Hlavní obsah

A zase je tu čas šípků…

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Plody šípku jsou krásné i zdravé.Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Květy šípkové růže hlásí začátek léta, její plody zase podzimu. Šípky jsou vynikajícím zdrojem vitaminu C.

Článek

Šípky se trhají před prvními mrazíky. K sušení se používají celé plody anebo podélně rozkrojené, zbavené semínek a chloupků uskladněné na dobře větratelném místě a v tenké vrstvě, nejlépe poskládané vedle sebe.

Velmi lahodný je zvláště v sychravém počasí šálek šípkového čaje. Nejenže je chutný, ale je také léčivý - pro svůj obsah vitaminu C, lykopenu, což je biolátka patřící do skupiny karotenoidů, obsahuje také vitaminy E a B1, železo a vápník. Proto jsou šípky nejlepším přírodním lékem také proti paradentóze a onemocnění dásní.

Účinné látky působí preventivně proti infekcím a nachlazení, zpevňují cévy a pomáhají při bolestech žil, stimulují produkci žláz a tím oběh hormonů, a pozor - přirozeným způsobem posilují také libido a potenci. Dále zlepšují okysličování organismu, pečují o dobré nervy a schopnost soustředění.

Šípek pravděpodobně pochází z přední Asie, odtud se rozšířil do jižní Evropy. Staří Řekové považovali šípek za přírodní lék a božský plod. Šípky ordinoval svým pacientům už Hippokrates.

A kdo by neznal Hrabalovu úpravu divočáka „se šípkovou". Slavná omáčka se připravuje buď přímo ze šípkového protlaku, nebo z marmelády.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Příprava šípkové marmelády je jednoduchá.Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Šípková omáčka

40 g másla, 30 g hladké mouky, 1 litr vývaru, 1 litr bílého vína, 4 lžičky šípkové marmelády nebo protlaku, sůl, cukr, citronová šťáva na dochucení.

Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, kterou postupně zředíme studeným vývarem a vínem. Omáčku 20 minut povaříme. Poté přidáme šípkovou marmeládu nebo protlak a dochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou.

Šípková marmeláda

Příprava šípkové marmelády je velmi jednoduchá. Čerstvé plody omyjeme studenou vodou, odstraníme zbytky kališních lístků a stonky. Plody rozřízneme a odstraníme všechna semena. Tyto slupky pak vaříme v malém množství vody asi 15 minut, poté směs procedíme. Získaný šípkový protlak necháme vychladnout, poté ho smícháme se želírovacím cukrem a znovu asi 5 minut povaříme. Nakonec marmeládu plníme do sklenic a dobře uzavřeme. Na 1 kg šípků potřebujeme 1 kg želírovacího cukru.

Načítám