Hlavní obsah

Bavlněná povlečení na všechny způsoby

Foto: VIOLET MOON s.r.o.

Foto: VIOLET MOON s.r.o.

Nevíte, jak se vyznat v pestré nabídce lůžkovin? V tomto článku se dozvíte vše potřebné.

Článek

Kvalitu spánku ovlivňuje hned několik faktorů. Tím nejdůležitějším je samozřejmě zdravotní stav, který má na něj největší dopad. Je však na nás, v jakém prostředí budeme ke spánku uléhat. Aby byl vydatný, je nutné mít kvalitní matraci, polštář s přikrývkou a samozřejmě i ložní prádlo z vhodného materiálu.

Základem je bavlna

Bavlněné povlečení najdete téměř v každé domácnosti. Tento materiál si totiž zaslouženě drží první pozici v oblíbenosti. Dobrá prodyšnost, savost a termoregulační vlastnosti umožňují používat tento materiál v průběhu celého roku. Každý z nás má však trochu jiné nároky, proto se z bavlny vyrábí hned několik dalších materiálů. Pojďme si je představit.

Foto: VIOLET MOON s.r.o.

Bavlněné povlečení na dvě lůžka Šárka – lilaFoto: VIOLET MOON s.r.o.

Neradi žehlíte? Vyberte si krep!

I krepové povlečení většinou mívá bavlněný základ. Jeho nepřehlédnutelným rysem je zvrásněný povrch, díky kterému jej nebudete muset žehlit. Stejně jako bavlna vám nabídne prodyšnost a vynikající izolaci tepla. Další výhodou je snadná údržba, protože nevyžaduje žehlení. Každému ale nemusí být příjemné na dotek.

Foto: VIOLET MOON s.r.o.

Krepové povlečení Zina – fialováFoto: VIOLET MOON s.r.o.

Hebkost bavlněného saténu

Hledáte-li skutečně jemný materiál, dejte šanci saténu. Ten vzniká tzv. mercerací bavlny a vyniká opravdu hladkým povrchem, kterého je radost se dotýkat. Výhodou této tkaniny je její vysoká odolnost a pevnost. Saténové povlečení je oblíbené především v letních měsících, protože příjemně chladí. Při praní je však třeba větší opatrnosti, satén perte vždy naruby, při nižších teplotách a používejte šetrnější prací prostředky.

Foto: VIOLET MOON s.r.o.

Saténové povlečení Pruhy – šedáFoto: VIOLET MOON s.r.o.

Hřejivý flanel

Flanelové povlečení najde své uplatnění především v zimě. Je totiž hřejivější než jiné bavlněné tkaniny. Vyrábí se z hustě tkané látky s vyšší gramáží, která se poupravuje tzv. počesáním, jež mu zajistí hebkost a hebký povrch. Přesto si flanel zachovává všechny klady bavlny, a navíc ještě více dokonale izoluje teplo.

A jaké lůžkoviny si vyberete vy?

Reklama

Načítám