Hlavní obsah

Jak zuby vybělit, ale nezničit? Zapomeňte na citron a sodu!

Foto: Shyvoronkova Kateryna, Shutterstock.com

Foto: Shyvoronkova Kateryna, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bílé zuby vypadají vždy nejen lépe, ale i daleko zdravěji. Jde je ale vybělit i doma, ideálně přírodní cestou? Poradíme, jak na to, aby výsledek nebyl zklamáním a hlavně nepoškodil sklovinu!

Článek

Receptů, jak si doma a přírodní cestou vybělit zuby, najdete na internetu spoustu. Ne všechny byste ale podle odborníků měli zkoušet. Sice můžete mít bělostnější úsměv, ale také si nenávratně poškodit sklovinu. Čemu se tedy vyhnout a co naopak vyzkoušet?

Jak často bělit zuby?

Ať již budete chtít vyzkoušet na bělení zubů cokoli z přírodních metod, nikdy byste to neměli přehánět, stačí jednou za 14 dní, někdy i jednou za měsíc. Pokud chcete použít přípravky z lékárny, pak pečlivě čtěte návod a držte se ho. Nejlepší je ale konzultovat problém se svým zubařem. Někdy mohou být očekávání nereálná. Každý člověk má navíc od přírody jiné zbarvení zubů, podobně jako vlasů a pokožky, takže je třeba s tím počítat.

Na jaké „zaručené tipy“ proto raději zapomenout a co lze opatrně vyzkoušet?

Citronová šťáva se sodou

Citronová šťáva v kombinaci se sodou je skvělým čistidlem, které odvápní rychlovarnou konvici, ale na zuby ho raději nedávejte! „Ačkoliv patří mezi nejčastěji doporučovanou přírodní metodu bělení zubů, pro sklovinu je velmi nebezpečná. Citronová šťáva se sodou zubní sklovinu sice zesvětlí, ale naleptají ji a poškodí povrch zubu,“ upozorňuje zubní lékařka Jana Karbusická.

Na narušené sklovině se pak barevné pigmenty usazují snadněji a rychleji, a tak má člověk tendenci postup často opakovat. Výsledkem je zeslabená a doslova vyleptaná sklovina.

Foto: O.Bellini, Shutterstock.com

Soda a citron, kombinace skvělá na odvápnění varné konvice, ale rozhodně ne na bělení zubůFoto: O.Bellini, Shutterstock.com

Jahody na bělení zubů

Stejně jako citron (nebo ocet) mají pomoci i další přírodní kyseliny – například ty v rozmačkaných jahodách. Nejsou tak agresivní, takže pokud s nimi chcete experimentovat, můžete. Jen je nechte působit krátce, maximálně 10 minut, a ne víckrát než jednou za měsíc.

Uhlí na kartáček

Babské rady doporučují i čištění zubů rozdrceným černým neboli aktivním uhlím – přesně tím, které můžete koupit v lékárně jako přípravek proti průjmu. Uhlí je zapotřebí řádně rozdrtit na prášek, třeba lžičkou, nabrat na kartáček a zuby jím vyčistit. Zásadou je ale moc netlačit. „Zbavit se pigmentových skvrn na zubech, a tím získat i bělejší chrup, lze kombinací přírodní zubní pasty s aktivním uhlím při použití hustého jemného kartáčku, na který je zásadní netlačit,“ radí zubní lékařka. Při opatrném použití lze tuto metodu považovat za bezpečnou.

Foto: Melica, Shutterstock.com

Černé uhlí pomůže zuby vybělit a existují i černé zubní pastyFoto: Melica, Shutterstock.com

Přírodní bělení zubů bylinkami

K bělejším zubům vám mají pomoci i některé bylinky, často se uvádí listy šalvěje lékařské. Ty můžete vyzkoušet zcela bez obav, ostatně jejich výtažky najdete i v zubních pastách a ústních vodách. Prevencí tvorby zubního plaku je také heřmánek, který pomůže i s hojením zánětů dásní. Bylinky můžete použít tak, že čerstvé lístky třete o zuby a pak je necháte chvíli působit. Sušené můžete nadrtit, smíchat se zubní pastou a používat klasicky při čištění zubů.

Kokosový olej na zuby

Ač byste to do něj možná neřekli, mezi bezpečnou přírodní surovinu, která vám dopomůže k bělejším zubům, patří kokosový olej. Můžete ho nanést na kartáček a pracovat s ním jako s běžnou pastou, nebo si můžete pořídit pastu, která ho obsahuje. „Jako součást přírodní pasty v kombinaci s dalšími složkami pomáhá kokosový olej zklidňovat dásně, má příjemnou chuť a při pravidelném používání může dojít i k částečnému vybělení zubů,“ říká Zuzana Heiník Bělová ze společnosti BelDental, specializující se na péči o zuby a ústa.

Přírodní zubní pasty

Dobrou volbou, jak zuby vybělit bezpečně, je používat přírodní zubní pasty s bělicím efektem. Obsahují přírodní složky, například zmíněný kokosový olej, ale třeba i přírodní enzymy nebo esenciální oleje. Nečekejte od nich ale zázraky na počkání. O tom, jak účinná bělicí pasta bude, rozhoduje podíl aktivní bělicí látky. „Počítejte s tím, že s pomocí přírodní pasty dosáhnete jen přirozené bělosti zubů, výrazné vybělení nečekejte,“ dodává zubní lékařka Jana Karbusická.

Pár tipů na bělicí zubní pasty

Foto: Archiv firem

Zleva: Biomed Superwhite s kokosovým olejem, na citlivé zuby, 100 g, vhodná pro děti od 6 let, v lékárnách Dr.Max za 71 Kč. Splat Special Extreme White, 75 ml, s obsahem bioaktivních látek, v e-shopu Eberry za 139 Kč. Nordics, s dřevěným uhlím a zeleným čajem matcha, 75 ml, v e-shopu Econatura za 110 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Lavera, 75 ml, s celulózou z bambusu, flouridem, kokosovým olejem, v e-shopu Biooo za 146 Kč. Ben & Anna, dóza 100 ml, bez fluoru, s výtažky ze šalvěje, aloe vera, heřmánku a rakytníku, v e-shopu Garden Carrier za 179 Kč. Ecodenta černá zubní pasta na bělení zubů, 100 ml, s aktivním uhlím, v e-shopu Green Store za 129 KčFoto: Archiv firem

Načítám