Hlavní obsah

Fazolová omáčka

Hodnocení:
(6)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
střední

Lámete si hlavu nad tím, co připravit o víkendu k obědu? Zkuste fazolovou omáčku! Je opravdu dobrá a s uzeným masem tvoří bezva dvojku!

Ingredience pro:
4 porce
  • 500 g uzené vepřové kýty
  • 250 g bílých fazolí
  • 1 citron
  • 180 ml smetany na vaření 12%
  • 1 l mléka
  • 3 bobkové listy
  • 10 kuliček celého nového koření
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžička cukru
  • 100 g másla
  • 3 lžíce hladké mouky
Článek

Postup

Krok 1: Do většího hrnce nalijte asi litr vody a nasypte do ní asi tři hodiny předem namočené bílé fazole. Přidejte k nim bobkový list a nové koření. Pak vložte uzené maso, nejlépe vcelku, a dejte zvolna vařit, dokud není maso měkké. Pozor, ať ho nerozvaříte, mělo by pak tendence se rozpadat.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 2: Když je maso hotové, vyndejte, ho a nechte odpočinout.

Krok 3: V rendlíku si z mouky a másla připravte jemnou jíšku. Vyjměte bobkový list a nové koření. Pak vlijte mléko, smetanu na vaření a nakonec jíšku. Omáčku přiveďte k varu a nechte zvolna probublávat. Osolte a opepřete podle chuti, přidejte trochu cukru a šťávu z půlky citronu a promíchejte. Chvíli provařte, případně dochuťte.

Krok 4: Uzené maso nakrájejte na plátky, přelijte omáčkou a podávejte například s čerstvým chlebem.

ynezorPumanzeSaNyknalC