Hlavní obsah

Bidet: hygiena bez kompromisů

Foto: Villeroy and Boch

Do civilizované koupelny patří i bidetFoto: Villeroy and Boch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dávno pryč jsou časy, kdy hygiena znamenala večer si napustit vanu a ráno si vyčistit zuby. Péči o tělo nyní rozkládáme do celého dne, jak to potřebujeme a jak je nám to příjemné. Nezbytným pomocníkem se tak stává i bidet.

Článek

Bidet patří - aby měl nějaký smysl - vedle toalety. S tím je třeba počítat, pokud uvažujeme o jeho pořízení. Do panelákového jádra ho tak vtěsnáme jen těžko.

Visící je hezčí

S tím, že toalety a bidety patří vedle sebe, počítají i samotní výrobci. Proto je nabízejí ve stejném designu. A podobně jako u toalet, z praktického hlediska mnozí upřednostňují závěsné bidety. Mají několik výhod. Podle velikosti postavy si u něj individuálně nastavíme výšku. Obvyklá je horní hrana 39 až 40 centimetrů nad zemí. Pokud by však rodina mohla díky své výšce tvořit basketbalové družstvo, ocení nějaký ten centimetr navíc.

Pod závěsným bidetem také snadněji vytřeme. A také mají lepší vzhled. Čistý design ještě podporuje skryté uchycení v těle bidetu. U starších výrobků bývaly šrouby z boku viditelné.

Samozřejmě i bidet si lze pořídit ve stacionárním, tedy stojacím provedení. Při jeho výběru a umisťování bychom měli pamatovat i na to, že na rozdíl od toalety na bidet „usedáme" čelem ke zdi.

Foto: Villeroy and Boch

Závěsný bidet do interiéru lépe zapadneFoto: Villeroy and Boch

Spodní sprchování zakázáno

Na trhu dnes pořídíme výhradně bidety s bidetovou baterií. Takzvané spodní sprchování, kdy voda stříkala zespoda, je už léta zakázáno. A to hlavně kvůli hygieně. U starších typů totiž bakteriální části spadávaly po umytí dolů a proud je spláchl do zdroje vody. Tady se nejen snadno množily, ale také se při dalším sprchování mohly s vodou dostat do lidského často cizího - těla. A to k hygieně příliš nepřispělo. Spodní zdroj vody se také špatně udržoval a byl hůře přístupný při případných opravách.

Oproti minulým letům se současné bidety také doplňují sedátkem. Je lepší volit ty odnímatelné, které při úklidu jednoduše sundáme, opláchneme a vrátíme zpět na místo. Snadnější čištění bidetu zajistí i takzvané „protišpinicí" úpravy.

Když se bidet nevejde

Jak už bylo zmíněno, například do panelákových koupelen nemají majitelé šanci bidet umístit. Zde ale pomohou speciální baterie se sprškou, které doplňují toaletu a nacházejí se pokud možno co nejblíže u ní.

Baterie na první pohled připomíná tu sprchovou. Od ní se ale liší. Sprška je totiž doplněná speciálním ovládáním, proto voda nezačne téct ihned, pokud otočíme kohoutkem. Proud se spustí až po zmáčknutí zmíněného tlačítka. Tato baterie najde v domácnosti mnohem širší uplatnění, než by se mohlo na první pohled zdát. Je vhodná nejen k hygieně, ale díky spršce i třeba napouštění vody do kýblu nebo mytí bot a podobně.

Pokud tedy plánujeme novou koupelnu či změny v ní, neměli bychom na bidet zapomenout. Do civilizované koupelny patří. A prý teprve kdo ho má, plně ocení jeho výhody. To platí i pro muže.

Související témata:

Načítám