Hlavní obsah

Barvy v interiéru

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Dokážete se na volbě barvy shodnout?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barvy mají velký vliv na naši psychiku, kromě toho mění celkové vnímání daného prostoru. Jejich vhodné použití při zařizování bytu proto nelze podceňovat.

Článek

Když v minulém století přišel psycholog Lüscher se svým testem, který dodnes patří k uznávaným metodám, sám netušil, jak velkého úspěchu dosáhne. Jeho test spočívá ve výběru a hodnocení barev, podle kterého lze definovat lidskou povahu, případně diagnostikovat psychické poruchy. Lüscherovy názory si získaly takovou popularitu, že se výběr barev stal zejména ve Spojených státech důležitým faktorem a odborníci, kteří s nimi uměli zacházet, měli zlaté časy: radili představitelům firem, bohatým majitelům domů či jachet, jaké barvy či jejich kombinace by měli v interiéru použít.

V současnosti sice málokdo zná Lüscherovo jméno, zato princip vhodného výběru barev zaznamenává mohutný comeback. Týká se to nejen pojetí stěn interiérů, ale i nábytku a doplňků.

Výběr záleží na vkusu a typu místnosti

Vlastní výběr záleží na vašem vkusu a je stejně bohatý jako sám rejstřík barev. Zároveň je ale třeba brát v potaz charakter jednotlivých místností, jejich velikost, polohu, míru světla a to, k čemu mají sloužit. Například u místností, které jsou dostatečně přirozeně prosluněné, tedy orientované na západ či jih, se nemusíte bát ani takzvaných studených barev - například modré, zelené nebo dokonce šedé. Naopak prostory, které trpí nedostatkem světla, se hodí zútulnit teplými barvami - osvědčeným kompromisem je okrová, ale podle svého vkusu můžete použít i oranžovou nebo žlutou.

V malém bytě se vyvarujte tmavých odstínů

Každá barva má své plusy i minusy. Tmavé odstíny uklidňují a působí noblesně, ale zmenšují vnímání prostoru. Takže se rozhodně nehodí jednak do malých prostor, jednak tam, kde trávíte každodenně nejvíce času při běžných činnostech, a už vůbec ne do dětských pokojů.

Foto: samphoto.cz/jiunlimitedČervená se hodí pro dospívající slečnuNejlepší varianta pro rodinnou atmosféru

Místnost, kde trávíme denně nejvíce času, si zaslouží odstíny do žluté, varianty jsou okrová, případně žluto-zelená. Navozují příjemnou, komunikativní atmosféru. Ve světlé variantě navíc opticky rozšiřují prostor, takže se nemusíte obávat pocitu stísněnosti, ani když se jedná o relativně menší místnost.

Modrá - pro práci a rozjímání

Jak se říká a odborníci potvrzují, modrá uklidňuje, tím pádem také napomáhá soustředění. Proto se hodí do pracoven nebo míst, kde si chcete v klidu číst, přemýšlet, odpočinout si od stresu. Také je třeba připomenout, že mnoho lidí používá jako pracovnu často menší místnost a modrá barva stěn ji opticky zvětšuje, eventuálně pokud jde třeba o indigově modrou, vytváří pocit hloubky.

Modré odstíny lze použít také v koupelnách, umocňují pocit relaxace a rozšiřují vnímání prostoru.

Dospívající slečně dovolte červenou

Červená barva, zejména laděná do purpurova, bývá oblíbená u dospívajících dívek, ale i u žen, které se v soukromí chtějí oddávat svým romantickým představám. Konkrétní odstín je ale třeba zvážit. Sytá červeň může na některé lidi působit depresivně a vyvolávat pocit úzkosti. Ovšem pokud chcete pravidelně pořádat rozmařilé party, sytá červeň umí lidi takzvaně odvázat.

Související témata:

Načítám