Hlavní obsah
4,2
(13)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Aktualizováno

Hledáte nápad na rychlé jídlo na které budete mít vše v lednici? Vyzkoušejte recept, který před 86 lety poslala čtenářka do redakce Hospodyňských listů. Potřebujete jen brambory, rajčata, kousek slaniny a cibuli.

35 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Szegedinské brambory
  • 150 g slaniny
  • 1 ks cibule
  • 1/2 lžičky mleté pálivé papriky
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 4 ks rajčat
  • 1 000 g brambor
  • 1 lžička soli
  • 200 ml hovězího vývaru
Článek

Postup

01.

Začněte loupáním rajčat. Rajčata na opačné straně, než je stopka, nařízněte do křížku. Svařte asi 1 l vody a rajčata jí zalejte tak, aby byla zcela ponořená. Asi po 1 minutě můžete vyndat první rajče a od naříznutého křížku ho oloupejte. Tak pokračujte i s ostatními rajčaty. Pokud by ještě loupat nešla, zalijte je ještě na chvíli vroucí vodou, slupka opět povolí.

02.

Slaninu nakrájejte na kostičky a cibuli nasekejte najemno. Slaninu vložte do hrnce, který je vhodný i pro používání v troubě,a zlehka ji orestujte. Když začne pouštět tuk, přidejte i cibuli a tu usmažte dozlatova. Pak přidejte sladkou i pálivou papriku a nechte ji zpěnit. Pozor ale na připálení, aby nezhořkla!

Foto: greta blumajerová

Slaninu a cibuli nakrájejte a orestujteFoto: greta blumajerová

03.

Brambory oloupejte a nakrájejte na kolečka. Chcete-li si trochu ušetřit práci, ukrojte po delší straně brambory jedno „kolečko“. Na vzniklou plošku bramboru položte a nakrájejte už klasicky. Stejně tak na plátky nakrájejte oloupaná rajčata.

04.

Na orestovanou slaninu s cibulí poklaďte plátky rajčat a brambor. Nakonec vše zalijte osoleným hovězím vývarem nebo osolenou vodou a vložte na asi 40 minut do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia. Za chvíli už se kuchyní bude linout vůně rajčat a vy se můžete jen těšit na hotové jídlo!

Reklama

Související témata:

Načítám