Hlavní obsah

Amniocentéza - chvíle plné strachu

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Výsledek vyšetření nemusí být vždy pozitivní...Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Těhotenství je pro většinu žen okamžikem velké radosti. Ten však může zkalit nutnost amniocentézy - odběru plodové vody.

Článek

Časopis Uzlíček září 2008

Amniocentéza je vyšetřovací metoda, která slouží k odhalení některých závažných vrozených vad plodu u těhotné ženy. Za posledních třicet let se stala běžně používaným vyšetřením, to však nic nemění na tom, že se jedná o chvíle velkých obav a strachu.

Provádí se v době, kdy je ze zákona ještě možné těhotenství přerušit a tím zabránit narození postiženého dítěte. Těhotenství se pak samozřejmě v případě pozitivního nálezu přerušuje jen na přání ženy.

Komu lékař doporučí amniocentézu?

„Amniocentézu lze doporučit v těhotenství ze dvou důvodů. Jednak jsou to důvody genetické a dále pak důvody porodnické," shrnuje gynekolog a porodník MUDr. Tomáš Truneček.

Genetické důvody:

  • věk matky nad 35 let
  • věk otce nad 50 let
  • pozitivní biochemický screening (odběr krve v 16. týdnu těhotenství)
  • vrozené vývojové vady v rodině
  • vrozené poruchy metabolismu
  • předchozí porod plodu s vrozenými vývojovými vadami
  • podezřelý nález na ultrazvuku

Porodnické důvody:

  • vyšetření bilirubinoidů při nálezu pozitivních protilátek těhotné
  • amniocentéza se používá také k určení zralosti plic plodu nebo bakteriologickému vyšetření plodové vody
Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Ultrazvuk může objevit vaduFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Co znamená pozitivní biochemický screening?

Jak již bylo řečeno, amniocentézu může lékař doporučit také ženě, která má pozitivní biochemický screening. Jde o vyšetření výše hladin tří hormonů v krvi. Podle vzájemného poměru hladin hormonů a věku matky lze identifikovat riziko možného vzniku vývojové vady plodu. Jedná se např. o možnost rozštěpu páteře nebo břišní stěny dítěte nebo častěji o chromozomální poruchu (např. Downův syndrom).

Amniocentéza také odhalí vrozené poruchy mozku (mozek je nekompletní nebo zcela chybí), stejně jako mnohé vzácné dědičné metabolické poruchy. U každého výsledku je pak uveden závěr vyjadřující pravděpodobnost, např. 1:300 (jedno dítě nemocné na tři sta zdravých). V případě vyšší pravděpodobnosti nějaké vrozené vady nabídne budoucí mamince lékař právě amniocentézu - ta znamená téměř jistotu, že se dozví pravdu.

Reklama

Související témata:

Načítám