Hlavní obsah

Trendy novinky v antikoncepci

Foto: shutterstock.com

Prášky vám mohou menstruaci zkrátitFoto: shutterstock.com

Reklama

Hormonální antikoncepce je pro nás stále samozřejmější a používá ji čím dál tím více žen. Naštěstí její výrobci nezahálejí a pilulky vylepšují tak, aby byly pro nás co nejpřirozenější a vadily co nejmenšímu počtu žen. Poslední, s čím přišli, jsou nové režimy braní prášků.

Článek

Respekt k ženskému tělu

Hormonální antikoncepce existuje hned několik druhů, podle toho, jaké hormony obsahuje. Nejčastěji se používá tzv. kombinovaná pilulka, která obsahuje dva ženské hormony – estrogen (ve formě ethinylestradiolu nebo estradiol valerátu) a jeden z řady syntetických progestinů. V poslední době se vývoj zaměřoval hlavně na to, aby pilulky obsahovaly těchto syntetických hormonů co nejméně a aby byly hormony co nejpodobnější těm přirozeným. Jako poslední novinka je pak změna režimu, jak jsme prášky doposud braly.

Jak se braly prášky doposud

Pokud jste si koupily dvoufázovou antikoncepci, obdržely jste 21 nebo 28 pilulek. Tento rytmus odpovídá tomu, že průměrný menstruační cyklus trvá 28 dnů. Proto žena brala 21 dnů pilulky s hormony a sedm dnů měla přestávku, během které menstruovala. Nešlo však o menstruaci v pravém slova smyslu, protože nedošlo k uzrání a uvolnění vajíčka. V některých případech balení obsahovalo kromě 21 tabletek s hormony také sedm tabletek tzv. placebových, které žádné hormony neobsahovaly. Tyto tabletky se užívaly pouze pro lepší pohodlí uživatelky – zkrátka pro to, aby žena nemusela přemýšlet, zda už uplynula sedmidenní přestávka a zda si má již vzít nové balení prášků…

Na mnohé z nás však tato přestávka působí velmi rušivě. To, že se tělu najednou nedostávají žádné hormony a jejich hladina tak velmi kolísá, některé ženy odnášejí napětím v prsou, otoky, nadýmáním… A právě proto byl navržen nový režim, kdy se 28denní cyklus dělí na 24 dnů s hormony a čtyři dny bez nich.

Foto: shutterstock.com

Možnosti antikoncepce se opět rozšířilyFoto: shutterstock.com

Jen čtyři dny bez hormonů

Nová generace hormonální antikoncepce zkracuje přestávku mezi braním prášků na čtyři dny. Tato antikoncepce přináší menší kolísání hormonů a tím pádem také méně z toho vyplývajících nepříznivých důsledků. Menstruační krvácení je u těchto přípravků mnohem slabší, než je běžné, a také kratší. Tento režim antikoncepce se používá také u pilulek pro ženy nad 40 let. Těm zajišťuje kromě ochrany před nežádoucím početím také stabilní hodnoty  hormonů, což ženu chrání před prvními příznaky klimakteria, jako jsou návaly horka nebo bolesti hlavy.

Harmonický režim

Asi nejvíce v souladu se ženským tělem jsou pilulky, které využívají tzv. harmonického režimu. Při něm se užívá 26 pilulek s hormony a dvě s placebo účinkem. Pilulky obsahují dva různé hormony na bázi estrogenu (estradiol) a progesteronu (dienogest) a dávky těchto hormonů jsou v každé pilulce různé. V průběhu braní těchto pilulek se udržuje přirozená hodnota estradiolu, takže žena pociťuje méně nebo žádné nežádoucí účinky, které vyplývají z kolísání hladiny hormonů.

Užíváte hormonální antikoncepci a jste s ní spokojená, nebo pořád ještě hledáte ty správné prášky, které by vám vyhovovaly? Trpíte kolísáním hormonů a z toho vyplývajícími obtížemi? Zapojte se do diskuze pod článkem, nebo napište na info@prozeny.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám