Hlavní obsah

Barva roku 2011: Přichází citronová

Foto: Thinkstock

Žlutá barva je spojena se slunečním světlemFoto: Thinkstock

Reklama

Fialové sedačky, fialové stěny, fialové oblečení – přehlédnout, která barva vládla a stále ještě vládne roku 2010, šlo jen těžko. Přijaly jste ji dobře, a tak se objevovala téměř všude. Ale to končí! Trendy pro rok 2011 preferují barvu úplně jinou!

Článek

Chystáte se malovat nebo si pořizujete nové doplňky do bytu a uvažujete o trendové fialové? Tak na ni rychle zapomeňte, jinak bude váš byt za pár týdnů zcela out. Příští rok totiž bude vládnout našim domovům i šatníkům citrusově žlutá!

Se žlutou se lépe žije

Z rozhodnutí odborníků byste měly mít radost, protože pro příští rok doporučují odstín, který působí na člověka velmi pozitivně. „Žlutá je podle psychologie barev vždy spojená s teplem a slunečním svitem. Světlé a vzdušné žluté jsou vnímány jako osvěžující, utěšující a povznášející, podporují komunikaci a učení, pomáhají překonávat únavua depresi,“ říká Luise Smith z designérského týmu AkzoNobel, která už léta určuje barevné trendy. Tedy samé pozitivní věci.

Foto: Ahrizene.com

Žlutá je ideální do obývacích pokojůFoto: Ahrizene.com

Foto: Dulux

Prozáří jakýkoli prostorFoto: Dulux

Žlutá se považuje za ideální barvu do obývacích a dětských pokojů, jídelen i chodeb. Tato barva patří k nejpříjemnějším, dokáže zesvětlit jakýkoli prostor. Ale pozor, abyste nezvolily ostrý odstín s velkou příměsí zelené. Ta navozuje negativní představy.

Jak se ale na barvu roku 2011 tváří designéři, kteří s ní budou následujících dvanáct měsíců pracovat? „Citronově žlutá barva bude skvěle doplňovat bílý nábytek a tmavou podlahu, ale pracoval bych s ní pouze dekorativně. Tedy použil bych ji třeba jen na jednu konkrétní zeď, rozhodně bych s ní nemaloval všechny stěny,“ říká Tomáš Marx, autor naší rubriky Poraďte se s designérem.

Zároveň radí, co dělat, pokud jste už doma všesladilydo fialové, nebo ještě lépe do modré, která také vládla loňskému roku. „Citrusově žlutou bych se nebál kombinovat třeba s námořnickou modří, ale spíš ve formě doplňků – váz, koberců nebo polštářků na sedací soupravu.“

Foto: DuluxKombinovat můžete různé odstínyFoto: Primalex a 3ringsŽluté nemusejí být jen zdi

Nechte ji vyniknout s jinými odstíny!

Jak už radil Tomáš Marx, krása citrusově žluté barvy vynikne hlavně tehdy, když ji použijete v kombinaci s jinými odstíny. Ale kterými?

Radost budou mít obdivovatelky dřeva a dalších přírodních materiálů. „Barevná paleta doplňkových materiálů se skládá z dřevěných, jílovitých a zemitých odstínů – barev věčné krásy, které jsou oživeny příměsí optimistické žluti. Tyto odstíny je možno různě míchat, párovat a slaďovat, a to především díky jejich univerzální, harmonické kráse,“ říká Luise Smith.

Pokud hledáte další vhodné barvy, nic nezkazíte kombinací citrusově žluté s neutrálními odstíny, jako jsou bílá, šedá či krémová. Z výrazných odstínů sáhněte po trávově či olivově zelené. A doporučují se i už zmiňované modrá a tmavé odstíny fialové.

Líbí se vám barva roku 2011?

Reklama

Související témata:

Načítám