Hlavní obsah

Szegedinské brambory

Hodnocení:
(10)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
35 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
nízká

Hledáte nápad na rychlou večeři, na kterou budete mít vše v lednici? Vyzkoušejte recept, který před 86 lety poslala čtenářka do redakce Hospodyňských listů. Potřebujete jen brambory, rajčata, kousek slaniny a cibuli.

Ingredience pro:
4 porce
Szegedinské brambory
  • 150 g slaniny
  • 1 cibule
  • mletá pálivá paprika
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 4 rajčata
  • 1000 g brambor
  • sůl
  • 200 ml hovězího vývaru
Článek

Postup

Krok 1: Začněte loupáním rajčat. Rajčata na opačné straně, než je stopka, nařízněte do křížku. Svařte asi 1 l vody a rajčata jí zalejte tak, aby byla zcela ponořená. Asi po 1 minutě můžete vyndat první rajče a od naříznutého křížku ho oloupejte. Tak pokračujte i s ostatními rajčaty. Pokud by ještě loupat nešla, zalijte je ještě na chvíli vroucí vodou, slupka opět povolí.

Krok 2: Slaninu nakrájejte na kostičky a cibuli nasekejte najemno. Slaninu vložte do hrnce, který je vhodný i pro používání v troubě,a zlehka ji orestujte. Když začne pouštět tuk, přidejte i cibuli a tu usmažte dozlatova. Pak přidejte sladkou i pálivou papriku a nechte ji zpěnit. Pozor ale na připálení, aby nezhořkla!

Foto: greta blumajerová

Slaninu a cibuli nakrájejte a orestujte

Krok 3: Brambory oloupejte a nakrájejte na kolečka. Chcete-li si trochu ušetřit práci, ukrojte po delší straně brambory jedno „kolečko“. Na vzniklou plošku bramboru položte a nakrájejte už klasicky. Stejně tak na plátky nakrájejte oloupaná rajčata.

Krok 4: Na orestovanou slaninu s cibulí poklaďte plátky rajčat a brambor. Nakonec vše zalijte osoleným hovězím vývarem nebo osolenou vodou a vložte na asi 40 minut do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia. Za chvíli už se kuchyní bude linout vůně rajčat a vy se můžete jen těšit na hotové jídlo!

ynezorPumanzeSaNyknalC