Today uvedla, že jedna z nejčastějších stížností jejích klientů v tomto ročním období je nedostatek sexu a pozornosti.

Působí to jako malichernost, ale zachovat si intimní život ke konci roku patří mezi klíčové body k udržení „domácí harmonie“ po odeznění vánočního a silvestrovského šílenství. Držte se těchto šesti rad, a všechno zlé se vám vyhne obloukem!

Foto: Thinkstock

Vánoce se mohou stát pro mnoho párů paradoxně krizovou dobou, kdy trpí nedostatkem sexu a pozornostiFoto: Thinkstock

1. Slepě nepodléhejte tradicím

„Ne, nemusíte se řídit tím, co dělaly babičky, nechte tradici tradicí a čiňte vlastní rozhodnutí,“ radí odbornice s tím, že určitě není nutné zvládnout do puntíku všechno od kuchyně po úklid. A co Silvestr? „Opravdu ho chcete slavit s dalšími lidmi, a ne jen ve dvou?“ ptá se psychoterapeutka a přivádí na myšlenku spontánních dovolených nebo prostě jen takzvaných odpočívacích dnů – na zotavení.

2. Vytvářejte příležitosti

Dál je nutné vyvinout aktivní úsilí a soustředit se na chvíle o samotě. Se všemi těmi návštěvami je to těžké, ale pokud si společně vytvoříte plán, na něco určitě přijdete. Dá se to. I když jsou v domácnosti malé děti. Když se chce…

3. Tajně vysílejte signály

„Vánoční svátky jsou náročné a tak vyčerpávající! Pokud jste skutečně unavení, aspoň ukradněte polibek, když se nikdo nedívá, partnerovi řekněte něco hezkého cestou z nákupu a v ideálním případě vytvořte kódové slovo nebo heslo, které znamená, že se spolu sejdete v ložnici,“ radí Vanessa Marin s tím, že například vyklouznout z domu svých rodičů a schovat se na pár minut za kůlny snad není žádný problém.

Foto: Thinkstock

Dávejte partnerovi najevo, že o něj stojíteFoto: Thinkstock

4. Buďte ve střehu

Vhodná doba na milování o Vánocích není snad nikdy. Nejdřív je potřeba to, pak zase ono, tuhle je v práci večírek, pak se to zase nehodí... Sexperti radí užít si, dokud to jde, a využít chvíle, kdy je jeden z partnerů na odchodu z domu – a střízlivý. Bude to takové vaše malé „rychlé“ tajemství…

5. Nepřestávejte komunikovat

„Pamatujte si, že jste tým. To zmírní váš stres. Dohodněte se, jaké povinnosti připadnou na vás a jaké na partnera. Vyhnete se hádkám,“ dál radí psychoterapeutka. Všechno je to jen o včasné dohodě! Lamentování, že je člověk na všechno sám, i když o pomoc ani požádá, patří k běžným situacím.

6. Neignorujte sexuální napětí

Stává se, že vás partner zezadu obejme, když pečete vánočku? Políbí vás na krk nebo udělá jiné hezké gesto? Neignorujte ho a pozornost mu vraťte, až budou hosté pryč. A mimochodem, poslat byť jen polibek po esemesce zvládnete i s rukama umazanýma od těsta…

A jak to o svátcích máte vy? Znamenají pro vás narušení domácí pohody?

Reklama

Načítám