Hlavní obsah
5,0
(1)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Aktualizováno

Což takhle dát si k nedělnímu obědu závin s hovězím mletým masem? Ať už si na něm pochutnáte se zelím nebo třeba s cibulovým salátem, uvidíte, že se po něm jenom zapráší!

30 min.
Příprava
1 hod., 15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Těsto na 2 záviny
  • 220 g hladké mouky
  • 35 g másla
  • 1 ks žloutků
  • 1 ks vejce
  • 4 lžíce smetany ke šlehání
  • 1 špetka soli
Náplň
  • 500 g hovězího mletého masa
  • 100 g másla
  • 4 lžíce oleje
  • 1/2 ks cibule
  • 2 ks listové petržele
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 ks vejce
  • 1 lžička soli
Potření a podsypání
  • 50 g másla
  • 1 lžíce smetany
  • 1 lžíce hladké mouky
Článek

Postup

01.

Na vál nasypte hladkou mouku a udělejte v ní dolíček. Do toho nastrouhejte nebo rozdrobte 35 g másla, přidejte vajíčko, žloutek a smetanu a rukama vypracujte těsto. To by nemělo být úplně tuhé jako na „strouhání“, ale musí jít dobře vyválet.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

02.

Na másle a troše oleje orestujte najemno nakrájenou cibuli a přidejte mleté maso. To orestujte a nechte asi 20 minut dusit ve vlastní šťávě.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

03.

Pak přidejte nasekanou petrželku, citronovou kůru, sůl a dvě celá vejce, vše promíchejte a nechte vychladnout.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

04.

Vál očistěte a trochu posypejte hladkou moukou. Polovinu těsta ještě jednou propracujte a rozválejte na asi 3 mm silný obdélník. Ten potřete rozpuštěným máslem a polovinou masové směsi.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

05.

Pak závin zabalte jako klasický štrúdl a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Stejný postup opakujte i při výrobě druhého závinu.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

06.

Připravené záviny potřete zbytkem rozpuštěného másla a dejte péct při 160 stupních Celsia na 40–50 minut do trouby. Když závin dostane zlatavou barvu, vyndejte jej, potřete smetanou a nechte chvíli, ať se vsákne. Pak závin nakrájejte na plátky, a je hotovo. Jako příloha se hodí zeleninový salát nebo dušené zelí.

Související témata:

Načítám