Hlavní obsah

Automaty, školní zkáza?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Automaty ve školách přispívají k obezitě dětíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mám zde takový malý apel na všechny přemýšlející rodiče. Když jsme byli v létě na dovolené v Bulharsku, kde se rekreovali ve valné míře naši spoluobčané, byla jsem překvapena, kolik na první pohled obézních dětí s sebou přivezli! Tloušťka přichází plíživě, třeba tak, že příjem kalorií vaše dítě prostě nevyběhá.

Článek

Brouzdala jsem tuhle po internetu a našla jakýsi materiál o automatech ve školních zařízeních, který vkládám tak, jak jsem ho našla, možná ho nějaký studentík napsal jako slohové cvičení:

Automat na pití se nachází vedle kabinetu našeho zástupce ředitele a je hojně využíván studenty o všech přestávkách mezi hodinami. Mezi jeho hlavní klady patří možnost zakoupit si i ve škole svačinu, pokud to nestihneme ráno, anebo když máme ještě hlad. Výběr pochutin je zde celkem rozsáhlý, a tak si vybere každý. Snad jediný zápor, o němž jsem informován, jsou spodní dvířka, která se těžce otevírají a občasné výherní chování automatu, to jest, že vám třeba nevypadne nic, anebo zase dva stejné produkty místo jednoho požadovaného. Další automat na naší škole najdete o patro výš, je nepřehlédnutelný a na rozdíl od předchozího smí být využíván pouze o velké přestávce. Vydává horkou kávu, čokoládu, polévku a mnoho dalších. Jediné, co by se podle mě dalo uvést jako zápor, je fakt, že dokud nápoj nevypijete, tak se nesmíte vrátit do třídy, ale za tu chuť to stojí.

Foto: google.com

Automaty, automaty, automaty...Foto: google.com

Proč mě to zaujalo? Musím předeslat, že mám doma prvňáčka, a ve škole, do které jsem ho začala letos vodit, se na chodbách nachází hned několik takových automatů. Jejich náplní jsou různé nápoje jako sladké džusy, limonádičky, prostě samá chemie a cukr. Další automat je na mléčné výrobky a nabízí celkem hezky vypadající kelímky s mlékem, které jsou ale opět ochucené cukrem, obarvené a celkem drahé. A do třetice se na chodbě krásně vyjímá automat na kávu, polévky a čokoládu. V jiné škole na tom jsou děti ještě lépe, kde kromě těchto jmenovaných pochutin se mohou napucnout čokoládovými tyčinkami a chemickými dortíky v plastových obalech. Když jsem viděla již několikátého žáčka, jak se nejprve nalévá cukrovým koncentrátem a z dalšího automatu vzápětí doluje nugátovou čokoládu, vyvstala v mé mysli otázka, zda je to tak dobře? Kde je zdravá výživa, ekologie a v neposlední řadě například kultura stolování?

Jistě, v dnešní době můžeme našim dětem dopřát skoro všechno, ale protože se již dlouho snažím svému sladkomilnému synovi vštěpovat, že příliš sladkostí škodí, protože bude tlustej a holky se mu budou smát, staly se automaty ve škole předmětem našich dohadů. Některé děti mají od rodičů zaplacen jakýsi čip na mléko, prý stojí jen sto korun a můj syn se ptá, proč zrovna on ho nemůže mít, atakdále. Poté, co mi začal vyčítat, že na něj nejsem hodná, protože mu nedopřeji to, co ostatní děti normálně mají, rozhodla jsem se na celou věc zeptat odborníka. Zavolala jsem naší dětské doktorce. Byla bohužel dost vytížená, protože měla zrovna nemocných dětí plnou čekárnu, takže mi můj názor pouze telefonicky potvrdila: Tohle vám musí říct každý lékař, že je stoprocentně pro, aby se tyto automaty ze škol odstranily. Důvodem jsou zbytečné a prázdné kalorie, které děti zatěžují, zvyšující se obezita, vysoká koncentrace cukru v jednotlivých nápojích a všechny tyto jasné důvody, které vám potvrdí i každý stomatolog.

A já se přidávám s tím, že se jedná o další a přes malé děti velmi rafinovaný útok na naše již tak dost zatěžované peněženky. Nešlo by tyto „výdobytky moderní doby" ze škol jednoduše odstranit? Už kvůli těm našim dětem... prosím, prosím, pane řediteli...

Související témata:

Načítám