Hlavní obsah

Barevný posel jara: motýlek do truhlíku

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Macešky už se vám určitě skví na balkoně, tak proč barevný truhlík ještě nerozzářit nějakou ozdobou? Jednoduchý zápich vyrobíte snadno z PETky pomocí laků na nehty. Bude vás to bavit!

Článek

Ti opravdoví motýli už se vylíhli a na louce jich najdete spoustu. Ovšem ve městě si motýlí křídla raději vykouzlete sami. Příjemné je, že mohou zůstat na jarním deštíku libovolně dlouho. Jsou voděodolná.

Budete potřebovat velkou PET láhev (1,5 litru), nejlépe bez výrazného raženého ornamentu. Dále pak alespoň tři odstíny laků na nehty. Určitě využijete nějaké starší lahvičky, na kvalitě nezáleží. Jako konturu můžete použít obyčejný nesmazatelný fix nebo černou slupovací barvu na okna (prodává se ve výtvarných potřebách nebo v supermarketu).

Co si opatřit

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Zajímavým doplňkem jsou i třpytivé barevné kontury v tubě. Tykadla dodají motýlkům na „živosti“ . Vyrobíte je z čističů dýmek zvaných chlupaté drátky (koupíte v papírnictví). Blyštivé kamínky nebo perličky jsou spíš třešnička na dortu.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Z PETky si ostrými nůžkami vystřihněte hladký pruh. Nemusíte se snažit o rovné okraje. Důležité je, aby byl povrch bez prolisů a jiných vzorů a dalo se na něj dobře kreslit.

Na internetu si najděte obrázek motýla. Měl by být v perokresbě, aby byly dostatečně vidět detaily křídel. Šablonu si vytiskněte v adekvátní velikosti.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Přiložte plastový obdélník na šablonu motýla a černým fixem obkreslete tak detailně, jak to půjde.

A teď už hurá do barev!

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Můžete se pustit do vybarvování. Lakem na nehty co nejpřesněji vyplňte všechny pruhy motýlích křídel. Nezapomeňte na tělíčko. Když někde přetáhnete, nevadí. Buď to opravíte hned vlhčeným ubrouskem, nebo místo zamaskujete později.

Pokud máte laky na nehty s třpytkami, určitě je použijte. Ať už na přelakování již barevných míst či samostatně.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Nechte vše důkladně zaschnout, pak motýla obstřihněte.

Ještě drobné úpravy

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Nakonec ještě opravte kontury. Buď všechny černé čáry znovu obtáhněte fixem, nebo použijte konturu na okna, která výsledku dodá vitrážový efekt. Barevné, či dokonce třpytkové kontury jsou opravdu efektní, ale motýl vypadá zajímavě i bez toho.

Teď už stačí jen tavnou pistolí přilepit tykadla z chlupatého či obyčejného drátku a případné další ozdoby. Báječně se pracuje se samolepicími kamínky. Nakonec z rubu přilepíte špejli na zapíchnutí případně malý kolíček na prádlo.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Kombinace červené, růžové a oranžové by při asi oblékání neuspěla, ale na jarní ozdobě působí roztomile. Když ji navíc barevně sladíte s odstíny květů, bude výsledek dokonalý!

Jarní inspirace není nikdy dost! Mrkněte na tipy, jak zajímavě prostřít stůl  nebo na aranžmá do košíků.

Reklama

Načítám