Článek
Postup
01.
Maso podle chuti našpikujte (můžete ale vynechat) a svažte bílou nití nebo kuchyňským provázkem tak, aby drželo při sobě a nerozpadalo se příliš do šířky. Pak ho ze všech stran osolte a důkladně opepřete, poklaďte plátky másla, podlijte asi do 1 centimetru výšky masa vodou a vložte do trouby vyhřáté na 150 stupňů Celsia. Tam ho za pravidelného otáčení a přelévání pečte podle výšky 1,5–2 hodiny.

Foto: Ondřej Hošt
02.
Okurky oškrábejte, odřízněte hořké špičky a nakrájejte na kostičky velké asi 7 x 7 milimetrů. V hluboké pánvi rozpusťte kousek másla a okurky na něm orestujte.
03.
V druhé pánvi si připravte cibulovou jíšku. Červenou cibuli (dá omáčce lepší barvu) nakrájejte nadrobno, zpěňte dorůžova na zbytku másla, zaprašte hladkou moukou a usmažte světlou jíšku.

Foto: Ondřej Hošt
04.
K orestované okurce přidejte nasekanou petržel a ještě asi 2 minuty restujte. Pak přidejte připravenou cibulovou jíšku, zalijte vodou nebo vývarem a důkladně vše rozmíchejte, aby jíška neudělala hrudky. Omáčku přiveďte k varu, podle potřeby přidejte ještě trochu vody nebo vývaru, aby omáčka nebyla moc hustá, a asi 3 minuty provařte. Pokud chcete omáčku na závěr rozmixovat (já tak neučinila), vařte ji déle, aby okurka úplně změkla.
05.
Omáčku podávejte s masem nakrájeným na plátky a houskovým nebo bramborovým knedlíkem. Věřte nebo ne, i když je její chuť trochu netradiční, je opravdu výborná!
