Hlavní obsah

Babské rady: Těmhle se vyhněte, škodí zdraví!

Foto: Thinkstock

Někdo na babské rady nedá dopustit, jiný je nemůže vystátFoto: Thinkstock

Reklama

Někdy jsou babské rady účinnější než celá lékárnička. Ale mezi lidmi koluje také velké množství bludů, které vám minimálně neprospějí, v horším případě vám mohou i vážně poškodit zdraví. Které zaručené fígle si lidé s oblibou předávají celá desetiletí a stále znovu a znovu si kvůli nim nevědomky ubližují?

Článek

Žijete v moderním světě, používáte nejpokročilejší techniku, ale přesto věříte na povídačky. Vyvedeme vás z omylu a prozradíme vám, které „osvědčené“ rady vám mohou dokonce i uškodit.

Lepší jablko než kartáček?

Pokud vám někdo bude tvrdit, že jablko na večer je díky svému přirozenému antibakteriálnímu účinku lepší než kartáček a pasta, nenechte se mýlit. „Konzumace jablka čištění zubů samozřejmě nenahradí – nedojde totiž k odstranění zubního plaku,“ upozorňuje stomatolog Jan Stuchlík z Asklepionu – Kliniky a institutu estetické medicíny a dodává: „Navíc, pokud byste si před spaním dali jablko, tak s čištěním zubů alespoň 30 minut počkejte. Pokud nedopřejete slinám dostatek času k neutralizaci kyselého prostředí, můžete si čištěním přivodit zvýšenou citlivost, vyplývající z poškození naměkčeného povrchu zubu,“ radí.

Domácí bělení zubů popelem

Bělení zubů popelem znali už staří Římané. „Nejedná se však o bělení v pravém slova smyslu, neboť u popela se využíval jeho brusný efekt, který dokázal z povrchu zubu odstranit pigmenty, ale zároveň jej poškodil,“ vysvětluje Jan Stuchlík.

Máš housera? Napravím tě!

Houser, tedy akutní bolest zad, neznamená vždy jen blokádu v oblasti bederní páteře nebo svalovou křeč, kterou lze zkoušet podomácku napravit. Někdy jde totiž také o závažné podráždění v páteřním kanálu vlivem výhřezu ploténky nebo posunu obratlů! „V případě neodborného napravování pak může dojít až k poškození nervových kořenů dolních končetin a k následnému ochrnutí,“ varuje fyzioterapeut Michal Ton.

Foto: Thinkstock

Jablko jako náhražka zubní pasty? Tak to je typická babská rada!Foto: Thinkstock

Prsa rostou po pivu!

I v 21. století se najdou ženy a dívky, které téhle radě věří. Místo vnadné krásky se z vás ale celkem snadno stane oplácaná baculka. „Určitě nevím o tom, že by pití piva mělo vliv na zvětšení prsou a rozhodně to nemá žádnou přímou souvislost,“ říká plastický chirurg Peter Chovan z Asklepionu a dodává: „Pivo je ovšem energeticky velmi vydatné. Velká část žen nejdříve přibere do prsou, a až pak jim začne růst bříško nebo zadeček. Ve finále se ale přibytí na váze nevyhnete,“ varuje Peter Chovan.

Pivo i pro kojící maminky?

Když už jsme u pivních mýtů, je dodnes populární také to, že se novopečeným maminkám hned v začátcích kojení doporučuje pít černé pivo se zapraženou jíškou, aby měly hodně mléka. „Nikdo ale nedokázal, že má toto tvrzení reálný medicínský podklad a že černé pivo nebo jíška mají vliv na zvýšenou laktaci,“ objasňuje Peter Chovan s tím, že konzumace alkoholu v jakékoli podobě je pro kojící ženy, respektive jejich děti, samozřejmě škodlivá.

Mýtus mezi teenagery: levná antikoncepce

Lidé přišli už velice dávno na nápad vkládat před sexem do pochvy různé látky, a působit tak proti otěhotnění. „Namátkou jmenujme různé minerály, ocet, mýdlo, chinin, pastu z fíků, rozdrcené špičky akácií, kakaové máslo, citrónovou šťávu nebo rtuť,“ vypočítává sexuolog Radim Uzel a dodává: „Nic z toho pochopitelně nefunguje. Nedávno se mezi mládeží zase rozšířila pověra, že prý je k tomuto účelu vhodná kola. Bohužel se ani tahle fáma nezakládá na pravdě a nápoje jsou přece jenom lepší na pití než do pochvy,“ dodává Radim Uzel.

Jak ještě zhoršit střevní potíže

Několik malých doušků vychlazené koly může ulevit od žaludeční nevolnosti. Při průjmech je ale lepší kolu vynechat. „Vysoký obsah kofeinu v kolových nápojích způsobuje dehydrataci a ztrátu minerálů, což samozřejmě není pro už tak dost odvodněný organismus vhodné,“ vysvětluje praktický lékař Pavel Šach.

Jezte hodně zelí, budete zdraví. Nebo ne?

V létě se jedlo čerstvé, v zimě nakládané a pro naše babičky bylo zelí často jedinou možností, jak tělu dopřát vitamin C a posílit imunitu. Proto se na něm zakládá spousta receptů české kuchyně i řada diet (například tukožroutská polévka, recept na ni najdete ve článku Rychlodiety: Zhubněte za pár dní 3 kila!). Jenomže zelí obsahuje strumigeny – látky, které brání štítné žláze v hromadění a využití jódu. „Běžná smíšená strava s podílem zelí vás nijak neohrozí. Při jednostranné dietě s převahou strumigenních potravin se však již může projevit závažné onemocnění – snížená funkce štítné žlázy,“ varuje endokrinoložka Petra Škáchová.

Tip redakce: I některé další potraviny možná jíte a děláte nevědomky omyly, protože si myslíte, že vám to a to prospěje. Ne vždy ale tomu tak je. Přesvědčte se o tom ve článcích Největší lži o potravinách. Také jste naletěli? a Omyly, kterých se dopouštíte v zájmu zdraví.

Vyzkoušeli jste i vy na sobě babské rady, které nefungovaly? A na jaké naopak nedáte dopustit?

Reklama

Související témata:

Načítám