Hlavní obsah

Babiččiny recepty: Svíčková omáčka s domácími knedlíky

Foto: Ondřej Hošt

Babiččina svíčková se bude na nedělním stole vyjímat!Foto: Ondřej Hošt

Reklama

Snad v žádné rodině by aspoň jednou za čas neměla chybět svíčková omáčka s masem. Každá rodina ji dělá jinak, a tak jsme se na recept zeptali i babičky Terézie Pechové.

Článek

Babiččiny recepty jsou totiž zpravidla úžasné a odolat nabídce, že pro nás svíčkovou uvaří i s domácím knedlíkem, prostě a jednoduše nešlo. Jak se tedy svíčková dělá doma u Pechů?

Na 6 porcí potřebujete: 1,5 kg hovězího zadního masa (nejlépe z kýty), 4 větší mrkve, 4 větší petržele, 1/2 celeru, 2 cibule, 250 ml smetany na vaření (10–12 % tuku), celý černý pepř, celé nové koření, bobkový list, sůl, řepkový olej, trochu čerstvě mletého pepře, cukru a citronové šťávy na dochucení.

Foto: Ondřej Hošt

Ingredience jsou typické – hovězí maso, kořenová zelenina, koření, citron a smetanaFoto: Ondřej Hošt

Nejdřív očistěte všechnu zeleninu. Maso zbavte blan na povrchu a prošpikujte kousky mrkve, kdo má radši špek, může dát ten. „Já osobně radši špikuju jen zeleninou kvůli vzhledu, špek je na můj vkus do svíčkové příliš voňavý,“ vysvětlila nám paní Terézia.

Foto: Ondřej Hošt

Nejdřív očištěte zeleninu a masoFoto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

Maso prošpikujte mrkvíFoto: Ondřej Hošt

Maso zprudka orestujte ve velkém pekáči na troše rozpáleného oleje. Přidejte pokrájenou zeleninu, osolte, přidejte koření, které jste uložili do sítka na čaj, zalijte vodou tak, aby nic nevyčuhovalo, a vařte na velmi mírném plameni (jen aby to probublávalo) asi 1,5 hodiny, dokud maso nezměkne.

Foto: Ondřej Hošt

Zeleninu s masem povařte doměkkaFoto: Ondřej Hošt

Na 3 knedlíky potřebujete: 250 g hrubé mouky, 2 vejce, 20 g kvasnic, 1 lžíci cukru, 2–3 rohlíky a 200 ml mléka nebo vody.

Foto: Ondřej Hošt

Bez kynutých knedlíků by to nešloFoto: Ondřej Hošt

Rohlíky nakrájejte na kostičky. Do mísy nasypte mouku, přidejte dvě vajíčka, kvasnice, lžíci cukru, pokrájené pečivo i vodu a zadělejte těsto. To nechte asi hodinu kynout na teplém místě schované pod čistou utěrkou.

Foto: Ondřej Hošt

Smíchejte všechny ingredience, a pak nechte těsto nakynoutFoto: Ondřej Hošt

Nakynuté těsto propracujte, rozdělte na 3 stejně velké části a z každé z nich vytvořte podlouhlý knedlík, který vložte do vroucí, trochu osolené vody. Vařte asi 17–20 minut. Po vyndání knedlíky propíchejte špejlí, aby mohla uniknout pára a knedlíky se nesrazily.

Vydušené maso i sítko s kořením vyjměte z hrnce. Ze zeleniny vyberte celer a vyhoďte ho, zbývající zeleninu rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Přidejte smetanu (v případě potřeby zaprašte trošičkou hladké mouky a chvíli ještě provařte), dochuťte čerstvě mletým pepřem, cukrem a citronovou šťávou.

Foto: Ondřej Hošt

Omáčku dochuťte smetanou, cukrem a citronovou šťávouFoto: Ondřej Hošt

Maso nakrájejte ostrým nožem na plátky, knedlíky rozkrájejte pomocí bílé nitě, a můžete podávat!

Foto: Ondřej Hošt

Křehké maso, čerstvé knedlíky a voňavá omáčka, tak to má být!Foto: Ondřej Hošt

Vizáž: Erika Nespěšná (MA-DA Makeup Network)

Reklama

Načítám