Hlavní obsah

Barvení vlasů doma? To zvládnete!

Foto: shutterstock.com

Domácí barvení má i svá úskalíFoto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toužíte po změně barvy vlasů, ale nemůžete si dovolit vynakládat každý měsíc spoustu peněz i času na kadeřníka? Nevadí! S našimi jednoduchými pravidly to zvládnete v pohodlí vašeho domova. A ušetříte stovky!

Článek

Chystáte se barvit? Nejprve zvažte, zda jste opravdu ochotná se vlasům pravidelně věnovat. Není totiž větší faux pas, než několikacentimetrové odrosty! Vaše hříva bude také vyžadovat daleko intenzivnější péči v podobě regeneračních masek. Barvené a zejména zesvětlované vlasy jsou totiž sušší a lehce se zacuchají.

Krabičkovým barvám se vyhněte, když...

  • chcete vlasy zesvětlit o více než dva odstíny, výsledek nemusí být zdaleka takový, jaký slibuje obal. Barva váš odstín nezesvětlí, pokud byste chtěla z tmavé do hodně světlé, musela byste použít výrobek se silnější koncentrací peroxidu vodíku nebo odbarvovač a poté ještě odstín, po kterém toužíte. Takový postup je ale hodně drastický a nikdo vám nezaručí, že si nezlikvidujete vlasy.
  • toužíte po zásadně tmavším odstínu. Mnoho žen věří, že čokoládový odstín musí na jejich světlou barvu chytit přímo ukázkově! Častým výsledkem je ale nehezky nazelenalá kštice.
  • chcete melír! Přestože se barvičky, slibující hezké proužky prodávají, nikdy vám nevytvoří jemný, přirozeně vypadající melír.
  • máte vlasy silně poničené.

1. Barvu vždy otestujte!

Nikdy nevynechávejte testování barvy na pokožce a to i v případě, že používáte jeden odstín už poněkolikáté. „Existují případy, kdy se alergická reakce na přípravek objevila i u žen, které ho používaly již delší dobu. Barvu proto testujte před každou aplikací. Naneste ji na kůži v loketní jamce a vytrvejte alespoň 24 hodin. Pokud pokožka nezrudne, můžete se vrhnout na nanášení," radí profesionální kadeřnice Šárka Almanová.

Foto: shutterstock.com

Razantní změnu raději svěřte kadeřníkoviFoto: shutterstock.com

2. Před barvením vlasy nemyjte!

Umyté vlasy jsou náchylnější k poškození, proto je alespoň dva dny před barvením nemyjte. Vyhněte se i kondicionéru nebo masce, které vlas obalí, barva se do nich tolik nevsákne a nebude tolik sytá.

3. Použijte krém

Než se pustíte do barvení, namažte si pokožku kolem obličeje a krk mastnějším krémem. Pokud se vám dostane barva na kůži, půjde lépe dolů.

4. Nešetřete!

Věřte údajům na obalu a pokud nemáte krátké vlasy, kupujte si krabičky rovnou dvě. Tady opravdu nemá smysl šetřit, tedy pokud netoužíte po flekaté barvě.

5. Pozvěte si kamarádku

Nesnažte se pracovat poslepu a požádejte o pomoc kamarádku, která vám nabarví zadní část vlasů. Barvu aplikujte štětcem, který seženete v každé drogerii. Bude se vám s ním dobře pracovat a barvu rozetřete rovnoměrně.

Tipy, které pomůžou

Barvu začněte nanášet odzadu a naopak přední prameny ponechte nakonec. Myslete na to, že barva chytá rychleji u kořínků (díky blízkosti kůže, která vydává teplo) i u konečků (bývají vysušené a barva se do nich více vsákne), barvěte je proto jako poslední. Co se týče konečků, můžete je přetřít vlasovým krémem nebo třeba obyčejným kondicionérem. Hravě tak zabráníte barevným nerovnostem.

Vidíte, domácí barvení je hračka! A věřte, že ušetříte nemalou sumu, za kterou si můžete pořídit super jarní outfit pro inspiraci nahlédněte do článku Móda pro první jarní den!

Reklama

Související témata:

Načítám