Hlavní obsah

Babiččiny recepty: Bavorská roštěná

Foto: Mona Martinů

Bavorské roštěnky v mnohém překvapily

Dnešní recept z kuchyně našich prababiček je jako stvořený pro milovníky všech závitků. Že se krása skrývá v jednoduchosti a mísení příliš mnoha chutí nemůže dopadnout dobře, věděly kuchařky odjakživa, a recept na bavorské roštěnky je toho důkazem.

Článek

Proč tedy do roštěnek nezamotat míchaná vajíčka? Zvládnete to určitě i vy!

Roštěnky bavorské s bramborovou kaší a kyselou okurkou

V původním receptu Anuše Kejřové se píše: „Roštěnky lehce osolíme, opepříme, odřízneme od kosti a pěkně je paličkou vyklepeme na větší tenčí placičky. Dvě lehce osolená vejce osmažíme na kousku másla, a když začínají tuhnout, přidáme do nich 6 dkg jemně usekané šunky. Dobře promíchanými vejci potřeme připravené roštěnky, svineme je a povážeme nití, aby se při další úpravě nerozvinuly. Na omeletní pánev dáme asi 4 dkg domácího loje, a když tuk prudce vře, opečeme v něm připravené roštěnky po všech stranách do růžova.

Foto: Mona Martinů

Vaření podle Anuše Kejřové

Na kastrol dáme 4 dkg másla, osmažíme v něm 3 dkg tence nakrájené cibule, zaprášíme rovnou lžící mouky a za stálého míchání necháme cibulku v mouce (jíšku) lehce zrůžovět, ale opatrně, aby se nepřipálila. Pak ji zalijeme naběračkou slabší polévky, přidáme opečené roštěnky a pod pokličkou dusíme asi hodinu do měkka. Měkké maso vyjmeme na horkou mísu, obložíme dobře upravenou bramborovou kaší, pomaštěnou osmaženou cibulkou, omáčku na ně zčásti procedíme a zbytek podáme v omáčníku zvlášť. Hodí se k nim kyselé okurky.

Na 5 porcí potřebujete: 5 roštěnek (asi 75 dkg), sůl, pepř, 2 vejce, 6 dkg šunky, 4 dkg domácího loje (dnes se používá olej), 4 dkg másla, 3 dkg cibule, 1 dkg mouky, 1 naběračku slabší polévky, kyselé okurky, bramborovou kaši.“

Foto: Mona Martinů

Suroviny, které si nachystejte

V jednoduchosti je krása

Tak jednoduchý a přitom efektní recept, jako je tento, aby člověk mnohdy pohledal. Roštěnky navíc dnes už koupíte bez kosti, takže budete mít ještě o fous méně práce než Anuše. Roštěnky jsem tedy osolila, opepřila (a to důkladně!) a vyklepala. Na pánvi jsem rozpálila kapku oleje, na něm udělala míchaná vajíčka se šunkou a základ byl během asi 15 minut hotový.

Foto: Mona Martinů

Základ z vajec byl hotový za několik minut

Na jednu polovinu roštěnky jsem lžící vždy nanesla hromádku vajíček, maso zarolovala a důkladně obmotala bílou nití. Když byly všechny kousky hotové, rozpálila jsem na pánvi slunečnicový olej a roštěnky na něm ze všech stran dorůžova opekla, aby se maso zatáhlo.

Foto: Mona Martinů

Do roštěnek zabalte směs z vajec

Foto: Mona Martinů

Maso dobře upevněte nití

Jíšková omáčka

Přiznávám, že na první pohled mě omáčka jen z jíšky rozhodně neuchvátila, spíš naopak. Ale vzhledem k tomu, že tenhle seriál není o inovacích, ale k prozkoušení původních receptů, nezbylo mi než se podřídit. Na másle jsem tedy nechala zesklovatět cibulku, zaprášila jsem ji moukou a jíšku usmažila dorůžova. A protože na rozdíl od Anuše nemám po ruce, kdykoli si vzpomenu, naběračku slabší polévky, rozmíchala jsem jíšku v obyčejné vodě. A rozhodně jí nebyla jen jedna naběračka, ale spíš tak 3/4 litru. Vznikla tak jakási zvláštně zakalená omáčka, která mě ale pranic nelákala. Osmažené a zatažené závitky jsem do ní ale poctivě uložila, přiklopila poklicí a za občasného promíchání nechala dusit.

Foto: Mona Martinů

Omáčka z jíšky byla nakonec skvělá

Bramborová kaše jedna radost

Mezitím jsem si připravila bramborovou kaši. Brambory (asi 600 g) jsem oškrábala, nakrájela na malé kousky a uvařila doměkka. Přidala jsem asi 50 g másla a 1 dl mléka, zapnula šlehač a vyšlehala kaši. Pokud nemáte dostatečně vysoký hrnec, doporučuji brambory nejdřív rozšťouchat, ať si nepocákáte celou kuchyni.

Foto: Mona Martinů

Bramborová kaše se k roštěnkám skvěle hodí

Překvapivě dobrý výsledek

Asi po 50 minutách už se zdály roštěnky měkké, tak jsem se mohla pustit do servírování a samozřejmě ochutnávání! Roštěnky jsem vyndala z omáčky a důkladně z nich sundala nitě. Po překrojení na mě čekal krásný pohled na žlutá vejce obklopená šťavnatým masem! A omáčka? Ta mě skutečně překvapila, přes veškerou moji skepsi totiž byla opravdu dobrá. Maso do ní pustilo spoustu chuti, a kdybych ji zalévala vývarem a ne vodou, byla by určitě ještě lepší. Nějaká další dochucovadla nebyla ani za mák potřeba! Takže můžu popřát jen dobrou chuť a nebojte se toho:-).

Foto: Mona Martinů

A je zdárně hotovo!

Jaké všemožné závitky z roštěné děláte doma vy? O svoje recepty se můžete podělit v diskusi pod článkem nebo v sekci Vaše recepty! Příští pátek se v Babiččiných receptech můžete těšit na kynutého beránka!

ynezorPumanzeSaNyknalC