Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

V jednoduchosti se skrývá krása, a tak je na čase připomenout si další z klasik babiččiny kuchyně – zelný list plněný mletým masem. Těšíte se na něj?

25 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 4 ks bílého zelí
  • 250 g mletého masa
  • 1 ks cibule
  • 1 ks vejce
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 1 špetka majoránky
  • 1 lžička soli
  • 100 g másla
  • 200 ml smetany na vaření 12%
Článek

Postup

01.

Z hlávky zelí sundejte vnější poškozené listy a schovejte si čtyři větší a hezké. Listy pak zalijte vroucí vodou a nechte asi tři minuty odstát – změknou a bude se vám s nimi lépe pracovat. V případě, že středové řapíky zůstanou přece jen trochu tuhé, párkrát do nich bouchněte hladkou stranou paličky na maso, abyste je rozlámali.

02.

Troubu zapněte na 200 stupňů Celsia. V míse smíchejte mleté maso, přidejte jedno celé vejce, najemno nasekanou cibuli a dochuťte kořením, nejlepší je obyčejná kombinace majoránky, tymiánu a mletého pepře. Čerstvé bylinky namísto těch sušených budou ještě lepší! Vše propracujte tak, aby se všechny ingredience rovnoměrně promísily.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Na listy naneste po čtvrtině masové hmoty a zabalte jako obálku. Pro jistotu můžete balíčky převázat bílou nití, pokud ale jednotlivé kousky do pekáčku uložíte tak, že vrchní část listu bude na dně, ani během pečení se vám nerozbalí. Pekáček nejdřív nezapomeňte vymazat kouskem másla, zbylé máslo nakrájejte na plátky a balíčky jím poklaďte. Pečte asi 30 minut dozlatova.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

04.

Když balíčky začínají „chytat barvu“, zalijte je kelímkem sladké smetany a nechte ještě asi 10–15 minut dopéct. Podávejte s vařenými novými bramborami a případně salátem – to pravé ořechové bude třeba z nastrouhané okurky a zakysané smetany.

Související témata:

Načítám