Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Mozek je velmi náročný orgán, využívající pro své efektivní fungování velké množství energie, kterou váš organismus vyrobí. Potřebuje tedy nepřetržité dodávky „kvalitního paliva“. Každodenní strava mění chemické složení a procesy v mozku, a tím pádem i způsob, jak myslíte, jak se cítíte nebo zda například více zapomínáte.
Závislost na dopaminu
Jedním z klíčových mechanismů je uvolňování dopaminu, což je neurotransmiter, jakýsi přenašeč informací mezi nervovými buňkami, označovaný rovněž jako hormon štěstí – vyvolává pocity radosti, „zasloužené odměny“ a motivace. Dopamin vás tedy motivuje k tomu, abyste opakovali určité chování nebo návyky.
A právě jídlo funguje podobně jako jiné návykové látky – čím více dopaminu „vyplaví,“ tím spíše po něm zatoužíte znovu a znovu. Potraviny bohaté na jednoduché cukry a tuky mohou zvyšovat hladinu dopaminu o 140 % oproti normálu, podobně jako nikotin, uvádí časopis National Geographic.
Pozor na ultrazpracované potraviny
Zatímco dříve si lidé připravovali jídlo převážně z čerstvých a sezónních surovin, moderní potravinářský průmysl pracuje s „nežádoucími“ přidanými složkami, jako jsou modifikované škroby, ztužené tuky, glukózový sirup, chemické konzervanty nebo nejrůznější aditiva – barviva, stabilizátory chuti i umělá aromata, které sice zlepšují vzhled i chuť potravin, z hlediska zdraví ale spíše škodí.
S nástupem tzv. ultrazpracovaných potravin celosvětově dramaticky narostl počet civilizačních onemocnění spojených s nezdravou stravou, jako jsou cukrovka, metabolický syndrom nebo choroby srdce a cév. Mnohé z těchto produktů splňují kritéria pro rychlý vznik závislosti – jsou vyrobeny tak, aby zasáhly vaše biologické senzory pro tuk a cukr, vyvolaly nárůst hladiny dopaminu a přiměly vás tak sáhnout po nich znovu. Ano, proto, navzdory veškerým předsevzetím, schroupete na posezení celý sáček chipsů, mísu popcornu nebo dva hamburgery z fastfoodu.

Vysoce průmyslově zpracované potraviny zatěžují organismus a zvyšují riziko chronických nemocí.Foto: Pressmaster, Shutterstock.com
Cukr „nakopne“ jen na chvilku
Pokud je váš jídelníček bohatý na potraviny a pokrmy, které obsahují velké množství jednoduchých cukrů a nezdravých tuků, začnou se v mozku odehrávat významné změny, které přímo ovlivní jeho fungování a vaši celkovou mentální kondici. Cukry způsobí enormní nárazové zvýšení hladiny glukózy v krvi, což sice krátkodobě podpoří schopnost soustředění a dodá energii, pokud jsou ale takto prudké výkyvy příliš časté, vedou k únavě, ospalosti, podrážděnosti a rovněž zhoršení paměti.
Dlouhodobě vysoký příjem cukru navíc snižuje citlivost mozkových buněk na hormon inzulin (tzv. inzulinová rezistence), což může zhoršovat schopnost učení a také zvyšovat riziko vzniku neurodegenerativních onemocnění.
Tuky vybírejte správně
Zatímco nenasycené mastné kyseliny, například omega-3 a 6 z ryb, ořechů, semínek nebo rostlinných olejů, podporují zdraví mozkových buněk, zlepšují imunitu i náladu a snižují riziko úzkostí i deprese, nadměrná konzumace takzvaných nasycených a trans tuků (vznikají průmyslovým ztužováním olejů a najdete je v uzeninách, cukrovinkách, trvanlivém pečivu, polotovarech, instantních jídlech i palmovém oleji) působí přesně opačně, mohou narušovat a snižovat kognitivní funkce a přispívají k emoční labilitě.