Hlavní obsah

Aréna mužů: Romantická gesta? Tahle nám (ne)jsou cizí!

Foto: Thinkstock

Romantika. Někdy se k ní muži musejí přemlouvat. Jindy ji berou jako samozřejmost!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muži někdy i jsou romantické duše. Jindy se ale musí hodně přemáhat, aby svým partnerkám udělali radost nějakým tím gestem nebo pozorností. Co je pro ně standardní, a kdy se museli přemáhat?

Článek

Ani na Silvestra se nebojíme otevřít novou Arénu mužů! Romantika je krásná věc. Tedy alespoň pro ženy! Ale co když se v ní chlapi moc nevyžívají? Občas se holt musí přemoct. Anebo je romatnika baví? Zeptali jsme se jich!

Takže, pánové, jaká romantická gesta jsou pro vás normální, a ke kterým jste se přemohli jen proto, že se líbí partnerce?

Míra Hejda (30 let), moderátor:„Asi bych to u sebe nenazýval gesta, protože to je pro mě něco, co spíš má vzbuzovat emoce u dalších lidí než u partnerky. A to pro mě není. Pro mě je přirozené svoji ženu překvapovat tím, co má ráda, nebo tím, co tuším, že ji potěší. Jednou jsme takto odletěli na dovolenou. Povedlo se to utajit až do chvíle, než jsme přistáli v Řecku. Byl to pro nás oba úžasný zážitek. Fakt doporučuju. Ale dělat něco, o čem nejsem přesvědčený sám, by mě asi nikdo nedonutil. Ani vlastní žena."

Ladislav Jenšík (27 let), osobní trenér a hráč amerického fotbalu:„Za normální pokládám nošení květin k jakékoli příležitosti, trávení večerů v příjemné restauraci nebo divadle, různé výlety a sem tam klidné procházky Prahou. Mezi romantiku řadím i pohodlné večery u dobrého filmu a skleničky dobrého alkoholu, ani relaxační masáž není výjimkou. To vše řadím mezi standardní romantická gesta ve své režii.

Někdy nechávám milostné vzkazy na stole, když odcházím dříve do práce nebo když se s partnerkou časově míjím. Nejsem zastáncem dopisování si přes sociální sítě nebo jiné druhy elektronické komunikace. Přes den nenapíšu stovky sms s otřepanými frázemi ani nevymýšlím různé zdrobněliny, oslovování miláčku a podobně byste se ode mě nedočkaly..."

Petr Vacek (20 let), PPC specialista: „Já jsem od přírody celkem romantik, takže jsem se nemusel přemáhat snad nikdy. Květiny, překvapení, procházky nebo večeře připravená doma jsou věci, které dělám rád. Jen si neumím představit taková ta klišé, jako je žádost o ruku na billboardu nebo nějaké veřejné laciné důkazy lásky, které partnerku akorát donutí cítit se trapně. Romantika je v pořádku, ale musí se dělat od srdce, střídmě a s vkusem a takovou dělám rád, pro sebe i pro protějšek."

Jiří Snížek (30 let), team leader: „Pro mě je normální říkat manželce, že ji miluji, koupit jí květinu, i když zrovna neslaví narozeniny, vzít ji na večeri, i když zrovna nemáme žádné výročí. Nemůžu říct, že bych se někdy k nějakému gestu přemáhal, vždy je dělám rád, ale pamatuji si na dobrou radu kamaráda o tom, že je dobré pomoci dívce s oblékáním kabátu. To už je pro mě vlastně záměrná, naučná záležitost, která kupodivu zabírá."

Jaroslav Vydržel (41 let), feng-šuej praktik a astrolog tradiční čínské astrologie:„Když jsem se zamýšlel nad tím, co jsou to romantická gesta a jak je vlastně používám, přemýšlel jsme hlavně nad tím, co jsou to ta romantická gesta.

Gesto, z latinského gerere, to jest jednat nebo konat, je samo o sobě starší než naše řeč. Gestem chceme něco zdůraznit či podpořit jím naše vyjádření. Proto třeba dáváme zásnubní prsten při žádosti o ruku, umyjeme po obědě nádobí nebo namasírujeme partnerovi unavené nohy. Ve vztahu by vše, co děláme, mělo naznačovat, že nám záleží na tom druhém.

Ale teď upřímně. Jsou určitě gesta lásky, ke kterým nejsem ochoten a nebo jich nejsem schopen. Mám ovšem výhodu, že moje partnerka není v téhle oblasti přehnaně náročná a neočekává od mne nereálné věci. Ale romantická gesta, tedy ta gesta plná neobyčejnosti, pohádkovosti, tajemnosti, mám z podstaty rád. Těší mne hledat tajná romantická přání mojí partnerky a plnit je. Jen je potřeba jimi šetřit, protože čeho je moc, toho je příliš."

A jak je to s romantikou u vás? Je samozřejmostí, nebo něčím výjimečným?

Reklama

Načítám