Hlavní obsah

Bazény: Mějte krásně čistou vodu!

Foto: bazen-5-herkules.sk

Mít čistou vodu v bazénu není jen takFoto: bazen-5-herkules.sk

Reklama

Bazén na zahradě je již dnes běžnou věcí. Dokážete ale udržet vodu křišťálově čistou, aniž byste do ní denně lily „litry“ předražené chemie? Víte, kde jste udělaly chybu, když jste bazén poprvé napustily? Máme pro vás odpovědi na vyřčené i nevyřčené otázky!

Článek

Ať už patříte ke zkušeným majitelkám bazénu nebo teprve k začátečnicím, měly byste znát základní omyly, které se při čištění vody dnes a denně dělají. Tady jsou:

1. Měření pH hned po napuštění vody do bazénu

Voda se musí nejdříve zabydlet. Poté, co dostane první šokovou dávku a připraví se na běžné používání, není třeba ihned měřit její pH a přítomnost chloru. Každý se jinak potí apod., to všechno filtrace zvládne pročistit, ale po zhruba 8 dnech už nezachytí všechno a voda se začne měnit. Tehdy má smysl podle Jaroslava Michálka, odborníka na bazény z prodejny Hornbach, upravit její rovnováhu. Někdy se stane, že za sezonu není třeba pH měnit vůbec. (Ideální hodnoty jsou v rozmezí od 6,8 do 7,2). K jeho úpravě se používají výrobky pH plus a minus. Ve stejné frekvenci se měří i chlor, zde využijte prostředků Cl plus a minus. Tester je proto nezbytnou součástí výbavy každé majitelky bazénu.

2. Do bazénu namazané krémem

Nejhorší pro vodu je, když hned po namazání krémem do ní skočíte. Chlor obsažený ve vodě začne krém okamžitě uvolňovat a na okraji bazénu se začne tvořit bílý sliz, kterého se jen těžko budete zbavovat (nejspíš budete muset vyměnit vodu a vyčistit bazén). Řešením je počkat cca hodinu až dvě po namazání nebo se před vstupem do bazénu osprchovat.

Foto: nej-bazeny.czÚdržba pískové filtrace je minimální3. Nedostatečné filtrování

Když je hezky, zapnete filtraci, když je ošklivo, na bazén si ani nevzpomenete. Chyba! Voda v bazénu vyžaduje každodenní péči, a to za každého počasí, i když jste na dovolené. „Filtrace musí běžet minimálně 12 hodin denně!“ říká Jaroslav Michálek. Pokud jste pryč, doporučuje zakoupit si spínací hodiny na zásuvku. „Osobně bych dal přednost těm manuálním s tlačítky. Nastavíte si tam, kolik hodin má být proud v provozu a kolik hodin ne. Filtrace pak pracuje podle vašeho nastavení. Vypadne-li proud, u digitálních hodin může dojít k vynulování času a filtrace půjde neustále nebo vůbec,“ dodává odborník. Cena hodin se pohybuje okolo 150 korun. Kromě filtrování by při vaší nepřítomnosti měla být v bazénu příslušná tableta. Doba jejího rozpouštění se dá ovlivnit. Buď koupíte velkou, která vydrží i 8 dní, nebo upravíte na dávkovači počet mezírek, kudy protéká voda při jejím rozpouštění. Ve spojení s filtrací se nemůže voda zkazit.

4. Volně ložené tablety nebo nalévání koncentrátu přímo do vody

Tablety se nesmí volně vkládat do bazénu stejně jako tekuté přípravky. Tablety kvůli silné koncentraci po usazení na dně bazénu mohou porušit povrch bazénu (časem popraská). Vkládají se do speciálního plováku z umělé hmoty (prodává se v malém a velkém provedení, cena velkého je něco málo přes 200 korun). Pokud se vám nechce kupovat plovák, můžete použít plátěný pytlík, který spolu s tabletou vložíte do vody. Efekt bude stejný. Tekuté nebo sypké koncentráty vždy nechte pozvolna rozpustit ve vlažné vodě, a pak můžete rozlít po hladině. Po následném spuštění filtrace se voda s koncentrátem důkladně promíchá. Přípravky na bázi chloru mohou vybělit povrch bazénu.

5. I dětský bazének lze šetrně čistit

Malé děti neví, že se do vody nečůrá a údržba vody bez filtrace je proto velmi náročná a zpravidla se s ní nikdo významně nezabývá. Nemusíte však hned vodu vylévat. Stačí použít speciální šetrný přípravek (např. Kids Care, Blue One Baby OXI v kombinaci s Blue One Baby Enzym apod.), který pomůže vodu udržet pod kontrolou asi týden. Je vhodný i pro nejmenší děti.

6. Neudržovaná voda v případě reklamace filtrace

Pokud se stane, že filtrace zklame, je tu problém. Aby se voda nezkazila po dobu její opravy, měly byste mít filtraci náhradní. „My tady v Hornbachu půjčujeme klientům kartušovou filtraci po dobu opravy, aby mohli bazén používat,“ upozorňuje Jaroslav Machálek. U jiných firem se vám to stát nemusí. U velkých bazénů to může být problém a vyplatí se pro toto období mít v záloze alespoň náhradní variantu. Chemie či nové napuštění bazénu vás vyjde o mnoho dráž! Záruka na bazén a jeho příslušenství je standardně 2 roky. Po tuto dobu si účtenku nechte schovanou, může se hodit!

Foto: prkonektor.cz

Některé systémy nevyžadují potrubíFoto: prkonektor.cz

Dejte vodě šok!

Možná jste ale chybu udělaly už na začátku! Při prvním napuštění vody je totiž nutné okamžitě ji ošetřit. Pak záleží na tom, zda jste vodu napouštěly z řádu nebo ze studny. Voda z městského řádu stačí pouze šokově upravit, k čemuž se používají speciální přípravky (např. SHOCK Chlor nebo podobný výrobek na bázi kyslíku v případě, že chcete být k životnímu prostředí šetrnější nebo někdo z rodiny trpí alergií na chlor).

Po šokové terapii vody je třeba ji nějakou dobu nechat marinovat. Tedy nekoupat se v ní, jen filtrovat. U přípravků na chlorové bázi je dobré počkat 24 hodin, jinak by silná koncentrace ve vodě mohla způsobit popálení kůže (projevuje se zbělením). Po zhruba dvou až třech dnech můžete začít dávat do vody příslušné tablety (u všech přípravků dbejte pokynů na etiketě).

Pokud napouštíte vodu ze studny, může být tvrdá, obsahovat nežádoucí ionty či tvrdé kovy. To běžná filtrace nezvládne. Proto se přidává ještě i speciální přípravek např. Mineral, který tohle odstraní. Drobné nečistoty pak dočistí filtrace. Přípravky se dají použít i v případě, že víte, že voda z řádu je tvrdá nebo bohatá na kovy apod.

Chlor, nebo kyslík?

Než začnete používat chemii, rozhodněte se jakou. Kyslíková je šetrnější, ale trvá delší dobu, než bude mít takové účinky jako chlor. Chlor vyčistí vše, ale když například zjistíte alergii na něj, musíte při přechodu na kyslíkovou chemii bazén téměř vypustit. Naopak když přecházíte z kyslíkové na chlor, nemusíte vypouštět, jen volně přejdete na těžší kalibr.

Zvolíte-li chlorovou chemii a později zjistíte, že je nevyhovující, je potřeba udělat pár zásadních věcí. „Chlor se musí nechat tzv. vyprchat,“ říká Jaroslav Michálek. „Bazén je třeba vypustit minimálně do poloviny a dopustit novou vodou, aby došlo k naředění. Během 2 až 3 dnů se chlor nechá odfiltrovat. Následně můžete začít dávat chemii na bázi kyslíku,“ radí odborník. Dá se do bazénu pro urychlení také přidat přípravek s názvem Cl minus, který odbourává chlor z vody. (Zpravidla se používá při přechlorování vody.) Pokud voda obsahuje cca 10 % chloru, filtrace si s ním poradí.

Foto: virive-vany.com

Do vířivé koupele lze přidat vonné přísadyFoto: virive-vany.com

Čištění filtrace

I filtrace si zaslouží pravidelnou údržbu. Podle počasí se jednou týdně vyplatí podívat na filtr. V případě kartušové filtrace to chce jednou týdně propláchnout molitanový filtr a jednou za 14 dní až 3 týdny dát nový i ten papírový. U pískové filtrace je třeba zařadit zpětný chod – tedy praní písku. Dojde k jeho rozvíření a následnému usazení. Nečistoty se vyplaví ven. Jestliže dojde k úbytku množství písku při čištění, je třeba ho dosypat.

Jak na zákeřné řasy?

Zejména v teplém počasí, jaké nás trápilo ještě před týdnem, se voda může zkazit. Při čištění se postupuje podle toho, v jakém stadiu výskyt řas je. Pokud je voda jen nazelenalá, můžete použít opět šokovou terapii. Přípravky zpravidla obsahují jak chlor, tak vločkovač, který vyvločkuje usazeniny, které se dají mechanicky (sítkem nebo vysavačem) z vody odstranit, stejně jako algestop, což je přípravek proti řasám. Dá se také použít samostatný přípravek na vyvločkování nečistot nebo na řasy. Oboje existuje jak pro chlorovou řadu, tak pro kyslíkovou. Vždy je nutné neustále filtrovat vodu. Pokud je znečištění takové, že ani šokové dávky nepomohou, nezbývá než vodu vyměnit.

Doporučení: Jestliže vlastníte malý bazén a voda je v něm velmi znečištěná, místo chemie raději vodu vyměňte. Kubík nové vody vás vyjde mnohem levněji.

Výměna vody

Pokud je bazén znečištěný, je potřeba ho vylít (při použití kyslíkových přípravků vodou můžete zalít zahrádku, v případě chloru, nikdy! Spálíte si rostliny a dlouho potrvá, než vám něco na zahradě opět začne růst). Po vypuštění bazénu je dobré ho vyčistit speciálním přípravkem (např. Clear gel), manuálně odstranit nečistoty, vypláchnout a opět napustit vodu. Neobejde se to ani bez propláchnutí čističky viz čištění filtrace.

Nečistoty na dně bazénu

K čištění hrubých nečistot existují speciální sady. Obsahují vysavač a sítka různého druhu. Vysavače jsou různé. Pro malé bazény bohatě postačí ty na principu podtlaku (manuální se pohybují okolo 1500 Kč) nebo s nástavcem na hadici (cena řádově ve stovkách korun). U velkých bazénů se vyplatí poloautomaty nebo automaty. Ty se ovšem musí nasadit pouze na pískovou filtraci. Kartušová to nezvládne (cena se pohybuje od cca 4000 Kč). O takový vysavač se nemusíte starat. Cca za hodinu je bazén vyčištěný bez jakékoli námahy.

Jak na vířivé bazény

„U vířivek je to sporné. Někdo doporučuje používat pouze kyslíkovou chemii, jiní tvrdí, že chlor nevadí. Osobně doporučuji pouze SHOK Chlor. První dávka vyšší a pak po 5 dnech 1 polévková lžíce na kubík vody. Tablety používat nemusíte. Tohle bohatě postačí!“ říká Jaroslav Michálek. Jinak samozřejmě můžete používat všechny přípravky z kyslíkové řady. „Chlor jako takový bych tam nedával,“ dodává Michálek. Do vířivek existují i vonné přípravky na aromaterapii. Jsou speciálně vyrobené tak, aby nezanesly filtr a neznečistily vodu. Přesto se vyhněte těm, které jsou na olejové bázi. Lepší jsou ty na bázi minerálních solí (nesmí být velká koncentrace, protože i soli se usazují) nebo čistě přírodní extrakty. Stejnou funkci vám udělají i bylinky v sáčku, jejichž vůně se bude v horké vodě uvolňovat.

Tak ať se nám to pěkné počasí zase vrátí a voda vydrží průzračně čistá!

Reklama

Související témata:

Načítám