Hlavní obsah
3,6
(10)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Aktualizováno

Lámete si hlavu nad tím, co připravit o víkendu k obědu? Zkuste fazolovou omáčku! Je opravdu dobrá a s uzeným masem tvoří bezva dvojku!

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 500 g uzené vepřové kýty
  • 250 g bílých fazolí
  • 1 ks citronu
  • 180 ml smetany na vaření 12%
  • 1 l mléka
  • 3 listy bobkového listu
  • 10 kuliček nového koření
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 lžička cukru
  • 100 g másla
  • 3 lžíce hladké mouky
Článek

Postup

01.

Do většího hrnce nalijte asi litr vody a nasypte do ní asi tři hodiny předem namočené bílé fazole. Přidejte k nim bobkový list a nové koření. Pak vložte uzené maso, nejlépe vcelku, a dejte zvolna vařit, dokud není maso měkké. Pozor, ať ho nerozvaříte, mělo by pak tendence se rozpadat.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

02.

Když je maso hotové, vyndejte, ho a nechte odpočinout.

03.

V rendlíku si z mouky a másla připravte jemnou jíšku. Vyjměte bobkový list a nové koření. Pak vlijte mléko, smetanu na vaření a nakonec jíšku. Omáčku přiveďte k varu a nechte zvolna probublávat. Osolte a opepřete podle chuti, přidejte trochu cukru a šťávu z půlky citronu a promíchejte. Chvíli provařte, případně dochuťte.

04.

Uzené maso nakrájejte na plátky, přelijte omáčkou a podávejte například s čerstvým chlebem.

Reklama

Související témata:

Načítám