Hlavní obsah
Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

Omáčky jde udělat snad z každé zeleniny: mrkve, celeru, cukety, dýně… Ale uznejte sami, už jste někdy zkoušeli omáčku ze salátových okurek? Věřte nebo ne, je to lahoda!

25 min.
Příprava
2 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 750 g hovězí kýty
  • 50 g másla
    7
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička pepře
Omáčka
  • 2 ks salátové okurky
  • 1/2 svazku listové petržele
  • 1 ks červené cibule
  • 70 g másla
    7
  • 2 lžíce hladké mouky
    1
  • 500 ml vody
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Maso podle chuti našpikujte (můžete ale vynechat) a svažte bílou nití nebo kuchyňským provázkem tak, aby drželo při sobě a nerozpadalo se příliš do šířky. Pak ho ze všech stran osolte a důkladně opepřete, poklaďte plátky másla, podlijte asi do 1 centimetru výšky masa vodou a vložte do trouby vyhřáté na 150 stupňů Celsia. Tam ho za pravidelného otáčení a přelévání pečte podle výšky 1,5–2 hodiny.

Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

02.

Okurky oškrábejte, odřízněte hořké špičky a nakrájejte na kostičky velké asi 7 x 7 milimetrů. V hluboké pánvi rozpusťte kousek másla a okurky na něm orestujte.

03.

V druhé pánvi si připravte cibulovou jíšku. Červenou cibuli (dá omáčce lepší barvu) nakrájejte nadrobno, zpěňte dorůžova na zbytku másla, zaprašte hladkou moukou a usmažte světlou jíšku.

Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

04.

K orestované okurce přidejte nasekanou petržel a ještě asi 2 minuty restujte. Pak přidejte připravenou cibulovou jíšku, zalijte vodou nebo vývarem a důkladně vše rozmíchejte, aby jíška neudělala hrudky. Omáčku přiveďte k varu, podle potřeby přidejte ještě trochu vody nebo vývaru, aby omáčka nebyla moc hustá, a asi 3 minuty provařte. Pokud chcete omáčku na závěr rozmixovat (já tak neučinila), vařte ji déle, aby okurka úplně změkla.

05.

Omáčku podávejte s masem nakrájeným na plátky a houskovým nebo bramborovým knedlíkem. Věřte nebo ne, i když je její chuť trochu netradiční, je opravdu výborná!

Související témata:

Načítám