Hlavní obsah

Šála: Hvězda mezi letními doplňky!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Pokud chcete zaujmout, zvolte šáluFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Přemýšlíte, čím oživit šatník? Jaké doplňky vedle klasické bižuterie a šperků zvolit pro toto léto? Co je elegantní, a přesto IN? Letošní sezona má specialitku. Více než kdy jindy se do popředí dostávají barevné letní šály. Nechte se tedy inspirovat!

Článek

Zapomeňte na to, že jediným módním doplňkem budou náušnice, korále či třeba zlatý řetízek od vaší lásky. Ani barevná kabelka už nezpůsobí v ulicích žádný velký poprask. Všechny tyto doplňky jsou totiž až příliš běžnou součástí dámských šatníků. Pokud ale chcete skutečně překvapit a zaujmout pozornost, volte šálu.

Nejedná se totiž jen o nezbytnou výbavu do mrazivých zimních měsíců, ale také o elegantní doplněk letních variací. Letos se to lehkými, nejen hedvábnými, šálami na přehlídkových molech jen „hemží". Největším trendem budou tuto sezonu letní šály pestrých barev. A to nejen červené, ale také žluté, oranžové, zelené a třeba i sytě modré. „Toto léto je obecně ve znamení pestrých barev a barevných doplňků. Prim hrají teplé barvy, které pozitivně působí i na lidskou psychiku. Mezi šálami vedou zejména ty jednobarevné," popisuje tento módní doplněk Martina Koliková, známá módní poradkyně a stylistka.

Nejžádanější je hedvábí

Pokud jde o materiál, jednoznačně nevíce žádanými jsou šály z pravého hedvábí. „Jejich cena je pochopitelně vyšší než u syntetických. Ale na druhou stranu se příjemněji nosí, jsou vzdušnější a jejich nositelka se pod ní nepotí," vysvětluje Martina Koliková. Hned ale také upozorňuje, že o šál z pravého hedvábí je nutné pečovat. Pere se pouze v ruce a ve vybraných pracích prostředcích. Při sušení je třeba dbát na strukturu samotné látky. Většina hedvábných šál musí totiž schnout svinuta do stočeného tvaru. „Je to proto, aby šály, které jsou přirozeně pomuchlaného vzhledu, svoji strukturu a tvar dodržely," radí stylistka Koliková.

Pokud ale nebudete chtít utrácet za hedvábí anebo vás zkrátka uchvátí jiný materiál, nemějte žádné obavy. I takovýchto modelů je letos v obchodech celá řada. Oblíbené jsou šály ze syntetik, které bývají i lehce průsvitné. A mnohdy také zdobeny flitry, kamínky nebo výšivkou. A zatímco šálu z pravého hedvábí koupíte zhruba za tisíc korun, ty syntetické pořídíte zhruba pětkrát levněji.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Pestré šaty doplňte jednobarevnou šálouFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Kolébkou je Asie

Pokud máte ale ráda spíše exotiku, zajděte si na nákupy do etno obchodů nebo tam, kde prodávají kousky z dovozu. Zejména specializované asijské obchody (nikoli však běžné tržnice či vietnamské krámy) nabízejí celou řadu exotických druhů šál. Kolébkou šálové a šátkové módy je totiž jihovýchodní Asie.

Pokud ráda cestujete za exotikou, můžete tam šály pořídit velmi levně. A originalitu pak zaručí ruční výšivka či „po domácku" dělaná batika. „Zajímavostí je, že se v Asii šály mnohdy neprodávají na kusy, ale na metry. Jako u nás třeba látky. Na tržnici vám pak zkrátka kus, který žádáte, prodavač ustříhne," vysvětluje Martina Koliková.

Jaké módní doplňky preferujete vy? A nosíte šály také v létě jako módní doplněk? Napište nám to na info@prozeny.cz

Reklama

Související témata:

Načítám