Hlavní obsah

Alergická rýma není banalita

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alergická rýma je velmi časté chronické onemocnění dýchacích cest, které s příchodem jara trápí stále více Čechů. Na internetu je všem zájemcům nově k dispozici jednoduchý dotazník, díky kterému mohou zjistit, zda netrpí příznaky typickými pro alergickou rýmu.

Článek

Alergická rýma postihuje v České republice dle odborných odhadů přibližně 20 % dospělých a 16 % dětí. V celosvětovém měřítku se toto onemocnění týká až jedné miliardy lidí. Při výskytu alergické rýmy je vhodné vyhledat lékařskou pomoc, jelikož může souviset s rozvojem astmatu či jiných přidružených onemocnění.

Alergickou rýmu často doprovázejí nejen nosní, ale také velmi nepříjemné oční příznaky. Právě přítomnost očních příznaků ovlivňuje negativně kvalitu života a spolu s nosními příznaky zhoršuje kvalitu spánku, schopnost vykonávání pracovních aktivit a zvyšuje počet dnů v pracovní neschopnosti. Moderní medicína přináší léky, které umožňují zvládnout oba tyto příznaky současně. U pacientů tak již není nutné užívání očních kapek.

Všichni zájemci si mohou udělat jednoduchý test a zjistit, zda netrpí příznaky typickými pro alergickou rýmu. Stačí pouze vyplnit dotazník na internetu a donést jej k lékaři alergologovi, který na základě dalších vyšetření posoudí zdravotní stav pacienta a zahájí případně vhodnou léčbu. Test je k dispozici na stránkách České iniciativy pro astma: www.cipa.cz/hodnoceni-alergicke-rymy.

Související témata:

Načítám