Hlavní obsah

7 denních hříchů proti zdraví: Ubližují vám víc, než tušíte!

Foto: Thinkstock

Občasný hříšek proti zdraví? Nemusí vám projít!Foto: Thinkstock

Reklama

Občasná „sváteční“ cigareta, noc bez odlíčení, drobné prohřešky proti hygieně. Také si myslíte, že se pro jednou nic nestane? Vyvedeme vás z omylu!

Článek

„Dobře vím, že to není správné. Ale někdy je mi toho ovoce prostě líto, tak zkažený kousek vykrojím a zbytek sním. Dětem bych to ale nikdy nedala,“ ujišťuje zdravotní sestra Monika. Drobných nedůsledností se občas dopouštíme všichni. Malý kompromis ale může způsobit velký malér.

Přece tu krásnou broskev nevyhodím!

Ale měli byste. I když je na ovoci jen malá skvrna viditelné plísně, mnohem více je té neviditelné, která prorůstá tím rychleji a hlouběji, čím více vody potravina obsahuje. Ovoce a zeleninu, kompoty, marmelády, měkké sýry, jogurty nebo tvaroh je třeba nekompromisně vyhodit při sebemenším zasažení. A ještě něco: mykotoxiny jsou odolné i proti vysokým teplotám, takže převaření ovoce na kompot nebo upečení v koláči není nic platné.

Foto: Thinkstock

Umýt ovoce před jídlem, to by mělo být stoprocentní pravidloFoto: Thinkstock

Ty náušnice jsou prostě úžasné!

A tak si ten levný kousek koupíte, i když je už předem jasné, že vás po několika hodinách začnou uši svědit, odpoledne zčervenají a k večeru se už budete těšit, až je sundáte. Neděláte dobře. Každým dalším kontaktem s alergenem (v případě bižuterie jde nejčastěji o nikl) se vaše alergie přiživuje a posiluje. Seznam materiálů, na které vaše pokožka reaguje podrážděně, se bude rozrůstat a reakce budou stále prudší.

Plíce si „pamatují“ i jednu cigaretu

Jediná cigareta ochromí na celý den pohyb řasinek dýchacích cest, takže průdušky ztrácejí možnost zbavovat se hlenu s nachytanými škodlivinami. Také vašim cévám je jedno, jestli kouříte první nebo desátou – jedna denně stačí, aby se cévy stáhly a jejich stěny o něco více poškodily. „Škodliviny z tabákového kouře se v plicích ukládají hned od první cigarety," upozorňuje doktorka Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku.

Dudlík na zemi? Olíznu ho a je to

Chudák vaše miminko. Už desítky let vysvětlují pediatři i stomatologové maminkám, jak špatnou službu svým potomkům prokazují. „Olíznutí dudlíku je ta nejkratší a nejjistější cesta, jak dopravit do pusinky dítěte bakterie z vašich úst. Už nikdy se jich nezbaví a se zubním kazem bude bojovat již od prvních zoubků,“ podotýká k tomu stomatolog prof. Zdeněk Broukal. A to nemluvíme o tom, co jste do těla dostali s dudlíkem vy!

Foto: Thinkstock

Krásná tvář může být, jen když ji večer řádně odlíčíte!Foto: Thinkstock

Bez kondomu: vždyť se nic nestane

Ale stane. Pokud s dotyčným pánem či dámou nežijete ve stálém, důvěrou naplněném partnerství přinejmenším půl roku, je riziko natolik velké, že opravdu nestojí za to – i kdybyste tak měli přijít o nejvášnivější milování svého života. A nemusíme myslet hned na virus HIV. I hepatitida typu B, chlamydiová infekce nebo genitální bradavice dokážou potrápit – jejich původci přitom mohou v organismu přežívat řadu měsíců i let, aniž by se projevili. Partner vás tedy může infikovat zcela nevědomky.

Na odličování jsem už moc utahaná!

Jít spát s make-upem je zrada, jakou si váš obličej opravdu nezaslouží – a po čase vám to zcela jistě spočítá. Zabráníte tak pleti regenerovat; zbytky stínů a řasenky, které se převalováním na polštáři odrolí, podráždí oči (nemyslete si, že se k nim nic nedostane, když jsou zavřené). Když jste opravdu úplně vyčerpané, sáhněte po odličovacích ubrouscích.

Jakých „hříchů“ se dopouštíte vy? Nemyjete si koupené ovoce? Jíte potraviny i po datu spotřeby? Nosíte strašně krásné, ale škodlivé vysokánské podpatky? Přiznání je polehčující okolnost (a možná i první krok k nápravě)!

Reklama

Související témata:

Načítám