Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Mona Martinů

Bavorská roštěnáFoto: Mona Martinů

Aktualizováno

Dnešní recept z kuchyně našich prababiček je jako stvořený pro milovníky všech závitků. Že se krása skrývá v jednoduchosti a mísení příliš mnoha chutí nemůže dopadnout dobře, věděly kuchařky odjakživa, a recept na bavorské roštěnky je toho důkazem.

40 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 porci
Maso
  • 1 ks kyselých okurek
  • 1 dkg mouky
  • 1 ks cibule
  • 4 dkg másla
  • 6 dkg šunky
  • 2 ks vejce
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžička soli
  • 75 dkg hovězí roštěné
  • 1 dl oleje
  • 100 ml hovězího vývaru
Bramborová kaše
  • 600 g brambor
  • 1 dl mléka
  • 50 g bylinkového másla
Článek

V původním receptu Anuše Kejřové se píše: „Roštěnky lehce osolíme, opepříme, odřízneme od kosti a pěkně je paličkou vyklepeme na větší tenčí placičky. Osolená vejce osmažíme na kousku másla, a když začínají tuhnout, přidáme do nich jemně usekanou šunku. Dobře promíchanými vejci potřeme připravené roštěnky, svineme je a povážeme nití, aby se při další úpravě nerozvinuly. Na omeletní pánvi rozpálíme olej, opečeme v něm připravené roštěnky po všech stranách do růžova.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Na kastrol dáme máslo, osmažíme v něm tence nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou a za stálého míchání necháme cibulku v mouce (jíšku) lehce zrůžovět, ale opatrně, aby se nepřipálila. Pak ji zalijeme naběračkou slabší polévky, přidáme opečené roštěnky a pod pokličkou dusíme asi hodinu do měkka.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Tak jednoduchý a přitom efektní recept, jako je tento, aby člověk mnohdy pohledal. Roštěnky navíc dnes už koupíte bez kosti, takže budete mít ještě o fous méně práce než Anuše.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Na jednu polovinu roštěnky jsem lžící vždy nanesla hromádku vajíček, maso zarolovala a důkladně obmotala bílou nití. Když byly všechny kousky hotové, rozpálila jsem na pánvi slunečnicový olej a roštěnky na něm ze všech stran dorůžova opekla, aby se maso zatáhlo.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Přiznávám, že na první pohled mě omáčka jen z jíšky rozhodně neuchvátila, spíš naopak. Ale vzhledem k tomu, že tenhle seriál není o inovacích, ale k prozkoušení původních receptů, nezbylo mi než se podřídit. Na másle jsem tedy nechala zesklovatět cibulku, zaprášila jsem ji moukou a jíšku usmažila dorůžova. A protože na rozdíl od Anuše nemám po ruce, kdykoli si vzpomenu, naběračku slabší polévky, rozmíchala jsem jíšku v obyčejné vodě.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Mezitím jsem si připravila bramborovou kaši. Brambory jsem oškrábala, nakrájela na malé kousky a uvařila doměkka. Přidala jsem máslo a mléko, zapnula šlehač a vyšlehala kaši. Pokud nemáte dostatečně vysoký hrnec, doporučuji brambory nejdřív rozšťouchat, ať si nepocákáte celou kuchyni.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Asi po 50 minutách už se zdály roštěnky měkké, tak jsem se mohla pustit do servírování a samozřejmě ochutnávání! Roštěnky jsem vyndala z omáčky a důkladně z nich sundala nitě. Po překrojení na mě čekal krásný pohled na žlutá vejce obklopená šťavnatým masem! A omáčka? Ta mě skutečně překvapila, přes veškerou moji skepsi totiž byla opravdu dobrá. Maso do ní pustilo spoustu chuti, a kdybych ji zalévala vývarem a ne vodou, byla by určitě ještě lepší. Nějaká další dochucovadla nebyla ani za mák potřeba! Takže můžu popřát jen dobrou chuť a nebojte se toho:-).

Reklama

Související témata:

Načítám